21 Septembrie 2020 publicat în Sanatate 3 share-uri

Dacă îți dorești să ieși din acest cerc vicios, trebuie să înțelegi mai multe despre importanța nutrienților pe care organismul îi absoarbe direct din alimentele pe care le consumi.

Trăim într-o eră marcată de nerăbdare, grabă și un stil de viață pe repede înainte. Tocmai de aceea, alimentația noastră zilnică constă, în mare parte, în alimente procesate, fast-food sau semipreparate. Dacă îți dorești să ieși din acest cerc vicios, trebuie să înțelegi mai multe despre importanța nutrienților pe care organismul îi absoarbe direct din alimentele pe care le consumi. În acest fel vei reuși să pui pe masă mai multe preparate gătite de tine, din dragoste de sine și pentru cei dragi, dar mai ales din grijă pentru sănătatea ta. Iată câteva informații de care nu te poți lipsi:

Nutrienții de care are nevoie organismul

Ceea ce mănânci și felul în care îți prepari mesele în fiecare zi influențează capacitatea organismului de a absorbi nutrienții. Înainte de a te grăbi să alegi suplimente de vitamine și minerale, întreabă-te ce schimbări poți face în dietă pentru a-ți asigura necesarul zilnic de nutrienți. Aceștia se împart în două mari categorii: macronutrienți și micronutrienți.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Macronutrienții

Macronutrienții au valoare energetică mare, iar organismul are nevoie de ei în cantități mari. Iată care sunt cei mai importanți macronutrienți:

Lipide

Lipidele sau grăsimile sunt esențiale pentru dezvoltarea celulară, pentru sănătatea hormonală și absorbția vitaminelor și mineralelor, dar au și efect anticoagulant. Atât acizii grași saturați, cât și cei nesaturați trebuie să facă parte dintr-o dietă variată, însă concentrează-ți atenția pe grăsimile bune (mononesaturate). Din această categorie fac parte alimente precum peștele gras, semințele, nucile, uleiul de măsline sau de rapiță, laptele de soia, ouăle. Află mai multe despre beneficii migdale pentru a face alegeri sănătoase și în ceea ce privește gustările dintre mesele zilnice.

Proteine

Proteinele stau la baza dezvoltării organismului uman din toate punctele de vedere. Acestea influențează dezvoltarea musculaturii și creșterea părului și a oaselor. De asemenea, sunt necesare pentru structura enzimelor, sănătatea anticorpilor și echilibrul hormonal. Proteinele fac parte din celulele tuturor organismelor vii, iar în cazul corpului uman, reprezintă aproximativ 20%. Ele pot fi asigurate de alimente de origine animală, precum carne de pasăre, pește, vită, sau de origine vegetală, precum linte și soia. Este recomandat să optezi pentru o dietă variată, care să conțină atât proteine din plante, cât și de origine animală. Dacă ești vegetariană sau vegană, va trebui să alegi preparate și alimente vegetale care au și o valoare nutrițională ridicată, adică cele din categoria superalimentelor, precum quinoa.

Carbohidrați

Aceștia sunt principalele surse de energie de care are nevoie organismul zi de zi. Carbohidrații acționează precum combustibilul pentru creier, mușchi și sistemul nervos. Categoria aceasta de macronutrienți are o reputație proastă din cauza alimentelor nesănătoase care îi conțin, precum băuturile carbogazoase, produsele de patiserie, chipsurile și cartofii prăjiți. Există însă o gamă largă de alimente care conțin carbohidrați buni: legumele, fructele, cerealele integrale și întreaga categorie a fibrelor.

Micronutrienții

Micronutrienții sunt reprezentați de vitamine și minerale, care nu au valoare energetică, iar organismul are nevoie de cantități mult mai mici. Există aproximativ 13 vitamine necesare corpului uman și fiecare dintre acestea joacă un rol specific în buna sa funcționare. Sănătatea fizică și cea psihică depind de vitaminele care cresc imunitatea, luptă împotriva bolilor și ajută organismul să se dezvolte.

Mineralele sunt esențiale pentru metabolism, întărirea oaselor, crearea celulelor și vindecarea rănilor.

Printre vitaminele și mineralele esențiale organismului se numără: vitaminele A, C, D, E, K, fier, zinc, cupru, seleniu, iod.

Foto: Photo by Lisa Fotios from Pexels

Alimente bogate în vitamine și minerale

Mineralele pot fi absorbite de organism dacă alegi o dietă bogată în: broccoli, spanac, morcov, varză, piersici, banane, pere și lactate.

Vitaminele sunt prezente în majoritatea legumelor și fructelor, așa că asigură-te că nu trece nicio zi fără a le consuma între mese sau chiar la cină sub formă de salate de fructe și legume, mai ales pe timpul verii.

Bucură-te de vară și de toamnă pentru a-ți diversifica dieta în așa fel încât să te bucuri de un aport ideal de nutrienți și să eviți carențele alimentare. Adresează-te unui specialist ori de câte ori ai întrebări sau dubii despre ceea ce ar trebui să consumi pentru o viață sănătoasă.

Sursa foto fr si main: Photo by Ella Olsson from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri