Noile tehnologii permit acum medicilor să trateze afecțiunile cardiovasculare prin proceduri minim invazive, care se pot face fără bisturiu și necesită doar 24-48 de ore de spitalizare. 

În trecut, pentru bolile grave de inimă, care nu puteau fi tratate cu ajutorul medicamentelor, era necesară operația pe cord deschis. Aceasta presupune riscuri destul de mari pentru pacient și o recuperare anevoioasă. Din fericire, noile tehnologii permit acum medicilor să trateze afecțiunile cardiovasculare prin proceduri minim invazive, care se pot face fără bisturiu și necesită doar 24-48 de ore de spitalizare. 

Iată care sunt intervențiile cel mai des folosite pentru a vindeca fără operație bolile grave de inimă.

1. Implantarea de valvă aortică (TAVI)

Procedura TAVI este o intervenție recomandată pentru a trata stenoza aortică severă. În cadrul procedurii, medicul înlocuiește valva aortică a inimii cu o proteză valvulară. Procedura este realizată fără operație, pe cale arterială, iar rata de succes este de 95%.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Caria dentară – ce este și cum se tratează Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Medicul face o mică incizie la nivelul plicii inghinale, unde inserează un cateter în arteră.  La capătul cateterului este un balon special. Acesta este avansat prin arteră până la nivelul inimii, sub control radiologic, apoi, când ajunge în dreptul valvei aortice, balonul este umflat, pentru a deschide valva afectată. 

Apoi, proteza valvulară este avansată până la nivelul inelului aortic astfel obținut, unde este eliberată. Procedura poate fi realizată și prin abord transpical, adică incizia poate fi făcută în partea stângă a toracelui.

2. Angioplastia coronariană

Angioplastia coronariană este folosită pentru a lărgi arterele inimii, dacă acestea sunt îngustate sau blocate de depuneri de calciu, colesterol și plăci de aterom. Procedura este indicată atunci când, în urma coronarografiei, medicul a observat că arterele coronare sunt îngustate. Intervenția durează cel mult 60 de minute și necesită o spitalizare de 24 de ore.

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Medicul face o puncție la nivelul arterei femurale și montează o teacă sterilă, prin care va ghida un cateter, până la nivelul arterelor coronare. În locurile în care observă îngustări ale arterelor, medicul va interveni, prin dilatarea arterei cu un balon sau prin montarea unui stent.

3. Implantarea unui stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este un mic dispozitiv care este implantat sub piele și conectat la inimă, prin intermediul unor electrozi. Aparatul este folosit pentru a monitoriza constant pulsul și pentru a restabili ritmul cardiac normal atunci când detectează aritmii. Stimulatorul trimite mici impulsuri electrice la nivelul mușchiului cardiac, determinând în acest fel contracția și reglând pulsul și circulația sângelui.

Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Implantarea unui stimulator este recomandată la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă, de aritmii grave, care nu pot fi controlate prin medicamente sau la cei care au un risc crescut de stop cardiac. Intervenția este realizată cu anestezie locală, durează cel mult 2 ore, iar pacientul poate pleca acasă după doar 6 ore.

4. Corecția defectului septal atrial sau ventricular

Nouă din o mie de copii se nasc cu o malformație congenitală cardiacă. Una dintre cele mai frecvente malformații de acest fel este defectul septal atrial sau ventricular. Acesta se manifestă prin comunicarea anormală care are loc între cele două camere ale inimii (atriile sau ventriculii). Presiunea din cavitățile stângi ale inimii (atriul și ventriculul stâng) este mai mare decât presiunea din cavitățile drepte ale inimii. Astfel, sângele va circula anormal, din cavitățile stângi în cavitățile drepte.

Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Procedura este realizată sub anestezie generală. Medicul face o incizie la nivel inghinal, prin care introduce un cateter, pe care îl va avansa prin artere până la nivelul inimii. Apoi, de-a lungul acestui cateter este introdus un dispozitiv de tip umbreluță, care ajunge la nivelul defectului. Fixat în poziția dorită, umbreluța se va deschide și va obtura defectul.

Prin urmare, în prezent există multe proceduri minim invazive, care pot trata cu succes și cu riscuri minime bolile grave ale inimii.

Foto fr si main: By hywards /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri