9 Aprilie 2021 publicat în Sanatate 7 share-uri

50 de bronhoscopii oferite lunar, gratuit, în cadrul spitalului Onco Card Brașov printr-un proiect al AstraZeneca!

Comunicat de presă

Anul greu de pandemie prin care am trecut cu toții ne-a testat limitele și, din păcate, ne-a ținut departe de sistemul medical pentru simptome pe care, de frică să nu ajungem în spitale și să riscăm o îmbolnăvire de Covid-19, am ales să le ignorăm. Teama medicilor la nivel mondial este că va urma un val de diagnostice întârziate pentru multe afecțiuni, inclusiv pentru cancer, o boală în care un diagnostic pus timpuriu poate face diferența între viață și moarte. Iar când vorbim despre cancer pe primul loc în clasamentul tipurilor de cancer care provoacă cele mai multe decese se află cancerul bronhopulmonar. Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate chiar și fără situația complicată adusă de pandemie, astfel încât acum diagnosticul precoce în cancerul de plămâni este cu atât mai important.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România
După un an de conviețuit cu noul coronavirus, clinicile și spitalele au redus la minimum riscul de infectare cu Sars Cov-2 prin crearea unor circuite speciale si prin luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru personalul medical și pentru pacienți. Este important ca toți cei care prezintă simptome sau se știu fumători și cu cazuri de cancer bronhopulmonar în familie să ajungă cât mai repede la un pneumolog pentru control de rutină sau pentru investigații mai amănunțite. O astfel de investigație este bronhoscopia, cea fără de care nu ar putea fi pus un diagnostic corect. Medicul Laura Cardoș (foto) din cadrul spitalului Onco Card Brașov o explică pe înțelesul tuturor.

“Bronhoscopia este investigația care ne permite să examinăm arborele traheobronșic și să punem diagnosticul corect în cazul în care pacientul prezintă simptome respiratorii. Cu ajutorul unui bronhoscop - introdus după o anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort – pneumologul specializat în endoscopie bronșică va examina aparatul respirator. Doctorul poate identifica în timpul procedurii semne de infecție, cancer sau inflamație. Cu ajutorul bronhoscopiei pot fi prelevate fragmente de țesut prin biopsie. În cancerul pulmonar, bronhoscopia face parte din investigațiile obligatorii. Fără ea nu ar fi posibilă biopsia bronșică, adică analiza care va spune cu ce tip de cancer pulmonar avem de-a face ca să știm cum îl putem trata. Este important de reținut că bronhoscopia nu doare”, vine cu lămuri Dr. Laura Cardoș.

Ținând cont de importanța bronhoscopiei și de situația excepțională impusă de pandemie care poate duce la diagnostice și mai târzii în cazul cancerului bronhopulmonar, compania AstraZeneca a demarat o campanie căreia i s-a alăturat și spitalul Onco Card din Brașov. Prin această campanie, pacienții vor putea beneficia gratuit de 50 de bronhoscopii efectuate lunar de specialiștii Onco Card. AstraZeneca va suporta costurile pentru aceste investigații, precum și pentru biopsii, dacă acestea se impun, și pentru panelul de biomarkeri care va fi efectuat în cazul unui diagnostic de cancer pentru a putea stabili tratamentul potrivit.

Foto: De la Lightspring /Shutterstock

„S-a împlinit un an de când spațiul public și mai ales dialogul dintre bolnavi și medici au fost acaparate, în mod firesc, de prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19 și tratamentele asociate afecțiunilor provocate de acest virus. Clinicile și personalul medical au găsit modalități de a fi aproape de pacienți și pentru celelalte boli, în special celor care necesită diagnostic timpuriu, cum este cancerul. Îi încurajăm pe pacienți să facă un efort și să-și învingă „teama” de spital, mai ales când e vorba despre investigații care le pot salva viața, cum este bronhoscopia. În plus, Onco Card se poate mândri cu o organizare exemplară a fluxurilor de pacienți, astfel încât eventualele riscuri la care se supun pacienții care vin în clinică pentru alte probleme de sănătate să fie cât mai reduse. Parteneriatul cu AstraZeneca are un potențial preventiv semnificativ și ne bucură că au ales pentru acest program Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic Brașov. Clinica noastră, așa cum se întâmplă în toate marile centre medicale la nivel global, pune mare accent pe detecția precoce și ne bucurăm că putem oferi asta pacienților noștri”, a declarat Anamaria Făgăraș, manager general Onco Card.

Pentru a beneficia de oferta acestui program medical, pacienții trebuie să vină la Onco Card cu o trimitere din partea unui medic pentru bronhoscopie. Pacienții vor efectua cu o zi înaintea procedurii un test rapid Covid-19 în clinica Onco Card, iar investigația va fi realizată de pneumologii clinicii. Probele prelevate, dacă se impune prelevarea lor, vor pleca către laboratoarele partenere în campania demarată de AstraZeneca, iar dosarul cu toate rezultatele va ajunge înapoi la Onco Card Brașov pentru ca toate concluziile să le fie prezentate pacienților.

Deși cancerul bronhopulmonar este cancerul responsabil de cele mai multe decese și de cele mai multe diagnostice noi în România, iar aproximativ 40% dintre cei care suferă de acest tip de cancer află acest lucru în stadiu tardiv, metastatic, aceste date, precum și speranța de supraviețuire, pot fi schimbate printr-un diagnostic precoce.

“Supraviețuirea medie, chiar și în stadiul 4 metastatic, este astăzi de 3-4 ori mai lungă decât în urmă cu 15 ani. Terapiile personalizate, moleculare țintite, au schimbat în bine prognosticul acestor pacienți. Însă pentru a-i putea ajuta avem nevoie de un diagnostic corect, pus cât mai devreme”, crede medicul Laura Cardoș. Iar acest diagnostic devine posibil și accesibil prin campania demarată de AstraZeneca și susținută de Onco Card.

Foto fr si main: De la Kateryna Kon /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri