Alcoolul - un rau necesar?

12:12, 28 Decembrie 2012 publicat în Sanatate16 share-uri

Consumul de alcool are o gama variata de efecte asupra organismului, de la cele benefice pana la coma.

Efectele benefice ale alcoolului

1. In cantitati moderate, alcoolul creste concentratia plasmatica a HDL-colesterolului (colesterolul “bun”).

2. Alcoolul se combina cu radicalul hidroxil, pe care il neutralizeaza, avand un efect de scadere a radicalilor liberi, atunci cand este consumat cu moderatie.

Citeste si:
7 modalități de a lua atitudine pentru viața ta
7 modalități de a lua...

3. Tot in cantitati mici, alcoolul inhiba agregarea plachetara, avand un efect asemanator aspirinei.

Toxicitatea etanolului (alcoolului)

Alcoolul se absoarbe in circulatie, 20% la nivelul stomacului si restul la nivel intestinal.

Citeste si:
Șase pași către dieta unui adult sănătos
Șase pași către dieta unui...

Procesul de absorbtie dureaza intre 30-60 minute, acest interval crescand, daca alcoolul se asociaza cu alimente.

Dupa absorbtie in circulatia porta, alcoolul ajunge la ficat, unde urmeaza 2 cai de metabolizare, in functie de alcoolemie (concentratia de alcool in sange).

La o concentratie moderata, alcoolul este metabolizat cu ajutorul enzimei hepatice alcool-dehidrogenaza, rezultand ACETALDEHIDA, un compus foarte toxic.

Acetaldehida este in continuare transformata in ACETAT (acid acetic), de catre o alta enzima, acetaldehid-dehidrogenaza.

Anumite persoane au un defect genetic al enzimei acetaldehid-dehidrogenaza. Aceste persoane nu pot tolera alcoolul, intrucat nu pot metaboliza acetaldehida, compusul toxic, de aceea consumul de alcool le produce simptome neplacute: greata, varsatura, dureri de cap, ameteala, tulburari de vedere, transpiratii.

La concentratii mai mari, alcoolul este metabolizat de un intreg complex enzimatic ( citocromul P450), rezultand tot acetaldehida.

sursa foto: shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri