De-a lungul vieții, alegerile pe care le facem și stilul de viață pe care îl adoptăm se reflectă asupra pielii noastre. Consumul excesiv de alcool, zaharuri și lactate, precum și lipsa hidratării încurajează îmbătrânirea prematură și excesul de sebum la nivelul tenului. Cu toate acestea, un alt factor important care influențează sănătatea pielii sunt fluctuațiile hormonale prin care trece orice femeie.

Estrogenul, progesteronul și testosteronul sunt hormonii care au roluri majore în organism și ne dictează atât starea noastră fizică, cât și psihică. Estrogenul este responsabil de producerea colagenului, elastinei și acidului hialuronic, care conferă pielii elasticitate, hidratare și luminozitate. Progesteronul stimulează activitatea glandelor sebacee și cauzează retenția de apă la nivelul epidermei, iar testosteronul încurajează producția de sebum. Dezechilibrele hormonale duc la apariția acneei, precum și la cea a ridurilor. Din fericire, atunci când nu vorbim despre afecțiuni ce trebuie tratate la un specialist, o schimbare în dietă și un ritual de îngrijire ajută la combaterea efectelor cauzate de fluctuațiile hormonale. Află de mai jos ce efecte au hormonii asupra pielii și cum le poți preveni sau combate:

Ciclul menstrual

De-a lungul ciclului menstrual, pielea ta trece prin schimbări care pot fi vizibile cu ochiul liber. În primele zile, adică în timpul menstruației, nivelurile de hormoni sunt scăzute, iar pielea devine mai uscată și sensibilă. În această perioadă, consumă multe lichide și introdu în ritualul de îngrijire o crema pentru piele uscata, care te va ajuta în acest sens. Între zilele 7 și 16 ale ciclului, nivelul de estrogen crește treptat, ajungând la un nivel maxim în ultima zi, care corespunde cu ovulația. Tenul tău arată cel mai bine în această perioadă, ceea ce înseamnă că e suficient să îl îngrijești doar cu un demachiant, un serum și o cremă.

După ziua 17, nivelul de estrogen scade, în timp ce progesteronul crește, un moment ideal să acorzi tenului mai multă atenție, astfel încât să combați excesul de sebum și să eviți apariția acneei. Verifică online care sunt cele mai bune creme pentru acnee și alege una cu recenzii bune, avizată de medicii dermatologi. În ultima fază a ciclului menstrual, testosteronul crește, iar riscul apariției acneei este încă major. Așadar, asigură-te că îți cureți tenul zilnic cu un gel care reglează secreția de sebum. Pe toată durata ciclului, consumă multe legume, fructe, proteine de calitate și evită carbohidrații rafinați, zaharurile și lactatele în exces, deoarece toate acestea afectează considerabil echilibrul hormonal.

Sarcina

În timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-o mulțime de schimbări hormonale, respectiv creșterea majoră a nivelurilor de estrogen și progesteron, care se reflectă și la nivelul pielii. Din acest motiv, devii mai predispusă la apariția melasmei, o hiperpigmentare a pielii, care se manifestă prin pete maronii pe ten, dar și pe corp. De asemenea, în cazul în care ai pistrui, alunițe sau semne din naștere, acestea își pot schimba culoarea în această perioadă. Dacă îți dorești previi hiperpigmentarea, folosește zilnic cremă de protecție solară și evită expunerea la soare. În general, petele pigmentare dispar de la sine după naștere, atunci când nivelul de hormoni se autoreglează. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, este indicat să mergi la un consult dermatologic.

Menopauza

Menopauza este o etapă inevitabilă din viața oricărei femei. În această perioadă, nivelul de estrogen scade treptat, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii și la apariția ridurilor. Conform studiilor, femeile își pierd aproximativ 30% din nivelul de colagen în primii cinci ani de la intrarea în menopauză. Pentru a combate aceste efecte, consumă alimente bogate în colagen, precum pește, ouă sau supă de oase sau ia suplimente la recomandarea medicului. Totodată, este important să introduci în ritualul zilnic o cremă pentru ten uscat, pe bază de retinol și ceramide, care va stimula producția de colagen și va lupta cu ridurile fine. O altă problemă specifică menopauzei sunt petele pigmentare, pe care le poți preveni prin folosirea unei creme cu SPF 50 și a unui serum cu acid glicolic sau niacinamidă.

Indiferent de perioada în care se află organismul tău, îngrijirea din interior către exterior va ajuta la menținerea sub control a fluctuațiilor hormonale. Un stil de viață sănătos, acordarea de atenție odihnei, limitarea stresului și folosirea unor produse potrivite pentru pielea ta te vor ajuta să ai un ten cât mai frumos și care emană echilibru.

Sursa foto: Freepik


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri