Comunicat de presa
HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus si este un virus extrem de contagios, infectia cu acesta fiind frecvent intalnita. Statisticile medicale au demonstrat ca pana la 80% din persoanele active sexual dobandesc acest virus, la un moment dat in decursul vietii. Important de retinut este ca aproximativ 60% dintre purtatorii virusului nu prezinta simptome. Exista totusi o latura pozitiva, si anume ca virusul poate disparea in timp, insa doar in cazurile in care sistemul imunitar este suficient de puternic si poate lupta impotriva acestuia. Din nefericire consecinta cea mai grava este ca HPV-ul poate duce la aparitia cancerului de col uterin, care este al doilea ca frecventa dintre toate tipurile de cancer in intreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de san).
Imunitatea copilului tău: cum o protejezi și cum o întărești pentru...

Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 30-40 afecteaza zona genitala a femeilor si a barbatilor si se clasifica in doua mari categorii:
• HPV cu risc oncogen scazut: pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene;
• HPV cu risc oncogen crescut: Infectia persistenta cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt sau cancer de col uterin (la femei);
15 tipuri de HPV pot determina aparitia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.
5 Tratamente NATURISTE care te ajută să scapi de PARAZIȚI

Cum se transmite HPV-ul?
Virusul HPV se infiltreaza in piele sau in mucoase si in general, majoritatea persoanelor purtatoare nu prezinta niciun semn al infectiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuala, fara ca partenerii sa aiba habar de existenta acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoana deja infectata.
MARE ATENTIE! Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii sa intre in contact cu zona genitala, penetrarea nefiind o conditie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejeaza zonele expuse, pentru ca exista portiuni neacoperite de piele din zona genitala care vin in contact direct.
Foto: virus hpv @Shutterstock.com
Foto homepage: Virus via Shutterstock
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?