Efectele benefice ale alcoolului
1. In cantitati moderate, alcoolul creste concentratia plasmatica a HDL-colesterolului (colesterolul “bun”).
2. Alcoolul se combina cu radicalul hidroxil, pe care il neutralizeaza, avand un efect de scadere a radicalilor liberi, atunci cand este consumat cu moderatie.
3. Tot in cantitati mici, alcoolul inhiba agregarea plachetara, avand un efect asemanator aspirinei.
Toxicitatea etanolului (alcoolului)
Alcoolul se absoarbe in circulatie, 20% la nivelul stomacului si restul la nivel intestinal.
Procesul de absorbtie dureaza intre 30-60 minute, acest interval crescand, daca alcoolul se asociaza cu alimente.
Dupa absorbtie in circulatia porta, alcoolul ajunge la ficat, unde urmeaza 2 cai de metabolizare, in functie de alcoolemie (concentratia de alcool in sange).
La o concentratie moderata, alcoolul este metabolizat cu ajutorul enzimei hepatice alcool-dehidrogenaza, rezultand ACETALDEHIDA, un compus foarte toxic.
Acetaldehida este in continuare transformata in ACETAT (acid acetic), de catre o alta enzima, acetaldehid-dehidrogenaza.
Anumite persoane au un defect genetic al enzimei acetaldehid-dehidrogenaza. Aceste persoane nu pot tolera alcoolul, intrucat nu pot metaboliza acetaldehida, compusul toxic, de aceea consumul de alcool le produce simptome neplacute: greata, varsatura, dureri de cap, ameteala, tulburari de vedere, transpiratii.
La concentratii mai mari, alcoolul este metabolizat de un intreg complex enzimatic ( citocromul P450), rezultand tot acetaldehida.
sursa foto: shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.