Autosabotarea prin ochelarii Tarotului de Marsilia și a metodei Referențialului Arhetipurilor Personale.

7 Aprilie 2022 publicat în Psihologie 59 share-uri

Cine ne sabotează?

un articol de Monica Magureanu - coach sistemic, reImagine.ro

Nu cred că există persoană care să nu fi trecut măcar o dată prin situația în care, deși animată de cele mai bune intenții, a experimentat starea de eșec, de „nu așa trebuia să se întâmple”. Încărcătură emoțională puternică, sentimente contradictorii, culpabilizare, valuri de emoție și aparent nici un motiv rațional pentru care dorința noastră nu s-a împlinit.

Despre autosabotare s-au scris multe, despre modul în care poate fi recunoscută, cu atât mai mult cu cât rareori ne sabotăm conștient, despre ce am putea face pentru a evita autosabotajul însă ce pare clar pe o foaie de hârtie sau pe ecranul telefonului este rareori clar atunci cînd tot amalgamul de stări vine peste noi și ne ia valul, din nou.

A conștientiza, înțelege, integra și transforma aceste comportamente care fac bunele intenții inutile este o provocare pentru fiecare dintre noi. Este, de multe ori, mai ușor să depersonalizăm comportamentele, să le scoatem în afară pentru a le privim din toate unghiurile și pentru a identifica modul propriu în care le putem transforma. În opinia mea, atunci când vorbim despre dezvoltarea de sine nu există rețete dar există instrumente, instrumente ce devin eficiente atunci când persoana, individul alege conștient să lucreze cu ele.

Și aici ridicăm cortina pentru Referențialul Arhetipurilor Personale, metodă dezvoltată de către psihologul, filozoful, regizorul și cercetătorul religiilor, Georges Colleuil. Autorul ne propune perspectiva interdicțiilor, inconștiente sau conștiente, care acționează ca și factori limitatori în dezvoltarea de sine. Cu cât recunoaștem mai puțin interdicțiile pe care ni le impunem, cu cât fugim mai mult de ceea ce ne sabotează din interior, cu atât aceste acțiuni interioare se vor simți la nivelul cuvintelor și acțiunilor noastre exterioare. Interdicțiile însă pot deveni prietenoase atunci când ele contribuie la dezvoltarea noastră ca indivizi.

Poate ne va fi greu să acceptăm și să înțelegem autoconstrângerea, resentimentul, comparația, judecata sau culpabilizarea, pentru a numim câțiva factori de autosabotaj recunoscuți în literatura de specialitate, dar s-ar putea să fim măcar mai deschiși atunci când resentimentul poartă haina arcanului XX, Judecata, sau comparația își intra in rolul arcanului VI, Îndragostitul din Tarotul de Marsilia. Pășim pe teritoriul Împăratului mai ușor poate decât recunoaștem suferința provocată de invadarea teritoriului nostru personal și posibil ca arcanul din zona 3, a interdicțiilor morale conștiente dar și a modului în care vedem noi lumea, si cel din zona 1, a imaginii pe care noi o proiectăm în exterior, să ne ajute să ne privim, dacă trăim asta, mai ușor rana narcisică legată de imaginea pe care o avem despre noi.

De asemenea, așa cum ne arată Gabor Mate, dacă privim fiecare dintre aceste mecanisme pe care le încadrăm la categoria autosabotaj drept mecanisme care la un moment dat, cel mai probabil la o vârstă foarte fragedă, ne-au salvat viața atunci poate vom avea mai multă compasiune și curiozitate față de aceste părți din noi. De ce anume ne protejează?

Dar, cum am mai spus, nu există rețete însă există metode, așa cum este RAP (Referențialul Arhetipurilor Personale), care permit trăirii noastre personale să se manifeste într-un cadru aducător de sens. Și dacă interdicția capătă sens atunci suntem, poate, pe punctul de a transforma energia distructivă a acestora în energie creatoare.

"Nu putem împiedica păsările să zboare deasupra capetelor noastre, dar le putem împiedica să își facă cuiburi acolo". (Proverb chinez)

_ _

Îndrăgostitul, arcanul VI din Tarotul de Marsilia, vorbește, printre altele, despre angajament, despre a învăța pe propria piele că adevărată alegere este să nu alegem. În haine de scenă, cu întreg potențialul manifestat, Îndrăgostitul este cel care alege calea inimii, cel care nu va ezita să se pună în serviciul celor în nevoie, dar întodeauna aliniat cu dorințele proprii, cel sau cea care manifestă iubirea necondiționată. Altfel s-ar putea însă să acționeze un Îndragostit autointerzis și autosabotat. Poate va conștientiza greutatea cu care face alegeri în viață sau imposibilitatea de a alege. Și ce reprezintă imposibilitatea de a alege? Autoconstrângerea Îndrăgostitului este, poate, lipsa angajamentului care poate veni, la rândul ei, dintr-o autocenzură – îmi imaginez consecințele îngrozitoare ale alegerii mele și atunci mai bine nu aleg.

_ _

Judecata, arcanul XX din Tarotul de Marsilia, ne revelează două sensuri cheie – judecata și culpabilizarea. Sunt ele forme de autoconstrângere și autosabotaj? Pe de o parte ne întâlnim cu judecata și învinovațirea celorlalți – șeful, situația, colegul, prietenul sau orice alte circumstanțe exterioare sunt de vină pentru că trăiesc ceea ce trăiesc. Regăsim aici poziția victimei și ne gândim la faimosul triunghi a lui Karpman. De fapt ce parte din noi respingem atunci când îi judecăm pe ceilalți? Pe de altă parte oricare ar fi circumstanțele eu sunt de vină și asta pentru că la origine, cândva, credința că nu suntem suficienți de buni ne-a ajutat să supraviețuim. Dar astăzi mai este ea de ajutor?

Spuneam că trăirea personală este prima în ierarhia regulilor de lucru cu referențialul așadar vă invit să dezvoltați prin prisma proprilor trăiri și să răspundeți cu sinceritate: “Cine vă sabotează cu adevărat?"

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Monica Măgureanu – practician şi formator autorizat în Metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale, consilier de dezvoltare personală, coach – are o experienţă de peste 16 ani în comunicare. Absolventă a...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri