Rutina de îngrijire a dinților poate fi o corvoadă, însă beneficiile pe care le aduce pe termen lung sunt nenumărate pentru fiecare persoană indiferent de vârstă.
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că regulile de bază pentru curățarea dinților: periajul regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură vor ține la distanță numeroase probleme stomatologice, fiind totodată esențială pentru succesul tratamentului ortodontic la pacienții cu aparat dentar.
Farmec modernizează gama AslaMed și lansează un nou produs

Demineralizarea dinților
Periajul asigură eliminarea plăcii dentare (o peliculă mai subțire sau mai groasă de resturi alimentare și bacterii), care este cauza principală a demineralizarii dinților.
Foto: By Lucky Business /Shutterstock
Salonul de acasă: Toate produsele de care ai nevoie pentru o...

“Acest risc este cu atât mai mare în cazul purtării aparatului dentar, când placa bacteriană acumulată în jurul bracketurilor rămâne pentru o vreme îndelungată (luni de zile) produce acizi care vor scoate calciul din smalț. După scoaterea aparatului dentar, sub bracketuri va rămâne smalțul curat și strălucitor, așa cum era înainte de montarea aparatului, iar în jurul bracketurilor, acolo unde a stagnat placa bacteriană, vor rămâne unele pete alb-gălbui, mate, fără strălucire, semn că smalțul este afectat. Din nefericire, acest pete dispar foarte greu sau nu dispar deloc de la sine și sunt necesare măsuri suplimentare pentru tratarea lor”, atenționează specialistul ortodont.
Apariția cariei
Bacteriile din aceeași placă bacteriană reacționează cu zaharurile și amidonul din alimente formând un acid care atacă smalțul dinților, ceea ce favorizează apariția cariilor.
“Pe smalțul dentar demineralizat, cu o calitate și rezistență mai slabe, pot apărea ușor cariile. La fel și între dinți, dacă nu folosim ața dentară sau dușul bucal. Riscurile sunt chiar și mai mari pentru pacienții care urmează tratament ortodontic și trebuie să acorde o mai mare atenție curățării corecte a danturii”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
Sănătos la pieptul mamei
Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri la care pandemia îi expune pe copii și părinți
Sondaj: Peste jumătate dintre persoanele cu diabet declară că le este greu sau foarte greu să vorbească cu cei apropiați despre hipoglicemie
Studiu: Cum a fost afectată viața profesională și personală a femeilor în timpul pandemiei