22 Iulie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Scrâșnești dinții noaptea sau chiar și ziua? Atunci, probabil că suferi de bruxism. Scrâșnitul din dinți sau bruxismul este o reacție inconștientă și cel mai des se manifestă în timpul somnului de noapte. Tocmai de aceea, multe persoane nici nu știu că au această problemă.

Când este descoperită? Atunci când nu conștientizezi problema pe care o ai sau nu ți-a fost adusă la cunoștință de un membru al familiei sau de un prieten cu care locuiești, se poate observa și în timpul unui control stomatologic de rutină, când medicul stomatolog descoperă că smalțul dinților este deteriorat.

„Bruxismul este o tulburare caracterizată prin contracția involuntară a mușchilor de masticație. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt predispuse să-și macine dinții, să-și încleșteze maxilarele cu forță sau să frece arcul inferior de cel superior. Această mișcare continuă a mușchilor și a maxilarului se numește „parafuncție ”, deoarece nu are ca scop un scop. Treptat, acest obicei poate duce la apariția durerilor de dinți sau la sensibilitate dentară și, în unele cazuri, chiar la tocirea dinților. Pe măsură ce boala avansează, țesuturile dentare sunt afectate și apare retracția gingivală.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Îți doresc timp… Îți plac pastele? Îți propunem 5 variante de paste ALTFEL, obținute din făinuri variate și nu doar din grâu Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită

Când se manifestă bruxismul? Așa cum am menționat deja, se crede în mod obișnuit că bruxismul apare doar în timpul somnului e noapte, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat. De fapt, bruxismul poate apărea și în timpul zilei și, deși individul este perfect treaz, deseori nu conștientizează că face acest act. Astfel că există două tipuri de bruxism:

Foto: De la Andrey_Popov /Shutterstock

Bruxismul diurn – persoanele care au bruxism diurn pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama;

Bruxismul nocturn – acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăitul.

Cauza bruxismului în timpul zilei poate fi atribuită frecvent (dar nu exclusiv) condițiilor de nervozitate și stres. Indiferent de tipul de bruxism, moderat sau sever, este important de știut că această afecțiune, netratată, poate duce la apariția complicațiilor și, uneori este necesar un tratament de specialitate.

Cum îți hidratezi corect pielea și ce conțin cele mai bune creme hidratante? Cum îți protejezi pielea în sezonul rece Kudika.ro îți oferă Tarot online

Care sunt cauzele ce provoacă bruxismul?

Căutarea și descoperirea cauzei bruxismului nu este întotdeauna ușoară. De fapt, în dezvoltarea acestei parafuncții pot fi implicați mai mulți factori. Printre aceștia:

  • Stres, nervozitate și anxietate ;
  • Tulburări emoționale, psihologice și de somn ;
  • Malocluzie cauzată de o nealiniere a arcadelor dentare sau de malformații ale mandibulei ;
  • Prezența bolilor neurodegenerative, în care bruxismul poate reprezenta un răspuns muscular la aceeași boală.
  • Abuzul de alcool, cafea, droguri sau fumatul ar putea fi, de asemenea, factori implicați în debutul bruxism.
  • Mai mult, se crede că dezvoltarea acestei probleme poate fi favorizată și de o anumită predispoziție familială.

Când copiii scrâșnesc dinții, cauza declanșatoare ar putea fi găsită în prezența inflamației urechii (otită) sau a tulburărilor dentare (durere de dinți). În astfel de situații, bruxismul ar putea reprezenta o încercare, inconștientă și probabil în zadar, de a reduce stimulii dureroși percepuți de copil. Desigur, cauza bruxismului la copii ar putea fi, de asemenea, de altă natură și foarte des, ca și în cazul adulților, poate fi determinată doar cu ajutorul unui medic. În unele cazuri, această problemă poate dispărea până când copilul ajunge la adolescență.

Dacă îți dăruiești ziua, nu ești cu un an mai bătrân, ci cu un an mai bun. Românii care și-au dăruit ziua de naștere în ultimii aproape 3 ani au reușit să mobilizeze donații de 6,4 mil lei Levi’s îți oferă inspirație pentru stilul acestei luni! CUM SĂ ÎȚI PROTEJEZI BIJUTERIILE PE TIMP DE VARĂ?

Apariția bruxismului poate fi influențată și de tipul de personalitate – persoanele care sunt competitive, hiperactive au un risc crescut de apariție a bruxismului. Dar există și cazuri în care bruxismul poate fi un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor și mușchilor faciali. „Este important ca persoana care suferă de bruxism să efectueze o vizită la medicul stomatolog, dacă prezintă unul dintre simptomele de mai sus. Acest lucru este important tocmai în ideea de a nu ajunge la complicații precum deteriorarea dinților, a coroanelor dentare sau a maxilarului; dureri de cap; dureri faciale sau ale maxilarului; afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare.”, adaugă specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri