26 Octombrie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Având în vedere că prevenirea unei afecțiuni este mult mai ușor de realizat decât tratarea ei, în continuarea acestui articol vom discuta despre câteva cauze principale de apariție a bolilor cardiovasculare și câteva metode de prevenire, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces la nivel global, cu un număr de aproximativ 17.9 milioane de vieți pierdute în anul 2019.

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă un grup de boli care afectează inima și vasele sanguine, cum ar fi boala coronariană, embolismul pulmonar, boala arterială periferică și așa mai departe.

Infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă de regulă afecțiuni acute care apar în urma blocării sau întreruperii circulației sanguine către inimă sau creier, datorită îngustării vaselor de sânge.

Din cauza prevalenței acestor două afecțiuni, infarctul și AVC-ul împreună au reprezentat cauza a 85% din totalul de decese din anul 2019 [1].

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Având în vedere că prevenirea unei afecțiuni este mult mai ușor de realizat decât tratarea ei, în continuarea acestui articol vom discuta despre câteva cauze principale de apariție a bolilor cardiovasculare și câteva metode de prevenire, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta.

4 cauze ale bolilor cardiovasculare

Chiar dacă bolile cardiovasculare sunt asociate de obicei cu ateroscleroza, cauza exactă a acestora nu este cunoscută cu adevărat.

Cu toate acestea, au fost evidențiați anumiți factori de risc care pot crește semnificativ probabilitatea de dezvoltare a acestor afecțiuni, cum ar fi:

Hipertensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge.

În cazul hipertensiunii arteriale, presiunea poate fi atât de mare, încât să poată leza vasele de sânge, crescând astfel riscul de apariție a accidentului vascular cerebral, a infarctului, a bolii arteriale periferice și așa mai departe.

Fumatul

Datorită substanțelor dăunătoare prezente în tutunul și în fumul de țigară, fumatul reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Această afirmație a fost susținută și de un studiu publicat în 2019 [2] care a analizat fumatul și riscul prezentat cu privire la 36 de boli cardiovasculare, cercetătorii concluzionând că această activitate dublează cel puțin riscul de apariție a acestor afecțiuni.

Diabetul

Diabetul este o afecțiune caracterizată prin creșterea nivelului de glucoză în sânge peste limite normale.

Această afecțiune poate leza vasele sanguine, crescând astfel probabilitatea de îngustare a acestora.

Relația dintre diabet și bolile cardiovasculare a fost analizată în detaliu și într-un studiu publicat în 2015 [3] care a menționat că legătura strânsă dintre aceste două afecțiuni reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul persoanelor cu diabet.

Obezitatea

Obezitatea crește riscul de dezvoltare a numeroase afecțiuni printre care diabetul și hipertensiunea arterială, ambele reprezentând la rândul lor factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Metode de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare

Practicarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și poate ajuta la reducerea probabilității de agravare a celor existente deja.

Renunțarea la fumat

Deoarece fumatul reprezintă un factor de risc semnificativ pentru aceste afecțiuni, renunțarea la fumat poate reduce drastic șansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

În prezent există numeroase opțiuni pentru a te ajuta să renunți la fumat, de la produse care pot fi achiziționate în farmacii, la tratamente specifice recomandate de către medici sau chiar terapii.

Dietă echilibrată, exerciții fizice și menținerea unei greutăți corporale normale

Având în vedere că acești factori de risc reprezintă de regulă un cerc vicios greu de întrerupt, sedentarismul crescând riscul de obezitate iar obezitatea susținând în continuare sedentarismul și crescând în același timp riscul de diabet, următoarele metode de reducere a riscului au fost și ele grupate în aceeași măsură.

Dieta echilibrată axată pe fructe, legume, fibre și cereale integrale poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol dar și la menținerea unei greutăți corporale normale, aceasta putând permite la rândul ei efectuarea mult mai ușoară a exercițiilor fizice și la menținerea unui indice de masă corporală normal.

Dacă afecțiunile cardiovasculare sunt prezente deja sau ești de părere că prezinți anumite simptome asociate cu acestea, atunci este recomandată programarea unei consultații la cea mai apropiată clinică sau spital specializat, cum ar fi Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională AngioLife, specialiștii de acolo putând oferi soluții și tratamente în funcție de fiecare caz în parte.

Referințe:

  1. “Cardiovascular Diseases (Cvds).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds).
  2. Banks, Emily, et al. “Tobacco Smoking and Risk of 36 Cardiovascular DISEASE Subtypes: Fatal and NON-FATAL Outcomes in a Large PROSPECTIVE Australian Study.” BMC Medicine, BioMed Central, 3 July 2019, bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-019-1351-4.
  3. Leon, Benjamin M, and Thomas M Maddox. “Diabetes and Cardiovascular Disease: Epidemiology, Biological Mechanisms, Treatment Recommendations and Future Research.” World Journal of Diabetes, Baishideng Publishing Group Inc, 10 Oct. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600176/.

Sursa foto: Photo by Gustavo Fring from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri