11 August 2021 publicat în Sanatate 42 share-uri

Uleiurile vegetale aduc o mulțime de beneficii organismului, însă, este bine de știut că nu toate uleiurile vegetale sunt la fel.

Datorită originii și metodei de extracție folosite pot avea caracteristici și proprietăți diferite și se găsesc într-o gama variată, fiecare având propriile valori nutriționale. În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai sănătoase uleiuri vegetale și cum te ajută acestea în viața de zi cu zi.

Uleiul de porumb

Consumat în cantități moderate, uleiul de porumb se încadrează perfect într-o dietă sănătoasă. Conține grăsimi mononesaturate și antioxidanți puternici care te vor menține în cea mai bună formă. Are un conținut ridicat de vitamina E: consumând o singură lingură din acest produs îți poți lua 15% din doza zilnică recomandată. De asemenea, acesta sprijină buna funcționare a sistemului imunitar datorită acizilor grași care favorizează reducerea inflamațiilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Caria dentară – ce este și cum se tratează Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Uleiul de măsline

Denumit și „aurul lichid” al dietei mediteraneene, este foarte bogat în acizi grași mononesaturați, vitamina E și alți antioxidanți naturali. Este folosit nu numai în bucătărie, dar și în scopuri medicinale, ca remediu pentru mai multe afecțiuni, precum anumite boli cardiovasculare sau diabetul de tip 2. Din punct de vedere nutrițional, este superior altor grăsimi deoarece conține cantități semnificative de vitamina E, iar acizii grași nesaturați din componența uleiului de măsline au un rol foarte important în reducerea colesterolului din sânge. Uleiul de măsline este antiseptic, laxativ, vitalizant, vitaminizant, diuretic, ajută la controlul greutății, are efect antiinflamator și are un rol extrem de important în prevenirea Alzheimerului.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Uleiul de șofrănel

Extrem de eficient în curele de slăbire, șofrănelul este una dintre plantele care uimește prin conținutul ridicat de acizi grași și de acizi polinesaturati. Datorită conținutului de Omega 6, are un efect major asupra sănătății inimii și poate să prevină diabetul și colesterolul ridicat, este benefic și pentru podoaba capilară, fiind introdus în șampoane sau alte produse de îngrijire a părului. Este benefic și pentru piele, datorită acidului linoleic, acesta se absoarbe ușor în piele și îi oferă un aspect neted și moale.

Uleiul de floarea soarelui

Sursa foto: De la Alexlukin /Shutterstock

Este uleiul cu cel mai mare conținut de vitamina E, sărac în colesterol și cu un conținut mare de lecitină. Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar o cură cu ulei de floarea soarelui este benefică pentru dezintoxicarea întregului organism. Tratează afecțiunile căilor respiratorii, iar, dacă urmezi o cură, vei avea rezultate vizibile, cum ar fi: albirea dinților, reducerea sângerării, întărirea gingiilor și împrospătarea respirației. Pe lângă toate aceste beneficii, uleiul de floarea soarelui este antioxidant, tonic, regenerant, antiinfecțios și eficient în tratarea bolilor digestive, bolilor vasculare, durerilor de cap și de dinți, alergiilor, afecțiunilor cardiace.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Uleiul din semințe de struguri

Este una dintre cele mai recente descoperiri în materie de sănătate, fiind un puternic antiseptic și antiinflamator și se poate întrebuința în compoziția măștilor pentru ten, inclusiv pentru tratarea unor afecțiuni precum acneea. Conține resveratrol, un aliat în lupta cu cancerul și diabetul, iar consumul unei lingurițe de ulei de sâmburi de struguri pe zi reduce riscul bolilor cardiovasculare, artritei și a bolilor circulatorii. Un alt beneficiu al acestuia este îmbunătățirea memoriei, împiedicând apariția acțiunilor degenerative ale creierului cum ar fi boala Alzheimer. Nu este recomandat să fie folosit la prăjeli deoarece, prin supraîncălzire riscă să își piardă o bună parte din proprietățile sale terapeutice.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

Uleiul de avocado

Cel mai hrănitor fruct din lume se mândrește cu proprietăți impresionante, iar conținutul ridicat de uleiuri din acesta este binecunoscut de pe vremea aztecilor și era folosit și pentru uz cosmetic, datorită eficienței și rapidității pentru care este absorbit de piele. Este bogat în vitamina E, aducând beneficii nutriționale și medicinale, cum ar fi: reglează tensiunea arterială, previne paradontoza, înlocuiește cremele de ochi, e adjuvant în lupta împotriva cancerului.

Uleiul de cocos

Sursa foto: Photo by Tijana Drndarski from Pexels

Acest super aliment are o mulțime de beneficii, începând de la îngrijirea părului, a pielii, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește digestia, imunitatea și contribuie la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Deși este utilizat mai mult în cosmetică, este potrivit și pentru gătit, mai ales la prepararea deserturilor datorită aromei sale inconfundabile. Este bine de știut că se poate folosi și de către bebeluși și copii, fiind cea mai bună cremă pentru iritațiile ce apar de la scutece, ca tratament împotriva păduchilor sau pentru a masa scalpul bebelușului.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Uleiul din semințe de in

Poate fi folosit pentru a obține un ten impecabil, o piele fină și un păr sănătos și frumos. Uleiul de in reglează nivelul de colesterol, scade tensiunea arterială, detoxifică organismul și are efecte benefice în reducerea simptomelor arterosclerozei. Trebuie să menționăm și faptul că, dacă vrei să începi o cură cu acest aliment, este necesar să te informezi corespunzător pentru a nu face exces. Uleiul de in este o sursă de antioxidanți care susține echilibrul hormonal și are un efect antimicrobian care ajută la tratarea acneei, ciupercilor și a virusurilor.

Uleiurile vegetale aduc o mulțime de beneficii organismului. Bogate în acizi grași esențiali, ele mențin echilibrul organismului și îi conferă nutrimentele de care are nevoie. Fie că le folosim în alimentație, în tratamente cosmetice sau în alte scopuri, este bine să le introducem în viața noastră de zi cu zi pentru a ne bucura de toate proprietățile lor.

Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari A contat cine a zbierat mai tare 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Surse foto fr si main: De la DUSAN ZIDAR /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri