28 Martie 2024 publicat în Sanatate 254 share-uri

Hipertensiunea arterială este o afecțiune gravă care necesită atenție și o abordare a vieții care vizează reducerea riscului de boli cardiovasculare. Una dintre strategiile cheie pentru controlul tensiunii arteriale ridicate implică exerciții de respirație. Aceste exerciții nu numai că ajută la relaxare, dar sunt, de asemenea, asociate cu beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și îmbunătățirea stării generale de bine.

Vom explora trei tipuri diferite de exerciții de respirație care sunt deosebit de utile pentru persoanele cu hipertensiune arterială, oferindu-le instrumente pentru a-și gestiona în mod activ afecțiunea și pentru a le ghida spre un stil de viață mai sănătos.

Pentru a monitoriza efectele eforturilor pe care le facem pentru a ne reduce tensiunea arterială, trebuie să folosim metode de măsurare simple, fiabile și eficiente. Tensiometrul SENDO One este potrivit pentru utilizarea la domiciliu, monitorizând nu numai tensiunea arterială, ci și detectând artmiile. „Votat Produsul Anului 2023” în categoria tensiometre de către consumatorii români, SENDO One garantează precizie clinică la domiciliu, poate fi folosit de către 2 persoane datorită memoriei separate pentru doi utilizatori şi este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune. Tensiometrul SENDO One are 5 ani garanţie, funcţionează atât cu baterii, cât şi cu adaptor şi este extrem de simplu de folosit, prin simpla apăsare a unui buton.

Cum se manifestă tensiunea arterială ridicată?

Hipertensiunea arterială este o afecțiune extrem de frecventă și potențial periculoasă. Atunci când tensiunea arterială este ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp, aceasta poate provoca o varietate de complicații. Unele dintre aceste complicații includ boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, probleme renale și probleme oculare. Tensiunea arterială ridicată pune presiune asupra inimii și a vaselor de sânge, ceea ce poate provoca deteriorarea structurii și funcției acestora.

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt adesea ușoare și pot include dureri de cap, probleme de vedere, oboseală și sângerări nazale. În cele mai multe cazuri însă, persoanele cu tensiune arterială ridicată nu simt niciun simptom evident. Este important să se măsoare tensiunea arterială în mod regulat și să se ia măsuri pentru a o controla și a o trata, dacă este necesar, sub supravegherea echipei medicale.

Cum provoacă tensiunea arterială ridicată sufocare?

Pe lângă simptomele menționate, tensiunea arterială ridicată poate provoca și dificultăți de respirație. Atunci când tensiunea arterială este ridicată, inima lucrează mai mult pentru a pompa sângele prin corp. Această dificultate poate provoca o creștere a sarcinii asupra inimii și plămânilor, cauzând dificultăți de respirație.

Tensiunea arterială ridicată poate face ca sângele să curgă mai greu prin vasele mici de sânge din plămâni din cauza presiunii crescute în vasele de sânge dintre inimă și plămâni. Această afecțiune se numește hipertensiune pulmonară și înrăutățește schimbul de gaze, provocând o senzație de lipsă de aer. Funcțiile plămânilor și ale sistemului cardiovascular sunt strâns legate între ele, iar bunăstarea unuia depinde de celălalt. Este important ca atunci când simțim că ne lipsește respirația în prezența unei tensiuni arteriale ridicate să solicităm asistență medicală, deoarece poate fi un semn al unor probleme foarte grave care necesită o atenție imediată.

Respirația ca metodă de reglare a tensiunii arteriale ridicate

Tensiunea arterială ridicată poate afecta respirația prin îngreunarea acesteia, dar este de asemenea posibil ca respirația să afecteze valorile tensiunii arteriale. Respirația este un aspect esențial al fiziologiei organismului și afectează o varietate de sisteme. Există diverse exerciții de respirație care au dat rezultate promițătoare ca metodă de scădere a tensiunii arteriale. Exercițiile de respirație pot fi utilizate ca o strategie non-medicamentoasă pentru a regla tensiunea arterială. În timpul unor astfel de exerciții, sunt activate mecanisme reflexe care duc la relaxarea vaselor de sânge și la creșterea activității, a sistemului nervos parasimpatic (încetinește ritmul cardiac, scade tensiunea arterială, contractă bronhiile mici din plămâni). Acest proces contribuie la reducerea volumului de sânge circulant și îmbunătățește schimbul de oxigen.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de exerciții de respirație folosite pentru a scădea tensiunea arterială ridicată este respirația profundă cu expirație prelungită. Această metodă induce o relaxare a sistemului cardiovascular. În plus, practicarea regulată a exercițiilor de respirație poate duce la beneficii pe termen mai lung, inclusiv la stabilizarea tensiunii arteriale în timp.

Inspirația și expirația lentă măresc durata contracției diafragmatice, minimizează frecvența respiratorie și adâncesc volumul inspirației și al expirației. Astfel, se maximizează cantitatea de oxigen care intră în fluxul sanguin.

Exercițiul respirator 4-7-8

Exercițiul de respirație 4-7-8 este o tehnică care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

  • Pas 1: Stați jos sau întindeți-vă într-o poziție confortabilă în care vă puteți relaxa. Încercați să vă păstrați spatele drept și umerii relaxați.
  • Pas 2: Închideți gura și inspirați pe nas în timp ce numărați încet până la 4, umplându-vă plămânii cu aer.
  • Pas 3: Țineți-vă respirația şi numărați până la 7. Concentrați-vă pe reținerea respirației și pe senzația de plenitudine în piept.
  • Pas 4: Expirați puternic și complet pe gură în timp ce numărați până la 8. Când expirați, încercați să vă goliți complet plămânii și concentrați-vă pe relaxare.

Tehnica 4-7-8 este recomandată să fie repetată de 3-4 ori pe ședință și este bine să fie repetată de cel puțin două ori pe zi. Dacă la început vi se par prea multe secunde per fiecare acţiune, puteți prelungi durata treptat, începând cu 2 secunde de inspirație, 3 secunde de menținere și 4 secunde de expirație. Scopul principal este să expiraţi de două ori mai mult timp decât aţi inspirat.

Poziția corectă a limbii este, de asemenea, importantă pentru a efectua corect exercițiul. Duceți vârful limbii în spatele dinților superiori, din față, pe tot parcursul exercițiului, deoarece acest lucru va elibera cât mai mult posibil căile respiratorii superioare. Expirați, de asemenea, în mod audibil pentru că astfel vă veți asigura că expirația este uniformă ca volum și timp.

Tehnică - respirație timp de 30 de secunde

Tehnica de respirație de 30 de secunde este o metodă scurtă și eficientă de scădere a tensiunii arteriale și de gestionare a stresului. Acest tip de exercițiu de respirație este ușor de realizat și poate fi încorporat în practica zilnică pentru a vă îmbunătăți sănătatea.

  1. Stați jos sau întindeți-vă într-o poziție confortabilă, într-un loc liniștit, unde vă puteți relaxa.
  2. Setați un cronometru pentru 30 de secunde, închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației.
  3. Inspiraţi încet și profund, apoi expiraţi cu forță și complet pe gură, golindu-vă complet pieptul. Fiecare inspirație și expirație ar trebui să dureze aproximativ 5 secunde.

Acest ciclu se repetă de 6 ori în total, timp de 30 de secunde. Trebuie să aveți grijă să nu grăbiți inspirațiile și expirațiile - 5 secunde sunt suficiente pentru o respirație lentă și relaxantă. Încercați să aveți spatele drept și o poziție confortabilă pentru a evita încordarea în timpul efectuării exercițiului. Pentru rezultate maxime, repetați acest exercițiu de mai multe ori pe parcursul zilei.

Tehnica de respirație diafragmatică

Respirația diafragmatică este o tehnică care se concentrează pe utilizarea activă a diafragmei pentru a obține o respirație mai eficientă. Această metodă este asociată cu reducerea stresului și îmbunătățirea stării generale de sănătate, inclusiv controlul tensiunii arteriale. Tehnica permite furnizarea de mai mult oxigen organismului și stabilizarea fluxului sanguin.

  1. Întindeți-vă într-o poziție confortabilă, astfel încât spatele să fie drept, cu genunchii îndoiți și cu o pernă sub cap pentru a vă alinia coloana vertebrală.
  2. Așezați o mână pe piept și cealaltă pe burtă, lângă coastele inferioare, pentru a vă monitoriza respirația.
  3. Inspiraţi puternic pe nas, încercând să simțiţi că vă umpleţi sternul cu aer. Simțiți cum abdomenul și părțile laterale ale corpului se umflă pe măsură ce continuați să inspirați. Brațul de sub cutia toracică ar trebui să se ridice, în timp ce cel de pe piept nu ar trebui să se miște.
  4. Expirați treptat și complet pe gură, iar mâna de sub coaste trebuie coborâtă treptat.
  5. Repetați acest ciclu de mai multe ori, timp de aproximativ 5 până la 10 minute, concentrându-vă pe o respirație calmă.

Puteți crește treptat frecvența și durata acestui exercițiu pe măsură ce vă simțiți mai bine stăpân pe diafragmă. Când o stăpâniți complet, puteți chiar să puneți o carte pe abdomen pentru a face exercițiul mai eficient și mai dificil. Odată ce vă simțiți confortabil făcând exercițiul culcat, îl puteți încerca stând în şezut. Respirația diafragmatică menține diafragma activă, ceea ce ajută organismul să obțină un control mai bun al respirației și este asociată cu niveluri mai scăzute de stres și cu o mai bună gestionare a tensiunii arteriale. Combinarea exercițiilor de respirație cu alte obiceiuri sănătoase vă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea cardiovasculară.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri