8 Decembrie 2020 publicat în Psihologie 53 share-uri

Cu un număr crescut de cazuri la nivel global, anxietatea și atacul de panică devin două dintre cele mai îngrijorătoare consecințe negative psihologice ale pandemiei SARS-CoV-2

Evitarea mentală a problemei.

Aceasta este poate cea mai gravă formă a evitării, care ajunge să mențină „teama de teamă însăși”. După o primă experiență, cei care au trăit acest lucru se vor simți confuzi, derutați și îngrijorați. Dorința de a se proteja naște o apărare împotriva anxietății prin evitare. Cei care trec prin această experiență „își spun: ; (ei) opun rezistență; cumva încearcă să se forțeze să se simtă mai bine; se supără pe înșiși; simt rușine și stânjeneală pentru că sunt anxioși”, iar toate aceste gânduri agravează, din nou, anxietatea. „Exersează să trăiești sentimentele, în loc să le eviți sau să lupți contra lor. (...) Să te lupți cu frica e ca și cum ai încerca să stingi focul cu benzină”, recomandă specialistul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Ritualurile și superstițiile – o altă față a evitării.

Carbonell explică, inclusiv prin exemple din cazuistica sa, că pe lângă ocolirea zonelor cu potențial de declanșare sau evitarea de a discuta cu alții despre cele trăite, cei aflați într-un astfel de scenariu de panică dezvoltă noi reguli și obiceiuri prin care să se protejeze, evitând elementul-cheie de care le frică. De la spațiile aglomerate, la a cumpăra mai puțin de 10 produse pentru a sta la casa express, a evita intersecții unde e nevoie să facă stânga, alegerea culoarului de la margine pentru a nu fi prins la mijloc într-un mijloc de transport în comun și până la superstiția de a nu mai purta aceleași haine, în aceeași combinație din ziua unui atac, acestea sunt câteva dintre comportamentele disfuncționale adoptate.

„Când ajungi să crezi că siguranța, sănătatea mentală și supraviețuirea ta depind de respectarea acestor reguli, înseamnă că ești candidat la o tulburare de panică. (...) Din păcate, atunci când urmezi niște ritualuri superstițioase crezând că te vor proteja de panică, sfârșești prin a întări sentimentul de vulnerabilitate și asta duce la agravarea și menținerea problemei”, concluzionează autorul cărții Atacurile de panică, mai actuală și mai necesară ca oricând. Mai ales în contextul restricțiilor actuale, care șterg linia fină dintre precauție și dezvoltarea unor comportamente posibil patologice, urmând un drum sigur spre retragere socială, dezvoltare a diverselor fobii sau comportamente obsesiv-compulsive.

În fiecare dintre aceste situații, Carbonell își sfătuiește cititorii să înceapă procesul de conștientizare individuală a acestor nereguli funcționale. Iar exercițiile propuse în carte vin ca un sprijin suplimentar pentru a exersa evitarea... evitării și a face primul pas spre acceptare și vindecare.

Foto fr si main: By Rainer Fuhrmann /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri