Cand sunt impreuna, barbatii si femeile unesc doua lumi. Au valori diferite, prioritati si obiceiuri diverse. Multe dintre aceste diferente, spun sociologii, sunt rezultatul modului in care comunicam si suntem invatati ca ar trebui sa ne comportam „ca femei” si „ca barbati”.
Totusi, diferentele biologice dintre noi sunt evidente. Chiar daca sunt clare, depinde doar din ce unhghi de vedere le privim. Problema de fond este ca barbatii au fost glorificati pentru valentele lor fizice si tactice, in timp ce femeile, au fost minimalizate fiindca nu detin aceleasi caracteristici. Cu toate acestea, privind din alta perspectiva vom vedea, dupa cum observa si Psichology Today, ca balanta nu se inclina nici de o parte, si nici de cealalta:
1. Barbati vs. Femei: Cine e mai puternic?
Barbatii sunt mai puternici din punct de vedere fizic decat femeile, care in medie au mai putina masa musculara. Faptul ca barbatii au mai multa masa musculara este rezultatul testosteronului. De asemenea, barbatii au oase, ligamente si tendoane mai puternice.
Cu toate acestea, femeile sunt cele care dau nastere. Atunci cand da nastere, o femeie suporta o durere echivalenta cu momentul de durere provocat de ruperea a 20 de oase in acelasi timp.
2. Barbati vs. Femei: Cine are un corp mai rezistent?
Barbatii au o rezerva cardio-vasculara mai mare, ei au inimi mai mari, un volum al plamanilor mai mare, mai multe globule rosii si un nivel mai ridicat al hemoglobinei. De asemenea, barbatii au mai multe trombocite in sange, care ajuta si la coagularea mai rapida a sangelui.
In schimb, femeile au o presiune a sangelui mai scazuta decat a barbatilor, si, cel putin pana la menopauza, este putin probabil ca ele sa fie afectate de o boala cardio-vasculara.
Corpul femeii produce mai multi anticorpi si cu o viteza mai mare decat in cazul barbatilor, ele au mai multe globule albe. Din acest motiv, femeile dezvolta mai putine boli infectioase si sunt bolnave pentru mai putin timp. Gripa masculina nu e un mit, sa stiti.
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani