Zu San Li – Punctul longevității și al tinereții fără de bătrânețe. Cum să stimulezi și să activezi acest punct pentru o sănătate mai bună

30 Iunie 2023 publicat în Lifestyle 595 share-uri

Punctul Zu San Li este cunoscut în China drept “punctul longevității”, unul dintre cele mai utilizate și semnificative puncte ale bioenergiei acupuncturale și presopuncturale, în timp ce în Japonia mai este cunoscut și sub denumirea populară de “punctul celor o sută de boli”.

În medicina chinezească corpul este perceput asemenea unui sistem energetic, de aceea masarea anumitor puncte de pe corp poate influența această curgere de energie și activitatea funcțională a organelor. De asemenea, presopunctura și masarea anumitor puncte de pe corp reprezintă o metodă terapeutică folosită frecvent, de mii de ani, în medicină tradițională estică, ca adjuvant în refacerea corpului și îmbunătățirea stării de sănătate.

Punctul Zu San Li este cunoscut în China drept “punctul longevității”, unul dintre cele mai utilizate și semnificative puncte ale bioenergiei acupuncturale și presopuncturale, în timp ce în Japonia mai este cunoscut și sub denumirea populară de “punctul celor o sută de boli”.

Punctul Zu San Li sau punctul ST36 este localizat sub nivelul genunchiului, mai exact la o distanță de 4 degete sub genunchi (așezate vertical), pe partea exterioară a tibiei, chiar la capătul degetului mic (vedeți foto).

Foto: Ngo Thi Thuy Linh /Shutterstock

O altă metodă de aflare a punctului Zu San Li este explicată în imaginea de mai jos:

Foto: Monika Wisniewska /Shutterstock

Acest punct este asociat cu organele aflate în jumătatea inferioară a corpului, situându-se pe meridianul stomacului.

Cum se masează punctul Zu San Li sau Punctul celor o mie de boli?

Este indicată masarea acestui punct timp de 10 minute în fiecare zi, însă înainte de a începe asigurați-vă că vă aflați într-o poziție relaxată și confortabilă, dar și într-o stare de armonie interioară care se poate instala prin concentrarea asupra respirației, asupra a ceea ce simțiți în acel moment și asupra senzațiilor transmite de corp.

Unii experți în presopunctură spun că este de preferat ca masarea punctului Zu San Li să se facă dimineață pentru efectul său vindecător complet, de îmbunătățire a imunității și a funcționarii organelor interne, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Se masează punctul Zu San Li prin mișcări blânde, dar ferme în același timp, circulare, în direcția acelor de ceasuri. Se repetă procesul de 9 ori pe fiecare picior.

Puteți masa punctul Zu San Li și înainte de prânz, prin același ferme de masaj în direcția acelor de ceasornic pentru a vă îmbunătăți starea de bine generală, memoria, funcționarea sistemului digestiv și a stimula o bună funcționare a sistemului cardiovascular.

Totodată, pentru a îmbunătăți metabolismul și procesul de slăbire, ar fi bine ca masarea punctului Zu San Li să se facă seară, dar cu câteva ore înainte de culcare pentru a nu cauza insomnie.

Ce se întâmplă când masăm punctul Zu San Li? Beneficiile masajului acestui punct:

În medicina tradițională chinezească, se spune că masarea punctul Zu San Li are un efect vindecător și de regenerare a organismului, crescând durata de viață. Totodată, se crede că poate reface echilibrul energetic al corpului și că întărește organismul, stimulând imunitatea sa naturală. Sunt unele studii care au ajuns la concluzia că masarea acestui punct ajută la controlarea inflamației în cazul anumitor afecțiuni precum astm - sau că, alături de tratamentul potrivit, poate ajuta la îmbunătățirea funcției gastrointestinale sau la o mai bună recuperare postoperatorie.

Se pare însă că stimularea punctului Zu San Li ar avea însă și efecte asupra sistemului nervos, conform unui studiu efectuat în 2010 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20709154) . Acupunctura sau presopunctura acestui punct și ale altor puncte energetice din organism poate conduce la scăderea nivelului de stress, anxietate și de depresie, dar și la îmbunătățirea funcției creierului.

Alte beneficii ale masării punctului Zu San Li includ:

  • - este de ajutor atunci când ne confruntăm cu durere de stomac, diaree, balonare, constipație, senzația de greață, de vomă sau de stomac “prea plin”
  • - ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului și la curățarea meridianelor energetice ale corpului
  • - are efect analgezic în unele afecțiuni sau dureri și contribuie la îmbunătățirea digestiei
  • - contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și a presiunii sângelui
  • - prelungește durata de viață și scade procesele inflamatorii din corp, de multe ori responsabile de diverse afecțiuni și chiar de fenomenul de îmbătrânire
  • - stimularea acestui punct magic poate susține o mai bună funcționare a ficatului și a rinichilor, ajutând la eliminarea toxinelor din corp și la evitarea infecțiilor urinare
Foto: Milos Vymazal /Shutterstock

ATENȚIE! Masarea acestui punct nu are un fundament științific dovedit și sunt necesare mai multe studii pentru a-i confirma cu adevărat eficiența. Nu suplinește niciun tratament medicamentos așa că nu opriți tratamentul recomandat de medic dacă efectuați acest masaj.

Foto fr si main: Monika Wisniewska /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri