Credem in miracole? Privit cu subiectivitate, pare posibil, pare credibil, pare extraordinar de real. Ne indoim de ceea ce depaseste limitele stiintei, ale rationalului? Privit cu obiectivitate, pare imposibil, pare incredibil, aduce mult cu o enigma. Am putea insa adauga stigmatul pe lista celor mai controversate miracole, a celor mai fascinante si mistice fenomene paranormale, pe lista marilor enigme umane (sau poate divine?) in care ratiunea nu a putut inca sa faca lumina.

Sfanta Ecaterina de Siena (Italia - 1347 – 1380 ) – Inca de la o varsta foarte frageda, Sf. Ecaterina a ales sa duca un stil de viata auster si pios in acelasi timp. Cand altii se bucurau de capriciile copilariei, Caterina a stiut ca drumul pe care l-a ales nu este o joaca, deloc o fantezie de copil. La varsta de 7 ani, a jurat sa nu cunoasca nicio alta iubire care sa nu insemne iubirea lui Iisus. La doar 17 ani, o varsta la care altii gustau din plin deliciile tineretii, Ecaterina a hotarat sa intre in randul Ordinului al treilea dominican. Nu a dorit insa sa intre in manastire, iar reprezentantii acestui ordin i-au respectat dorinta de independenta si disciplina. Reprezentantii acestui ordin aveau reguli stricte si austere, insa isi duceau existenta in propriile locuinte.

Ultimii trei ani de dinaintea admiterii in acest ordin, Ecaterina i-a petrecut in camera sa, parasind-o doar pentru a se spovedi sau pentru a participa la intruniri. Nu a vorbit cu nimeni in afara de preotul sau confesor care a recunoscut ca este peste puterile sale sa o indrume in vreun sens. Dormea cateva ore pe noapte si singurul aliment consumat era ostia sfintita. Ecaterina era foarte apropiata de bolnavi, mai ales de cei leprosi.

In viziunile sale i s-a aratat Iisus, iar in vara anului 1370 a intrat intr-o transa prelungita in timpul careia a vazut Iadul, Raiul si Purgatoriul. Ecaterina va purta insemnele ranilor lui Iisus pe maini, picioare si in dreptul coastelor, insa acestea au devenit vizibile abia dupa moarte. Chiar daca nu stia sa scrie, scrisorile sale au ajuns la episcopi, papa, secretari si oameni de rand, uimind prin intelepciunea si cunostintele cuprinse in ele. Papa insusi a rugat-o sa il ajute pentru a pune capat unui razboi civil.

Carla Ganea - Si in Romania au existat cazuri de persoane stigmatizate, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel al Carlei Ganea din localitatea Ciorasti (judetul Vrancea). Palmele acesteia prezentau urme de sangerari, insa nicio o urma de rana. Ceea ce este cu adevarat surprinzator este faptul ca sangerarile nu erau insotite de niciun fel de dureri, iar in momentul in care isi stergea sangele din palma cu o bucata de panza, in scurt timp, de pe panza respectiva petele piereau.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri