22 Ianuarie 2016 publicat în Social 8 share-uri

Dincolo de o linie telefonica de informare, Telefonul Varstnicului reprezinta si o metoda de sprijin emotional si alinare a singuratatii.

Comunicat de presa

"Telefonul Varstnicului”, prima linie telefonica gratuita dedicata persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, a inregistrat, la trei luni de la lansarea serviciului, 1064 de apeluri, cu un total de 120 de ore de conversatie, purtate cu peste 510 apelanti.

Telefonul Varstnicului, linia telefonica gratuita si confidentiala, operata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si finantata de Fundatia Vodafone Romania prin programul Mobile for Good, raspunde nevoilor varstnicilor din Romania, fie ca vorbim de informare, consiliere, ori de sprijin emotional. La numarul de telefon 0800 460 001, persoanele varstnice primesc sfaturi si sunt indrumate de operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, pentru rezolvarea problemelor adresate. Linia poate fi accesata si de cei care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila a unui batran.

„Implicarea noastra in cresterea calitatii vietii pentru persoanele in varsta, singure, este importanta atat pentru noi, ca indivizi, dar mai ales pentru noi ca societate, pentru ca ne dorim sa traim intr-o lume care actioneaza cu grija si responsabilitate fata de toti membri ei, indifrent de varsta. Tehnologia mobila a dovedit inca o data ca poate salva vieti omenesti, sau le poate face considerabil mai bune,” a declarat Angela Galeta, directorul Fundatiei Vodafone Romania.

In cele trei luni de la deschidere, s-au primit apeluri din intreaga tara, atat din mediul rural, cat si din cel urban. In urma acestor apeluri persoanele varstnice au fost ajutate cu informatii utile, sfaturi si sprijin moral. Principalele teme abordate in cele peste 1000 de apeluri se refera la obtinerea de ajutor financiar sau medical, cereri de informatii practice sau semnalarea unor cazuri de abuz. Unele dintre cazuri au fost redirectionate catre ONG-uri locale care deruleaza activitati pentru persoane varstnice, directii de asistenta sociala locale, camine de batrani sau cluburi pentru seniori.

Alti apelanti au fost redirectionati spre programul derulat de Asociatia ‘Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor’, asociatie nou infiintata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, cu scopul sprijinirii varstnicilor singuri. Totodata, multi romani au apelat 0800 460 001 pentru a sustine financiar sau prin voluntariat programul “Telefonul Varstnicului”.

„Pe langa problemele financiare si cele medicale pe care le cunoastem cu totii, persoanele cu varsta de peste 65 ani intampina doua mari probleme: singuratatea si accesul limitat la informatie. Astazi societatea comunicationala se bazeaza pe tehnici moderne pe care majoritatea varstnicilor nu le folosesc, insa Telefonul Varstnicului este un instrument benefic, usor de folosit si gratuit pentru varstnicii din Romania. Datele pe care le avem in prezent sunt imbucuratoare si ne dorim ca Telefonul Varstnicului sa devina un reper pentru persoanele de peste 65 de ani”, a declarat Mugurel Margarit Enescu – Director Executiv al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

Dincolo de o linie telefonica de informare, Telefonul Varstnicului reprezinta si o metoda de sprijin emotional si alinare a singuratatii. Conform unui studiu realizat la finalul anului trecut de GFK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, aproximativ unul din doi varstnici din Romania este afectat de singuratate, intr-o mai mare sau mai mica masura. Apelurile primite la Telefonul Varstnicului certifica si ele acest fapt. Pana in acest moment nu mai putin de 79 de seniori au solicitat efectuarea unor apeluri periodice.

In perioada sarbatorilor de iarna, mai multe persoane varstnice care au semnalat prin intermediul liniei telefonice o situatie financiare dificila au primit un sprijin concret din partea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, prin pachete de alimente si tichete sociale.

“Sunt foarte bucuroasa ca exista acest numar si ca vorbesc cu cineva care ma intelege. Aceasta discutie ma ajuta foarte tare, imi alina singuratatea si timpul trece mult mai usor. Abia astept ziua cand ma sunati! Sunteti ca familia mea!“, ne-a multumim la finalul conversatiei telefonice, o doamna de 72 de ani din judetul Giurgiu.

Telefonul Varstnicului poate fi apelat gratuit la 0800 460 001, de luni pana vineri, intre orele 08:00 si 20:00.

Website oficial: https://www.telefonulvarstnicului.ro
Email: telefonulvarstnicului@principesa.ro
Facebook: www.facebook.com/TelefonulVarstnicului

Foto: Gajus / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri