12:03, 25 Martie 2013 publicat în Sanatate 67 share-uri

Mayasii au inteles secretul acestui aliment miraculos, iar noi il redescoperim in secolul XXI. Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E) si o serie de antioxidanti puternici.

Nucile maya sunt extrem de bogate in fibre. La randul lor, fibrele contribuie la mentinerea unei digestii bune si la evitarea sau ameliorarea constipatiei. In plus, desi consumate intr-o cantitate mica, nucile maya ofera senzatia de satietate.

Consumate frecvent, nucile maya ajuta la scaderea nivelului de colesterol, stabilizand in acelasi timp nivelul de zahar din sange. Spre deosebire de alte nuci si spre deosebire de alune si migdale, nucile maya nu provoaca reactii alergice fiindca nu contin alergeni. Au un continut foarte scazut de grasimi si nici nu contin colesterol sau grasimi trans, ceea ce le recomanda drept alimente excelente pentru sanatatea inimii.

Citeste si:
Șase metode simple pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor...
Șase metode simple pentru a...

Pentru ca au un continut ridicat de carbohidrati, nucile maya pot fi folosite ca substitut pentru alte cereale. In schimb, sunt sarace in sodiu. Vitamina C, continuta de nucile maya, este un antioxidant excelent ce echilibreaza sistemul imunitar si incetineste procesul de imbatranire. Foarte important: nu contin gluten!

100 g de nuci maya uscate (346 calorii -4 calorii din grasimi) contin:

Citeste si:
Ghid să alegi covoare moderne pentru casa ta
Ghid să alegi covoare moderne...

Minerale:
-calciu - 140 g
-fier - 1, 2 mg
-magneziu - 143 mg
-fosfor - 105 mg
-potasiu - 1100 mg
-zinc - 1, 4 mg

Vitamine:

Tiamina (vitamina B1) - 0,11 mg
Riboflavina (vitamina B2) - 0, 07
Niacina (vitamina B3) -1,4 mg
Vitamina B6 – 0, 23 mg
Vitamina A - 74 IU
Vitamina C – 1 mg

Faina obtinuta din nucile maya poate fi folosita pentru a prepara bauturi precum cafea sau ciocolata calda sau chiar paine, biscuiti, prajituri. Nucile crude pot fi mancate ca atare sau gatite. Gatite la o temperatura scazuta, nucile maya au un gust similar piureului de cartofi. Coapte sau prajite, au un gust similar ciocolatei sau cafelei.

! Mai multe despre copacul Brosimum Alicastrum si nucile Maya pe mayanutinstitute.org sau pe pagina de facebook a institutului.

Foto homepage: By Vorathep Muthuwan /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri