De fiecare dată când vorbim de alimentație sănătoasă, apar, inevitabil, în discuție și cerealele integrale. Acestea au diferite forme și arome, sunt perfecte la micul dejun, fiindcă sunt hrănitoare și ușor de pregătit, dar, pot fi consumate în orice moment al zilei, dacă nu ai timp să gătești.

Practic, cerealele sunt o parte importantă a meniului zilnic pentru multe persoane, însă, te-ai întrebat vreodată cât de multe cunoști, cu adevărat, despre aceste alimente? Descoperă, mai departe, tot ce trebuie să știi despre cerealele integrale:

Ce sunt cerealele integrale?

Semințele plantelor din care sunt produse, ceea ce numim noi astăzi, cerealele integrale, sunt compuse din trei părți comestibile: învelișul exterior sau tărâțele, endospermul și germenele. Stratul tare de la exterior este bogat în fibre, vitamine din complexul B, proteine și antioxidanți. Partea din mijloc a bobului, numită endosperm, conține amidon, proteine, carbohidrați și cantități mici de vitamine și minerale, în timp ce stratul inferior e bogat în vitamine, cum ar fi B și E, amidon, proteine, minerale, magneziu ori grăsimi nesaturate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos

La finalul anilor 1800, noi tehnologii au permis morarilor separarea, în mod ieftin și ușor, a celor trei părți. Astăzi, cerealele integrale sunt cele care păstrează tot conținutul boabelor și, evident, toate substanțele nutritive, spre deosebire de cerealele rafinate care, prin procesare, pierd mare parte din fibre și minerale. După cum o spune și numele lor, cerealele integrale sunt cele complete, care, de altfel, sunt și cele recomandate pentru consum, dacă vrei să beneficiezi de toți nutrienții lor. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu poți introduce în alimentație și produse rafinate.

Ce tipuri de cereale integrale este indicat să consumi?

Cerealele rafinate pot avea, de regulă, până la 25% mai puține proteine și cu pana la 60%, mai puțin din anumiti micronutrienți. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la ele, dar ține cont ca, cel putin, jumătate din cantitatea de cereale pe care o consumi, în mod frecvent, să fie reprezentată de cele integrale. Dintre acestea, merită menționate: faina integrala, bulgur, grâu mărunțit, porumb integral, ovăz integral, fulgi de ovăz, de grâu, secară sau de orz, hrișcă, mei, orez brun, paste integrale, cereale de micul dejun pe baza de cereale integrale, paine din faina integrala si alte produse de panificatie facute cu faina integrala.

Des întâlnite în dieta zilnică, painea alba, orezul alb, pastele albe, fulgii de porumb, nu sunt cereale integrale, însă, asta nu înseamnă că este greșit să le consumi, mai ales dacă ții cont să fie în cantități moderate.

Care sunt beneficiile cerealelor integrale?

Sunt, într-adevăr, cerealele integrale atât de valoroase pentru o dietă echilibrată? Răspunsul este da. Cerealele integrale sunt mai sănătoase decat cele rafinate, fiind mai bogate în nutrienț si contribuind la o alimentatie echilibrata. Iar beneficiile lor nu se opresc aici. Cerealele integrale sunt, de asemenea, principala sursă de fibre pentru organism și conțin o varietate de vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase. Contribuie la un asigurarea unui tranzit intestinal normal si pot contribui la reducerea riscului de aparitie a anumitor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli ale sistemului digestiv).

Cerealele integrale te ajută si să-ți menții o greutate sănătoasă, fiindcă se digeră încet și oferă o senzație de sațietate pentru o perioada mai lunga de timp. Aceste alimente oferă energie corpului prin aportul de carbohidrați complecsi.

Începând cu anul 2019, în data de 19 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Cerealelor Integrale. Inițiativă a fost luată pentru a atrage și mai mult atenția asupra beneficiilor incontestabile ale acestor alimente și a necesității de creștere a consumului zilnic, în rândul populației.

Foto fr si main: de la Albina Gavrilovic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri