3 Martie 2021 publicat în Sanatate 40 share-uri

Picioarele reci și umflate pot fi primul semn al unei afecțiuni cardiovasculare grave: boala arterială periferică. De aceea, dacă observi aceste simptome, care persistă mai mult timp, trebuie să mergi la un medic cardiolog pentru consultație.

Dacă problema este descoperită din timp, atunci tratamentul va fi mult mai eficient și nu vor apărea complicații.

Iată ce trebuie să știi despre boala arterială periferică, afecțiune care se manifestă prin stenoza (îngustarea) vaselor de sânge, în special la nivelul picioarelor.

Care sunt cauzele acestei boli

Îngustarea arterelor este provocată de ateroscleroză (formarea unor depozite de grăsime sau plăci de aterom) pe pereții interiori ai vaselor de sânge. Din această cauză, sângele nu mai poate circula normal și apar simptomele bolii: picioare reci, umflate, vinete, uneori chiar și durere, mai ales în timpul mersului.

Afecțiunea se manifestă de obicei la nivelul picioarelor, mai rar la brațe sau la alte zone ale corpului. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave: amputarea membrului afectat, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Stenoza vaselor de sânge periferice apare de obicei la persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, diabet, nivel ridicat de colesterol în sânge, iar riscul este și mai mare la persoanele care fumează.

În ce constă tratamentul?

În funcție de severitatea bolii, tratamentul poate fi medicamentos, combinat cu schimbarea stilului de viață sau intervențional, adică vor fi necesare proceduri minim invazive pentru desfundarea vaselor de sânge de la picioare. Intervenția se numește angioplastie cu balon și stent și presupune dilatarea vasului de sânge îngustat, cu ajutorui balonaș și apoi montarea unui stent metalic, care să-l mențină lărgit.

Recuperarea este rapidă, iar procedura oferă rezultate sigure, de durată, fiind necesară o spitalizare de numai 24-48 de ore. Nu există riscurile specifice unei operații clasice, deoarece intervenția nu necesită incizie, ci se realizează prin intermediul unui cateter. Angioplastia se face cu anestezie locală și durează cel mult o oră.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Vasul de sânge tratat astfel va fi menținut deschis datorită stentului metalic care va fi inserat în timpul intervenției. Stentul este de mici dimensiuni și are forma unui cilindru metalic. Unele modele de stent sunt acoperite cu polimeri, pe care pot fi aplicate diferite medicamente, pentru a se obține un efect anticoagulant sau antiinflamator. Aceste substanțe reduc riscul de restenozare a vasului de sânge la doar 1%, în comparație cu un risc de recidivă de 20%, cât este în cazul folosirii unui stent simplu.

Prin urmare, este foarte important ca boala arterială periferică să fie diagnosticată la timp, pentru ca tratament să fie urmat cât mai repede, reducând astfel disconfortul și riscul de complicații.

Sursa foto: Fotografie creată de Burst, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri