Cum să eviți recăderea în procesul tău de vindecare emoțională

12:10, 15 Octombrie 2020 publicat în Psihologie11 share-uri

Nu este obligatoriu ca toți cei care sunt într-un proces de recuperare să aibă recăderi. Însă dacă se întâmplă, este important să știm că procesul de vindecare sau schimbare poate fi reluat.

Atunci când constatăm că un lucru nu merge cum ne dorim în viața noastră - sănătatea, relațiile, timpul liber, finanțele etc., începem, mai mult sau mai puțin ghidat, un proces de vindecare/transformare. Pentru buna finalizare a acestui proces, este important să știm, să înțelegem și să acceptăm că recăderea este un aspect firesc, care face parte din procesul de vindecare sau transformare.

În același timp, psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), afirmă că acest fapt nu înseamnă că este obligatoriu ca toți cei care sunt într-un proces de recuperare să aibă recăderi. Însă, dacă se întâmplă, este important să știm că procesul de vindecare sau schimbare poate fi reluat.

Citeste si:
Psihologie: Cât de mult ești dispus să “sacrifici” în numele relației?
Psihologie: Cât de mult ești...

“Recăderea poate fi de durată mai lungă (reluarea obiceiului pentru câteva săptămâni, luni sau chiar ani de zile), sau de scurtă durată (o zi, un weekend). Riscurile de a nu lua în calcul posibilitatea recăderii sunt: instalarea unor blocaje mentale, emoționale și/sau atitudinale, întârzierea vindecării/schimbării, amânarea acesteia sau chiar renunțarea la procesul necesar atingerii obiectivului propus", explică psihologul.

Foto: By kenchiro168 /Shutterstock

Citeste si:
Ce-i datorăm Eului din viitor?
Ce-i datorăm Eului din viitor?

"Printre semnele recăderii, putem identifica: recăderea psiho-emoțională - apariția gândurilor, a stărilor sufletești și emoțiilor care fac persoana vulnerabilă la a repeta vechiul comportament sau vechea cale, de a recrea vechiul context, vechile relații etc, aspecte care au dus la problematică; teama că nu poate duce procesul schimbării până la capăt, apariția unei stări de neîncredere în schimbare sau în propriile forțe, pierderea temporară a răbdării necesare parcurgerii fiecărui pas, delăsarea în a face constant pași către obiectivul propus sau recăderea atitudinală – comportamentul propriu-zis”.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri