23 Iunie 2020 publicat în Lifestyle 183 share-uri

Florile de crin sunt mari, superbe, magnifice și impresionează nu doar cu mirosul lor tare și divin, dar și cu istoria și semnificația lor.

Crinii magnificii se numără printre cele mai reprezentative flori ale verii și îi regăsim cu precădere în Europa, America de Nord și Asia, existând peste 100 de specii de crin cultivate. Florile de crin sunt mari, superbe, albe și în variate culori (roz, galbeni, portocalii, roșii). Înveselesc nu doar zilele de vara, dar umplu și liniștea nopții cu parfumul lor amețitor. Crinii sunt flori străvechi, fiind descoperiți în urmă cu mai mult de 2400 de ani și existând surse care îi menționează încă de pe vremea regelui Clovis I (466-511). Cu toate acestea, se crede că florile de crini se numără printre cele mai străvechi flori care au existat pe planetă, rude ale acestora existând chiar și în urmă cu 12 milioane de ani. O legendă spune chiar că Fecioara Maria a fost cea care i-a înmânat regelui o floare de crin. În momentul în care l-a binecuvântat , picături divine de ulei de crin au căzut din ceruri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Primele specii de crin ar fi apărut în zona munților Himalaya, vechii asirieni și babilonieni asociind aceste flori cu Ishtar, zeiță fertilității.  Pe de alta parte, reprezentări străvechi ale crinilor au fost descoperite într-o casă din Amnisos, Creta, acestea datând din timpul civilizației minoice (epoca bronzului), undeva în jurul anului 1580 I.H. Se spune că floarea de crin era sacră pentru minoici. Era floarea preferată a zeiței Britomartis sau Diktynna, o zeiță a munților și a vânătorii venerate pe insula Cretă, fiind asimilată mai târziu în religia grecilor și suprapunându-se cu zeiță Artemis sau devenind un precursor al acesteia.

Foto: By Moolkum /Shutterstock Foto: By Mazur Travel /Shutterstock Foto: By Suparak FOTO /Shutterstock
Foto: By Kisialiou Yury /Shutterstock Foto: By victoria9 /Shutterstock Foto: By Korawat photo shoot /Shutterstock

Deși scopul florilor de crin nu este unul medicinal, ci mai mult ornamental, în vremuri de demult se credea că superbele flori posedă proprietăți medicinale și în Anglia elizabetană erau întrebuințate în diverse rețete pentru reducerea febrei. Rădăcina de crin era sfărâmițată și transformată într-o pastă, fiind folosită pe post de unguent în tratarea artritei și a durerilor reumatice, pentru curățarea rănilor sau calmarea arsurilor. Abia în secolul XX, crinul a început să fie cultivat și comercializat pe scară largă pentru florile sale.

În mitologie, crinul este un simbol al fertilității, al maternității și al renașterii, o legendă greacă asociind floarea cu Zeus și Hera. Se spune că Zeus îl îndrăgea atât de mult pe fiul sau Hercule, născut însă de o muritoare, Alcmena, încât l-a adus în cerurile Olimpului pentru a fi alăptat de zeița Hera și a beneficia astfel de atributele divinității. Astfel, într-o noapte, pe ascuns, Zeus a pus pruncul la sânul zeiței Hera pentru ca acesta să sugă laptele zeiței. Hera însă s-a trezit și realizând ce se întâmplă, printr-un gest al mâinii, a alungat copilul de la sânul său. Legenda spune că o parte din laptele său s-a vărsat în ceruri, formându-se astfel Calea Lactee, și câteva picături au căzut pe pământ și din ele s-au născut primii crini.

În legendele romane în schimb, Venus, zeița frumuseții, ieșind din spumele marii, a fost invidioasă pe frumusețea acestei flori albe. De ciudă, pentru a-i mai știrbi din splendoare, i-a hărăzit să aibă un pistil lung tocmai în centrul său.

Foto: By Nadia Brusnikova /Shutterstock Foto: By Bankiras /Shutterstock Foto: By Berilova Irida /Shutterstock Foto: By Sanit Fuangnakhon /Shutterstock

Crinii au și o simbolistică spirituală și religioasă, în creștinism fiind percepuți drept un simbol al curățeniei interioare și al purității spirituale. Unii spun că însuși mormântul Fecioarei Maria a fost împodobit cu flori de crin. În Grecia, chiar și astăzi, unele mirese poartă pe cap coronițe de crin și spice de grâu, crinul simbolizand norocul, puritatea, abundența, fericirea viitoare. În mod tradițional, în anumite culturi europene, crinii sunt florile dăruite cu ocazia aniversării a 30 de ani de căsnicie. Francezii, în schimb, percep crinul ca pe un simbol al prosperității și al regalității, un simbol al trinității date de speranță, credință și caritate. Chinezii consideră crinii un simbol al iubirii îndelungate și al norocului, decorând nunțile cu ei. Crinii la nuntă aduc noroc și 100 de ani de iubire, se spune..

Foto fr si main: By Prokuronov Andrey /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri