Cu ocazia Zilei Mediului, OMV Petrom deschide portile CERC Boldesti Scaeni, o cladire construita dupa cele mai inalte standarde de sustenabilitate.

• Cladirea Centrului de Resurse al Comunitatii Boldesti-Scaeni isi propune sa devina cea mai sustenabila constructie din Europa;
• Centrul va gazdui activitati dedicate persoanelor dezavantajate social din comunitate;
• Proiectul reprezinta un model de parteneriat in vederea dezvoltarii unor relatii durabile intre autoritatile publice, comunitatea locala, o companie privata si reprezentanti ai societatii civile;
• Initiativa OMV Petrom este sustinuta de Primaria Boldesti-Scaeni, Centrul pentru Sustenabilitate in Mediul Construit (CSMC), Habitat for Humanity Romania si Centrul Romilor Amare Rromentza;
• Suma investita pana acum de OMV Petrom in acest proiect de responsabilitate sociala este de 650.000 Euro;

OMV Petrom a inaugurat Centrul de Resurse al Comunitatii (CERC) Boldesti-Scaeni in cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, in mijlocul localnicilor. Centrul a fost construit cu scopul de a gazdui programe educationale si sociale pentru persoanele defavorizate. Totodata, proiectul este unul special datorita specificului cladirii, realizata din materiale prietenoase cu mediul si independenta in totalitate fata de reteaua publica de apa, energie si gaze.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei

Sursa foto Cosmin Dragomir

Adrian Pop, reprezentant al CSMC si tanar arhitect care a facut parte din proiectul PRISPA, alaturi de Ionut Ciolos din partea Habitat for Humanity Romania, au fost responsabili cu dezvoltarea conceptului si executia cladirii.

Unul dintre atuurile acesteia este selectia de materiale folosite: fie ca acestea au fost unele traditionale, precum balotii de paie folositi pentru izolarea peretilor, sindrila pentru acoperis si tencuiala de lut, fie ca materialele au fost unele inovatoare, precum betonul permeabil sau fundatia pe suruburi metalice, toate sunt elementele care contribuie la unicitatea cladirii.

Constructia funcţioneaza intr-o maniera independenta fata de reteaua de utilitati publice. Centrul se va aproviziona cu apa potabila extrasa dintr-un put forat la 6 metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectata si folosita la toalete. Apa cu deseuri va fi tratata si transformata in ingrasamant, astfel completand circuitul apei in natura. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice iar caldura va fi furnizata de panouri radiante.

Principiile de bază ale mașinii CNC Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Dupa primul an de functionare, cladirea isi propune sa obţina certificarea celui mai riguros standard international in constructii sustenabile: Living Building Challenge. Astfel, cladirea CERC Boldesti Scaeni ar putea deveni una dintre cele mai sustenabile cladiri din Europa.

Centrul este menit sa gazduiasca proiecte educaţionale si sociale finanţate de catre OMV Petrom si implementate cu ajutorul Centrului Romilor Amare Rromentza. Inca dinainte de inaugurarea Centrului, din anul 2012, ONG-ul s-a implicat activ in viata comunitatii din Boldesti-Scaeni deruland programe de tip ”scoala dupa scoala” dedicate copiilor din familii defavorizate, programe de mentorat pentru parintii acestora si alte activitati interculturale sau menite sa ii ajute pe localnici sa incheie invatamantul de baza.

Centrul devine astfel sediul tuturor acestor iniţiative si, in acelasi timp, va gazdui un program nou de calificare profesionala, dedicat adultilor din comunitatea Boldesti-Scaeni care doresc sa invete o meserie si sa aiba sansa unui loc de munca. Pana acum, peste 200 de persoane au fost sprijinite pentru reducerea abandonului scolar si integrarea sociala.

La finalul evenimentului, Mona Nicolici, manager Sustenabilitate OMV Petrom impreuna cu primarul localitatii Boldesti-Scaeni, Constantin Bucuroiu, au taiat panglica si au deschis oficial portile CERC Boldesti-Scaeni. La inaugurarea Centrului, Mona Nicolici declara:

”Dupa un an plin de provocari, deschidem oficial CERC Boldesti Scaieni, centrul care va contribui, prin proiectele desfasurate, la un viitor mai bun pentru comunitatea roma si pentru toţi cei care provin din familii defavorizate. Acesta va reprezenta acel loc special, pe care fiecare comunitate ar trebui sa il aiba, un spatiu in care oamenii vor invata sa reuseasca in viata indiferent de conditia sociala si se vor sprijinii unii pe altii.”

CERC Boldesti-Scaeni face parte dintr-un amplu proiect initiat in 2012 de catre OMV Petrom in localitatea unde compania desfasoara activitati operationale. Scopul principal al acestuia a fost sprijinirea populatiei de origine roma din Boldesti-Scaeni (care atinge un procent de aproximativ 10% din populatia totala a orasului) prin integrarea acesteia pe plan social, educational si profesional. Investitia totala in comunitate, intre 2012 si 2015, se ridica la aproximativ 650.000 euro, dintre care 340.000 euro au fost destinati construirii Centrului de Resurse al Comunitatii Boldesti-Scaeni.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri