Mayasii au inteles secretul acestui aliment miraculos, iar noi il redescoperim in secolul XXI. Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E) si o serie de antioxidanti puternici.

In inima padurilor-gradini traditionale mayase, Brosimium alicastrum sau Yaxox in mayasa (cunoscut si ca Breadnut Tree sau Copacul Ramon) era cultivat in abundenta, iar nucile acestui copac erau considerate drept mana pamanteasca pentru timpurile de seceta sau in cazul culturilor sarace. Mayasii au inteles secretul acestui minunat arbore…

Oamenii de stiinta spun despre acest copac ca a fost plantat de civilizatiile mayase in urma cu 2000 de ani. Nucile Maya aveau initial si alt scop decat acela de a servi ca hrana. Vechii mayasi intrebuintau nucile fructului maya si in scop medicinal, pentru detoxifierea ficatului si pentru a provoca lactatia in cazul femeilor care alapteaza. Dar pudra obtinuta din nucile maya era un aliment pretios, bogat nutritional...

Un copac ca o mana cereasca...

Brosimium alicastrum creste in padurile tropicale ale Amazonului, in America Centrala, in Mexic, El Salvador, Guatemala, in regiunea Marii Caraibilor. Chiar daca a fost copacul de leagan al civilizatiei mayase, oamenii din America Centrala au pierdut legatura cu traditiile arborelui. Chiar daca se gasea din abundenta in America Centrala, astazi, in unele zone, Brosimium alicastrum este amenintat de pericolul defrisarilor. A fost ignorat pe nedrept, insa recent se incearca o constientizare si o aducere in prim plan a beneficiilor nucilor acestui copac. 

Nucile maya sunt de fapt semintele fructului copacului Ramon. Sunt multe organizatii internationale actuale care se implica in sustinerea acestor culturi, incurajand populariile indigene sa planteze copacii Ramon si aducand in centrul atentiei un aliment extraordinar. In plus, aceste culturi ar putea reprezenta inceputul unor noi posibilitati economice promitatoare pentru popoarele in curs de dezvoltare, avand totodata un efect pozitiv asupra padurilor in care cresc.

nuci Maya Foto: By Dneprstock /Shutterstock

Mai mult, un singur copac Brosimum alicastrum poate produce anual 400 de livre de alimente. De asemenea, spre deosebite de multe alte plante, acest arbore nu are nevoie de defrisare pentru a fi plantat.”, se arata pe www.nowpublic.com/environment.

Ca sa va dati seama si de importanta prezentei acestui copac in ecosistem… “Acolo unde un copac Brosimum alicastrum dispare, dispar intre 50 - 80% din speciile locale in decurs de 6 luni – 1 an”, se arata pe acelasi site.

Uscate, nucile maya pot fi pastrate timp de 5 ani fara a se strica sau fara a-si piarde marea parte a profilului nutritional. Un aliment minune, am putea spune, o mana cereasca pentru zonele cu perioade frecvente de seceta sau in zonele unde alimentele sunt o problema.. In plus, per pogon, copacii de nuci maya furnizeaza de 100 de ori mai multa hrana decat cerealele.

Dar daca aceasta nuca maya este intr-adevar miraculoasa, cum de nu a castigat in popularitate pana acum?, ne intrebam cu totii… Dintr-un motiv extrem de simplu: multi oameni care locuiesc in zonele in care nucile maya cresc in abundenta nu stiu despre beneficiile remarcabile ale acestor seminte.

Nucile Maya - Superalimentul mayasilor. Beneficii extraordinare asupra sanatatii

Nucile maya sunt benefice pentru oricine si mai ales pentru copiii mici si persoanele in varsta gratie aportului de nutrienti importanti. De asemenea, nucile maya sunt recomandate si femeilor insarcinate si persoanelor vegetariene. Triptofanul este ingredientul magic al nucilor maya, un agent de relaxare ce face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este de mare folos in tratarea cu succes a insomniilor si a anxietatii.

Totodata, triptofanul este folosit de creier, alaturi de vitamina B6, nicotinamida si magneziu in cresterea nivelului de serotonina. Prin urmare, consumul de nuci maya favorizeaza instalarea starii de bine si de relaxare, combatand in schimb depresia.

Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E), esentiale in mentinerea in parametri normali a metabolismului si o serie de antioxidanti puternici. Nucile maya reprezinta si o sursa buna de vitamine din grupa B ce contribuie la consolidarea productiei de energie (B1, B2, B3, B6, B9-acid folic).

Antioxidantii continuti de nucile maya au un rol important in prevenirea bolilor de inima si a bolilor vaselor de sange, dar si in prevenirea atacurilor cerebrale sau a instalarii cancerului. Potasiul, continut de nucile maya intr-o cantitate semnificativa, este esential in mentinerea sanatatii inimii si a unei tensiuni arteriale optime. Ajuta totodata la reducerea retentiei de apa. La randul sau, seleniul creste rezistenta sistemului imunitar si impiedica instalarea bolilor cardiovasculare. El este supranumit “antioxidantul organismului”.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Nucile Maya - Super-alimentul mayasilor si noul aliment miraculos al secolului XXI.