Ministerul Sanatatii a comunicat reprezentantilor ONG-urilor faptul ca apreciaza implicarea societatii civile in asigurarea unui cadru adecvat educatiei copiilor si asigurarea accesului copiilor la informatii cu privire la educatie sexuala, mai ales in contextul actual in care Romania are una din cele mai crescute rate a natalitatii din Europa in randul fetelor cu varsta sub 15 ani.
Totodata, Ministerul a transmis ca sustine promovarea sanatatii in randul populatiei prin diferite activitati de informare – educatie – comunicare, inclusiv educatia sanitara in scoli ca o metoda de informare, dar si de educare a copiilor privind sanatatea si prevenirea imbolnavirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuala. De asemenea, Ministerul este de acord ca introducerea in curricula scolara in mod obligatoriu a orelor de educatie sanitara poate preveni aparitia bolilor atat la nivel de individ, cat si la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor si metodelor de prevenire a acestora.
„Desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare”, se subliniaza in raspunsul transmis ONG-urilor.
In acest sens, Ministerul Sanatatii va organiza intalniri de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educatiei pentru sanatate drept o componenta importanta a sanatatii publice.
La sfarsitul lunii septembrie, a fost lansat un apel de urgenta pentru educatie sexuala in scoli la initiativa Coalitiei pentru Egalitate de Gen (10 organizatii neguvernamentale) si a Asociatiei Sexul versus Barza, apel sustinut de alte 56 de organizatii neguvernamentale, printre care Consiliul National al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.