Vizionar și lider spiritual de renume mondial, Sadhguru, începe o călătorie pentru a salva solul planetei și pentru a inspira schimbarea la nivel mondial.

Comunicat de presă

„Indiferent cât de multă bogăție, educație și bani avem, copiii noștri pot trăi bine numai dacă revitalizăm solul și apa. Planeta Conștientă, singura cale de urmat.” – Sadhguru

  • Urmărește călătoria live: https://consciousplanet.org/events
  • Sadhguru se îmbarcă într-o călătorie de 30.000 km cu motocicleta prin Europa, Orientul Mijlociu și India, într-un efort epic de a inspira schimbarea și de a crește conștientizarea globală
  • De-a lungul drumului, Sadhguru va informa publicul, întreprinderile, politicienii, celebritățile și organizațiile caritabile cu privire la modul în care se poate reface solul și va solicita schimbarea urgentă a politicilor în vederea protejării și refacerii sănătății solului
  • Mișcarea "Salvează Solul" a lui Sadhguru își propune să mobilizeze 3,5 miliarde de oameni (peste 60% din populația cu drept de vot a lumii) pentru a face din problemele ecologice o prioritate electorală în întreaga lume.
  • 52% din solul mondial este deja degradat; este nevoie disperată de schimbare
  • Jumătate din stratul superior de sol de pe planetă a fost pierdut în ultimii 150 de ani.

Călătoria SALVEAZĂ SOLUL

Londra, Piața Parlamentului, Regatul Unit – O călătorie de 100 de zile pentru a salva solul lumii, întreprinsă de Sadhguru (cel mai urmărit Yoghin din lume, cu peste 2.5 miliarde de vizualizări pe rețelele de socializare în ultimul an), a luat startul pe 21 martie în emblematica Parliament Square din Londra.

Într-o încercare urgentă de a inversa și de a opri degradarea solului în întreaga lume, Sadhguru a prezentat „Salvează Solul” – o mișcare globală fără precedent pentru a salva solul planetei de la degradarea catastrofică ce amenință sistemele alimentare pentru întreaga umanitate și nenumărate specii.

În acest moment, Sadhguru se află într-o călătorie de peste 30.000 km pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la degradarea solului. Acesta trece pe motocicleta sa prin peste 25 de țări și mii de oameni ies în stradă pentru a-l întâmpina. De la începutul călătoriei, răspunsul plin de entuziasm a fost copleșitor. S-au ocupat toate locurile la evenimentele Salvează Solul cu Sadhguru din Londra, Amsterdam, Berlin, Praga, Viena și Ljubljana – sute de oameni nu au loc din cauza cererii prea mari.

De asemenea, în călătoria sa, Sadhguru a avut deja mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanți ai guvernelor, precum Ministrul sloven al Mediului și Amenajării Teritoriului, Andrej Vizjak și Ministrul italian al Agriculturii, Francesco Battistoni.

Salvează Solul în România

Mișcarea Salvează Solul ajunge și în România, unde va avea loc un eveniment public la Arenele Romane, în București, pe data de 21 aprilie 2022, de la 18:00-20:00 ora locală. În cadrul acestui eveniment, Sadhguru și celebrități din România vor prezenta și discuta despre criza globală a solului.

Evenimentul este gratuit. Înregistrarea este necesară: https://events.savesoil.cc/.

Necesitatea implementării politicilor la nivel global pentru a crește conținutul organic din sol

Mișcarea “Salvează Solul” va cere schimbări politice semnificative și fără precedent în întreaga lume, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al Programului Alimentar Mondial.

În prezent, 52% din solul agricol al Pământului este deja degradat. În ritmul actual, care se înrăutățește pe zi ce trece, 90% din solul mondial va fi degradat până în 2050.

Pentru a susține agricultura omenirii, conținutul organic al solului trebuie să fie de cel puțin 3%; dacă procentul de conținut organic al solului scade la mai puțin de atât, acesta începe să devină incapabil să producă alimente care să ne ofere hrana necesară. Marea Britanie se află la o distanță de 30-40 de ani de "eradicarea fundamentală a fertilității solului" în anumite părți ale țării' (secretarul britanic pentru mediu în 2017), agricultura intensivă a făcut ca solurile arabile să piardă între 40 și 60% din conținutul lor organic. În India, pentru 62% din terenurile agricole indiene, nivelul este mai mic de 0,5%.

În România, există aproximativ 500.000 ha de terenuri degradate. (PNRR, 2021)

Un fenomen care amenință terenurile agricole din țara noastră este deșertificarea. Autoritățile române au estimat în a șasea Comunicare Națională privind Schimbările Climatice și în Primul Raport Bienal (decembrie, 2013) că zona supusă deșertificării reprezintă aproximativ 30 % din suprafața totală a României. Această zonă se găsește în mare parte în Dobrogea, Moldova, sudul Câmpiei Române și Câmpia de Vest. În plus, acum deja cunoscuta „Sahara a Olteniei” din județul Dolj se extinde cu aproximativ 1.000 ha pe an, ajungând până la 100 000 ha. (LAPAR, 2020)

În fiecare secundă, pierdem un hectar de sol. Pe măsură ce această problemă se înrăutățește în întreaga lume, va avea un impact asupra unei serii de domenii, inclusiv:

  • Agricultura; producția de alimente ar putea scădea cu peste 40% în 20 de ani dacă sistemele nu se schimbă urgent
  • Solul degradat este mai puțin capabil să rețină apa, ceea ce face ca riscurile de inundații să fie mult mai mari.
  • Va crește decalajul dintre bogați și săraci.

Rezultate tangibile

În cadrul unor evenimente istorice, din ultimele săptămâni, șefii de guvern și miniștrii Sănătății, Agriculturii și Mediului din cinci țări din Caraibe și din Guyana au aprobat inițiativa Save Soil prin semnarea unui memorandum de înțelegere cu Conscious Planet. Președintele Guyanei, E.S. Președintele Dr. Irfaan Ali, a făcut același lucru.

De asemenea, Biroul Comunității Națiunilor (Commonwealth) și-a exprimat sprijinul față de mișcarea Salvează Solul.

Comentând despre lansarea mișcării Salvați solul și despre iminenta sa călătorie, Sadhguru a spus:

"Toți oamenii de știință responsabili din lume și agențiile ONU spun clar că ne-au mai rămas 80-100 de recolte, ceea ce înseamnă aproximativ 45-50 de ani de sol agricol rămas pe planetă. Până în 2045, vom produce cu 40% mai puțină hrană decât producem în prezent, iar populația noastră va fi de 9,3 miliarde de oameni.

"Penuria de alimente care s-ar putea manifesta în următorii 25 de ani - consecințele acestei situații sunt de neimaginat. Războaiele civile se vor desfășura în întreaga lume odată ce va exista o penurie de alimente. Aceasta nu este lumea pe care vrem să o lăsăm în urmă pentru copiii noștri.

"Nu este o lume în care ați vrea să trăiți și nici o lume pe care să o lăsați în urmă pentru următoarea generație, dar exact asta facem.

"În democrații, guvernele elaborează politici pe baza a ceea ce dorește populația majoritară. În prezent, 5,26 miliarde de oameni din lume trăiesc în țări democratice, adică au dreptul de a vota și de a-și alege guvernele. Dacă majoritatea populației din fiecare dintre aceste națiuni cere politici de revitalizare a solului, guvernele nu pot ignora această problemă. Aceasta va duce la schimbări de politici în întreaga lume, pregătind, la rândul său, terenul pentru o soluție cuprinzătoare pentru revitalizarea solului.

"Mișcarea Save Soil" își propune să implice cel puțin 3,5 miliarde de oameni la nivel global (60% din electoratul mondial de 5,26 miliarde de persoane) în problema sănătății solului, astfel încât aceștia, la rândul lor, să își susțină liderii în instituirea de politici și în luarea de măsuri pentru a asigura un conținut minim de 3-6% de materie organică în solurile cultivabile la nivel global. Acest lucru ar trebui să fie asumat ca o misiune expresă de către fiecare cetățean, de către fiecare guvern al numeroaselor națiuni de pe această planetă. Cu toții ar trebui să luăm atitudine în favoarea mișcării Planeta Conștientă. Nu este vorba despre mine, nu este vorba despre tine. Aceasta este o responsabilitate generațională pe care trebuie să o îndeplinim."

Foto fr si main: 89stocker /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri