Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati. La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.

Unei femei in varsta de 45 de ani, specializata in reprezentarea intereselor unor categorii sociale defavorizate i s-a spus in cadrul unui interviu ca are deja o varsta inaintata si prin urmare nu poate fi angajata. Singurul criteriu ce a fost luat in calcul de angajatori a fost varsta, nicidecum experienta si expertiza ei in domeniu, ceea ce denota o discriminare multipla din partea angajatorului pe criteriile gen si varsta.

C.A., tanara absolventa cu studii postuniversitare in stiinte politice, in varsta de 24 de ani, a aplicat pentru un post de Asistent Manager la o firma de vanzari imobiliare si terenuri in Bucuresti. Angajatorul a cerut un CV cu poza si, observand ca aplicanta e tanara si placandu-i aspectul, i-a propus sa se vada in fata unui restaurant. Acolo i-a cerut tinerei sa intre in masina lui, spunandu-i ca o duce sa vada firma, care e in afara Bucurestiului, pe un camp. In masina, acesta a pipait-o si i-a facut propuneri sexuale folosind un limbaj insinuator. Acest gen de comportament din partea angajatorului constituie hartuire sexuala putand, in anumite situatii sa ajunga la nivelul de gravitate al unei infractiuni si trebuie sesizat autoritatilor. La randul lor, autoritatile trebuie sa fie pregatite sa abordeze astfel de cazuri intr-un mod adecvat si sensibil, fara stereotipuri de gen.

Apara-ti drepturile! Sesizeaza discriminarea pe antidiscriminare.ro!
Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati. Consilierea e disponibila pe portalul antidiscriminare.ro.

Sistemul de consiliere este unul simplu de urmat, in 3 pasi. Acceseaza site-ul antidiscriminare.ro si pe prima pagina vei observa butonul „consiliere juridica online.” Un click pe buton te va duce la formularul prin care poti solicita consiliere. Formularul are cateva campuri obligatorii care trebuie completate cu urmatoarele informatii:

1. numele sau pseudonimul pe care doresti sa il folosim
2. o adresa de email pentru a iti raspunde la solicitare
3. o scurta descriere a situatiei de discriminare cu care te confrunti
4. intrebarile concrete pe care doresti sa le adresezi consilierului

Daca doresti, ne poti da si alte informatii suplimentare, cum ar fi criteriul in baza caruia consideri ca esti discriminat sau mai multe detalii despre modul in care ai incercat pana in acest moment sa iti faci dreptate. Poti sa atasezi solicitarii tale orice documente crezi ca sunt importante pentru a ilustra situatia in care te gasesti. Un expert jurist iti va raspunde la solicitare in termen de cinci zile lucratoare, pentru a te sfatui asupra pasilor pe care poti sa ii urmezi pentru ca autoritatile competente sa sanctioneze discriminarea.


Suntem alaturi de tine pentru o societate mai buna, unde dreptul celorlalti este si dreptul tau!


Atunci cand te confrunti sau observi un caz de discriminare, trimite un mesaj pe antidiscriminare.ro si ti se va oferi asistenta juridica primara online. Vei fi ajutata sa identifici autoritatile publice catre care poti reclama nedreptatea cu care te lupti si te vom sfatui asupra modului in care poti actiona pentru a-ti apara drepturile si demnitatea.

***
Coalitia anti-discriminare este o structura nonguvernamentala informala de lobby si advocacy, formata din zece organizatii active in domeniul drepturilor omului in Romania. In prezent, Coalitia deruleaza un program de asistenta juridica gratuita online adresat persoanelor care se confrunta cu discriminarea in Romania, in perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Acest serviciu de consiliere online este disponibil pe website-ul antidiscriminare.ro. Serviciul oferit face parte din proiectul “Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri