Beneficiile pe care le aduce rutina de îngrijire a dinților pe termen lung sunt nenumărate pentru fiecare persoană, indiferent de vârstă.

Rutina de îngrijire a dinților poate fi o corvoadă, însă beneficiile pe care le aduce pe termen lung sunt nenumărate pentru fiecare persoană indiferent de vârstă.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că regulile de bază pentru curățarea dinților: periajul regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură vor ține la distanță numeroase probleme stomatologice, fiind totodată esențială pentru succesul tratamentului ortodontic la pacienții cu aparat dentar.

Demineralizarea dinților

Periajul asigură eliminarea plăcii dentare (o peliculă mai subțire sau mai groasă de resturi alimentare și bacterii), care este cauza principală a demineralizarii dinților.

Foto: By Lucky Business /Shutterstock

“Acest risc este cu atât mai mare în cazul purtării aparatului dentar, când placa bacteriană acumulată în jurul bracketurilor rămâne pentru o vreme îndelungată (luni de zile) produce acizi care vor scoate calciul din smalț. După scoaterea aparatului dentar, sub bracketuri va rămâne smalțul curat și strălucitor, așa cum era înainte de montarea aparatului, iar în jurul bracketurilor, acolo unde a stagnat placa bacteriană, vor rămâne unele pete alb-gălbui, mate, fără strălucire, semn că smalțul este afectat. Din nefericire, acest pete dispar foarte greu sau nu dispar deloc de la sine și sunt necesare măsuri suplimentare pentru tratarea lor”, atenționează specialistul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Caria dentară – ce este și cum se tratează

Apariția cariei

Bacteriile din aceeași placă bacteriană reacționează cu zaharurile și amidonul din alimente formând un acid care atacă smalțul dinților, ceea ce favorizează apariția cariilor.

“Pe smalțul dentar demineralizat, cu o calitate și rezistență mai slabe, pot apărea ușor cariile. La fel și între dinți, dacă nu folosim ața dentară sau dușul bucal. Riscurile sunt chiar și mai mari pentru pacienții care urmează tratament ortodontic și trebuie să acorde o mai mare atenție curățării corecte a danturii”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri