Pentru a menține sănătatea acestora pe termen lung, iată câteva soluții eficiente:
Adoptarea unei alimentații echilibrate
Nutriția joacă un rol vital pentru sănătatea întregului organism, dar și a articulațiilor și tendoanelor. Alimentele bogate în omega-3, precum peștele gras, semințele de in și nucile, au proprietăți antiinflamatorii, contribuind la reducerea disconfortului articular. Cele care stimulează producția de colagen, precum ardeiul roșu, roșiile, somonul sau semințele de floarea soarelui susțin sănătatea articulațiile. De asemenea, asigură-te că dieta include suficiente vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele C, D și calciu, cupru, mangan sau zinc, esențiale pentru sănătatea oaselor.
Exerciții fizice regulate
Activitatea fizică menține flexibilitatea și forța articulațiilor și tendoanelor. Activitățile fizice ușoare precum înotul sau mersul pe jos, sunt excelente pentru întărirea acestor structuri. În plus, programele de stretching și yoga pot contribui la menținerea flexibilității și la reducerea riscului de leziuni.
Menținerea greutății corporale sănătoase
Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, crescând riscul de deteriorare și inflamații. Menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții poate reduce stresul asupra articulațiilor, contribuind la prevenirea problemelor asociate.
Evitarea pozițiilor incomode și a suprasolicitării
Adoptarea pozițiilor relaxante și evitarea mișcărilor repetitive sau a pozițiilor incomode reduc stresul asupra articulațiilor și tendoanelor. Persoanele care desfășoară activități ce implică solicitarea crescută a articulațiilor, cum ar fi ridicarea de greutăți sau lucrul la birou, este esențial să adopte tehnici corecte de relaxare a acestora, facând pauze regulate.
Suplimentele alimentare
Unele suplimente pot fi utile pentru sănătatea articulațiilor și tendoanelor. Glucozamina și condroitina, de exemplu, sunt adesea folosite pentru menținerea sănătății cartilajelor. Sulfatul de glucozamină și sulfatul de condroitină sunt două substanțe naturale care se regăsesc în țesutul articulațiilor.
Însă, odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea acestora produsă de organism scade, drept urmare, cartilajele, oasele și articulațiile încep să se deterioreze, deoarece scade nivelul de lubrifianți și fluide sinoviale. ArtroSuport Forte conține o combinație echilibrată de glucozamină, condroitină, MSM (MetilSulfonilMetan) și extracte de Boswellia serrata si ginkgo biloba care ajută la funcționarea articulațiilor și la mobilitatea acestora.
Naturalis ArtroSuport Colagen cu aromă de portocale sprijină sănătatea și flexibilitatea articulațiilor și tendoanelor. Datorită cantității mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit în organism și ajută la sprijinirea mobilității articulare.
Colagenul este proteina care intră, majoritar, în componența cartilajului de la nivel articular. Imprimă rezistența și elasticitatea țesutului respectiv. In timpul practicării oricărui tip de mișcare, cartilajul are rolul de a amortiza șocurile mecanice. Pe măsura înaintării în vârstă, producția de colagen este diminuată, crescând astfel riscul afectării articulațiilor. Principalele semne ale degradării cartilajelor sunt: dificultatea în efectuarea mișcărilor, limitarea acestora și durerea persistentă.
Manganul și zincul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos, iar vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcționarea optimă a sistemului osos și a ligamentelor. De asemenea, vitamina C contribuie la menținerea functionării normale, a sistemului imunitar în timpul exercițiilor fizice intense și după acestea.
Gama ArtroSuport se poate achiziționa din farmaciile Catena.
Foto: Shutterstock.com
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români