de Dr. Mina Camelia Vasiliu, medic primar stomatologie generală
Importanța obiceiurilor alimentare și de igienă orală
Dacă nu putem influența prea mult moștenirea genetică, putem îmbunătăți starea sănătății dentare prin atenție și informare corectă privind obiceiurile alimentare și igiena orală. Alegerea unei alimentații sănătoase și respectarea regulilor de igienă orală pot preveni dezvoltarea activității enzimatice și a atacului acid asupra smalțului dentar.
Rolul alimentației în aciditatea din cavitatea bucală
Alimentele nu influențează doar aciditatea din cavitatea bucală în funcție de grupa din care fac parte (glucide/zaharuri sau nu), ci și consistența lor și orarul meselor au un impact important.
Alimentele dulci și impactul asupra sănătății dentare
Este binecunoscut și unanim acceptat faptul că dulciurile nu aduc beneficii danturii. Deși sunt puține persoane care să nu consume dulciuri, este crucială forma în care sunt prezentate alimentele dulci, iar din această perspectivă, putem spune că există o categorie de dulciuri complet agresive și de evitat în alimentație. Această categorie include dulciurile cu prezentare concentrată, cleioasă, care se lipește de suprafața dentară și băuturile care sunt simultan acide și dulci.
Recomandarea de bază este ca dulciurile să fie preparate cu înlocuitori naturali de zahăr, precum stevia, și să fie preferabil pregătite în casă. De asemenea, ar trebui să fie consumate în prima parte a zilei și este obligatoriu să se igienizeze dinții imediat după consum sau cel puțin să se clătească gura energic cu apă sau apă de gură. Aceste măsuri ajută la menținerea sănătății dentare și reduc impactul negativ al dulciurilor asupra smalțului și gingiilor.
Fructele și legumele în alimentație pentru sănătatea dentară
Fructele cu un conținut ridicat de zahăr necesită o igienă imediată, mai ales atunci când sunt fructe cu semințe mici care pot rămâne blocate între dinți sau în șanțurile gingivale, cum ar fi kiwi și zmeura.
Pe de altă parte, legumele proaspete sunt potrivite pentru masticație datorită consistenței lor. De asemenea, mâncărurile precum ciorbele, supele, sufleurile, piureurile și grătarul (pește, porc, pui) au consistența potrivită pentru a fi mâncate fără probleme.
Consistența legumelor crude, cum ar fi morcovul, gulia și varza, precum și a fructelor, cum ar fi mărul, bananele și nectarinele, este benefică pentru sănătatea gingiilor și a dinților.
Recomandări pentru alimente care lasă fragmente mici
Alimentele care lasă fragmente mici și dure, precum oleaginoasele, trebuie mestecate îndelung pentru a evita blocarea acestora în șanturile gingivale și posibile inflamații parodontale.
Consumul de cafea, ceai și alimente cu coloranți naturali
Consumul excesiv de cafea și ceai poate duce la colorarea smalțului dentar, de aceea este recomandată cel puțin clătirea cu apă după consumul acestor băuturi. Alimente precum sfecla roșie, afinele, dovleacul și altele care conțin coloranți naturali, atunci când sunt consumate frecvent și în cantități mari, pot determina, de asemenea, colorarea smalțului dentar. În aceste cazuri, igienizarea periodică trebuie făcută la intervale mai scurte de 6 luni.
Un alt aspect important, mai ales pentru pacienții cu obturații extinse și dinți devitalizați, este evitarea completă a popcornului și a alimentelor oleaginoase, deoarece acestea pot fractura nu doar obturațiile, ci și dinții. De asemenea, lucrările dentare pot fi fracturate sau colorate la fel ca și smalțul dentar, motiv pentru care este necesară o atenție deosebită în acest sens.
Importanța temperaturii alimentelor consumate
Un alt aspect important de care trebuie să ținem cont este temperatura la care consumăm alimentele. Deoarece smalțul are o structură spongioasă și poate fi penetrat de diverse substanțe, este recomandat să evităm temperaturile extreme și să alternăm mai mult temperaturile în cadrul aceleiași mese. Cu alte cuvinte, ar trebui să evităm să începem masa cu o supă extrem de fierbinte și apoi să consumăm înghețată la desert. Expunerea smalțului la aceste variații de temperatură într-un timp scurt poate afecta prismele de smalț și chiar receptorii din canaliculii dentinari. Astfel, este important să fim atenți la modul în care consumăm alimentele pentru a menține sănătatea și integritatea smalțului dentar.
Concluzie și recomandări pentru menținerea sănătății dentare
Consistența, culoarea și compoziția alimentelor pot afecta calitatea smalțului dentar și sănătatea generală a danturii. Pentru a preveni problemele dentare, este important să avem grijă de alimentația noastră, să respectăm igiena orală și să facem controale periodice la dentist pentru menținerea unei stări dentare optime.
Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475. www.dentperfect.ro
Foto fr si main: Glayan /Shutterstock
Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani