Pe măsură ce zilele călduroase ale verii sunt înlocuite de aerul răcoros al lunii septembrie, părinții și profesorii se pregătesc pentru un nou an școlar. Această tranziție marchează mai mult decât o simplă schimbare a rutinei, este o oportunitate de a insufla generațiilor tinere valori esențiale ce țin de adoptarea unui stil de viață sănătos. Pe măsură ce copiii și adolescenții se întorc la școală, este esențial să ne concentrăm nu numai pe evoluția lor academică, ci și pe receptivitatea acestora în ceea ce privește sustenabilitatea și obiceiurile ecologice.

Comunicat de presă

De ce este importantă educația în domeniul sustenabilității

Educarea copiilor în privința sustenabilității și a reciclării pune bazele unui viitor mai bun și mai responsabil față de mediu. Luna septembrie aduce an de an un nou început pentru cei mici, fiind momentul ideal pentru a introduce în viața lor noi concepte. Educația în domeniul sustenabilității le permite copiilor să înțeleagă impactul pe care îl au asupra planetei, îi motivează să fie mai buni și îi ghidează să facă alegeri informate și responsabile care contribuie în mod pozitiv asupra mediului înconjurător.

Prin integrarea acestor deprinderi în parcursul lor academic, ajutăm copiii și tinerii să înțeleagă legătura dintre acțiunile noastre și natură. Încurajându-i să reducă deșeurile, să refolosească materialele și să recicleze în mod responsabil, creăm o generație care nu este doar informată, ci și implicată activ în protejarea planetei noastre.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Întrucât copiii sunt de regulă pasionați de accesorii cu un design cât mai colorat, în ton cu tendințele actuale, Waterdrop a creat o colecție variată de sticle reutilizabile realizate din materiale sustenabile, eliminând astfel utilizarea plasticului și reușind să capteze atenția oricărui școlar dornic de a-și cumpăra accesorii și rechizite pentru începerea noului an școlar. Compania lansează în mod regulat noi sticle în ediție limitată, în funcție de sezon, pentru a-i inspira pe consumatori să își exprime stilul și să facă alegeri mai sustenabile în viața de zi cu zi.

Cum pot implementa părinții activități sustenabile în rutina copiilor

Cu ocazia începerii noului an școlar, Waterdrop, companie ce are ca obiectiv încurajarea unui stil de viață echilibrat prin promovarea consumului de apă și eliminarea zahărului din băuturi și alimentație, a creat un ghid pentru părinți, care să faciliteze implementarea unor practici sustenabile în rutina copiilor.

  1. Educație despre sustenabilitate

Discutați deschis cu copiii despre importanța protejării mediului și efectele acțiunilor noastre asupra planetei, pe înțelesul lor. Folosiți-vă de cărți, documentare, animații și materiale online pentru a le explica conceptele de bază ale sustenabilității și ale schimbărilor climatice într-un mod adecvat vârstei lor. Este important să înțeleagă cum funcționează lumea, societatea, și ce impact pot avea micile obiceiuri din viața cotidiană pe termen lung. Puterea exemplului este importantă, de asemenea.

  1. Folosirea materialelor reutilizabile

Poate cel mai important aspect după cel al discuțiilor despre importanța adoptării unui stil de viață sustenabil este chiar punerea în practică a acestor aspecte. De asemenea, în loc să folosiți pungi de plastic sau folie de aluminiu pentru pregătirea gustărilor, optați pentru recipiente reutilizabile. În egală măsură, investiți într-o sticlă reutilizabilă și încurajați-vă copiii să refolosească acea sticlă, în loc să cumpere altele de plastic.

  1. Responsabilitatea ecologică

Implicați copiii în activități legate de protejarea mediului înconjurător, cum ar fi vizite la grădini botanice, muzee de științe naturale sau voluntariat pentru proiecte comunitare. Totodată, puteți sugera astfel de activități și în cadrul ședințelor cu părinții. Odată propuse, acestea pot fi implementate în cadrul săptămânilor destinate unor astfel de proiecte, cum ar fi Săptămâna Verde. Anul acesta, conform structurii anului școlar recent anunțate pe site-ul Ministerului Educației, programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Planificarea acestuia se află la decizia fiecărei unități de învăţământ.

  1. Modelarea comportamentului

Copiii învață cel mai bine din exemplul părinților lor. Fiți un model de comportament responsabil și ecologic și încurajați-i pe copii să caute în permanență informații despre problemele de mediu și despre modul în care pot contribui la rezolvarea lor. Încercați să creați un mediu pozitiv și acasă pentru a-i inspira pe cei mici și încercați să-i implicați în activitățile casnice, atunci când mergeți să reciclați deșeurile sau când mergeți la cumpărături și încercați să optați pentru produse mai prietenoase cu mediul.

Într-un moment în care provocările legate de mediu devin tot mai apăsătoare, educarea copiilor și a tinerilor despre sustenabilitate în noul an școlar nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Este esențial să le oferim instrumentele și cunoștințele necesare astfel încât să fie cât mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru pentru a se forma ulterior ca adulți responsabili. Sustenabilitatea nu este doar un subiect în trend, ci trebuie să fie o prioritate și un mod de viață ce trebuie adoptat de fiecare în parte.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri