Comunicat de presă
Lavazza, celebra companie italiană de cafea, a organizat pe 27 noiembrie, la Complex Herăstrău Hotel din București, cea de-a treia ediție a competiției Barista Challenge – Etapa Națională 2025/2026. Evenimentul a celebrat talentul bariștilor români, reflectând angajamentul Lavazza de a susține excelența locală și meșteșugul autentic italian care stă la baza culturii cafelei.
Această competiție a oferit bariștilor români un cadru pentru a-și demonstra creativitatea, măiestria tehnică și pasiunea pentru cafea, deschizând totodată drumul către scena internațională a cafelei de specialitate.
Un număr de 11 barista au acceptat provocarea și au urcat pe scena competiției cu rețetele lor originale, în cadrul secțiunii Barista Signature. Fiecare creație a reflectat experiența lor și abilitatea de a explora potențialul nelimitat al cafelei prin combinații inedite de arome locale și blenduri rafinate. În acest an, toate rețetele au avut la bază sortimentul Lavazza Tales of Italy – Trastevere, parte din colecția inspirată de farmecul Italiei, aducând în prim-plan aromele bogate și nuanțele sofisticate ale acestui blend apreciat.
Finaliștii au fost evaluați de un juriu format din experți recunoscuți ai industriei cafelei din România, specializat în două segmente: Juriul Senzorial, compus din Paul Ungureanu (Founder & Co-Owner Boiler Coffee Shop), Maria Navloiu (Coffee Ambassador Lavazza România) și Răzvan Burlacu (Entrepreneur Certified Arabica Q Grader CQI & SCA Coffee & development DropShop), respectiv Juriul Tehnic, reprezentat de Bogdan Andrei (Founder & Owner Cuppino și multiplu câștigător al competițiilor SCA) și Eduard Oancea (Head of Judges & Barista Trainer Lavazza România).
Evaluarea s-a bazat pe un sistem riguros de punctaj, luând în calcul precizia tehnică, profilul aromatic, organizarea, prezentarea și impactul creativ general.
Titlul de „Cel mai bun barista din România” în cadrul Lavazza Barista Challenge a fost câștigat de Răzvan Pele, care a impresionat juriul cu băutura sa inovatoare – The Pioneer. Inspirată de copilărie și de darurile naturii, creația sa a combinat sirop de castane, cordial de porumb, ceai afumat și reducție de zmeură, toate armonizate cu notele blendului Lavazza Tales of Italy – Trastevere. Rețeta a cucerit atât prin echilibrul tehnic, cât și prin impactul senzorial, fiind o băutură corpolentă, cu un postgust unic și o dulceață echilibrată, pusă în valoare de reducția de zmeură.
Răzvan Pele va reprezenta România în marea finală Lavazza Barista Challenge International, programată în 2026, la Torino, alături de alți barista talentați din țări precum Polonia, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Grecia și multe altele.
„Pentru al treilea an consecutiv, am fost impresionați de creativitatea, inovația și pasiunea baristilor români. Lavazza Barista Challenge este mai mult decât o competiție, este o celebrare autentică a culturii cafelei și a dedicării față de arta preparării acesteia. Formatul competiției, juriul de elită și integrarea blendurilor Lavazza Tales of Italy în rețetele de semnătură subliniază încă o dată poziția noastră de lider în cafeaua de specialitate, dar și angajamentul față de comunitatea locală și tradiția ospitalității italiene”, a declarat Dionysis Moustis, Lavazza Capabilities Manager.
Prin această inițiativă, Lavazza își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea culturii cafelei în România, susținerea bariștilor locali și promovarea unei viziuni bazate pe inovație, excelență și pasiune, valori care definesc brandul la nivel global.



”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună
Prelungim termenul de înscriere ca voluntar pentru copiii abandonați. Ultima zi de înscriere: 10 octombrie