14 iunie - Sfântul proroc Elisei, succesorul în har al sfântului Ilie: Tradiții de Eliseiul grâului

11 Iunie 2020 publicat în Lifestyle 57 share-uri

Cine a fost sfântul proroc Elisei, cel despre care se spune că Dumnezeu i-a dăruit harul prorocirii prin sfântul Ilie și a săvârșit de două ori mai multe minuni decât acesta?

În fiecare an, chiar la mijloc de iunie (14 iunie), în tradiția ortodoxă creștină este pomenit și celebrat Sfântul Proroc Elisei. Tot astăzi, în prima duminică de după Rusalii, în biserici sunt cinstiți și Sfântul Metodie, Patriarhul Constantinopolului, dar și Sfânta Iulita. Anul acesta, pe 14 iunie pică și Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Conform tradiției, Lăsatul Secului reprezintă ultima zi în care se mai poate mânca “de dulce” (carne, ouă, lactate), astfel creștinii pregătindu-se pentru unul din cele 4 posturi importante de peste an și anume postul Sanpetrului.

14 iunie 2020 - Sfântul Proroc Elisei și Lăsata secului pentru Sfinții apostoli Petru și Pavel 

Deși Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (sau Postul Cincizecimii, cum mai era numit în vremuri de demult) se calculează în funcție de anumite variabile și nu ține un număr de zile fixe, este totuși un post mai scurt. lncepe în Lunea care urmeaza primii duminici de după Rusalii, iar anul acesta ține 2 săptămâni (14 zile). Această perioadă de post ne amintește de semnificația și importanta acestui obicei, figuri de seamă ale creștinismului practicându-l. Chiar și Sfinții Apostoli Petru și Pavel posteau cu smerenie și credință în momentele în care își doreau îndrumarea divină, iar harul Sfântului Duh s-a pogorat peste ei.  

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Eliseiul Grâului - tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Proroc Elisei 

Sfântul Elisei mai este cunoscut în popor și ca Eliseiul (sau Aliseiul) Grâului, iar în această zi oamenii păstrau cu sfințenie anumite obiceiuri și tradiții moștenite din moși strămoși. Spre exemplu, în satele din România în această zi nu se lucrează deloc pe câmp, în grădini sau în gospodării pentru ca locuințele să le fie ferite de supărarea sfântului Elisei, mai ales că se presupunea că acesta are puteri peste vânt și trăsnet, fierbe piatra în foc și ar putea porni vântul și declanșa trăsnetul în cazul în care se mânia. Nimeni nu își dorea vânt în această zi și cu atât mai mult cu cât astăzi se crede că ar înflori grâul. Sfântul Elisei avea sub protecția sa lanurile de grâu și se credea că este bine să te rogi sfântului Elisei pentru sporul grânelor.

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Caria dentară – ce este și cum se tratează Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023
Foto: By Subbotina Anna /Shutterstock

Sărbătoarea sfântului proroc Elisei se ține și se cinstește cum se cuvine pentru ca grâul să aibă rod bogat și spicul să nu fie sec, ci cu bob mare, pentru ca albinele și vitele să se afle sub protecție divină și să nu se nască strâmbe, pentru ca știuletele de porumb să nu facă tăciune, pentru ca holdele și viile să nu se măneze, iar albinele să nu roiască, pentru a fi feriți de boli, grindină, mușcătură de șarpe, dar și pentru ca gospodăriile și roadele câmpului să fie protejate de prădători, de urși și de lupi. Dacă cineva drag nu se mai află printre cei vii, în această zi este bine să se dea de pomană pentru sufletul său.

Sfântul proroc Elisei, urmașul în minuni al Sfântului proroc Ilie 

Sfântul proroc Elisei este perceput ca fiind succesorul unui mare profet creștin, sfântul Ilie, numele său însemnând în ebraică “Dumnezeu este mântuire”. Se spune că sfântul proroc Elisei, fiu al unui proprietar bogat de pământuri și ocupându-se cu agricultura, l-a urmat pe sfântul Ilie și la rugăciunile acestuia către Dumnezeu a primit harul Sfântului, dar și darul de a face profeții. Probabil că Dumnezeu, în planul său, îi alege pe cei mari încă de dinainte de a veni pe această lume, căci legenda spune că la nașterea sfântului Elisei o junincă de aur, fără viață, a mugit atât de tare în ceasul în care s-a născut sfântul încât mugetul său s-a auzit chiar și în Ierusalim. Căci sfântul Elisei se va arăta împotriva idolilor ciopliți și va îndruma multe suflete către credința adevărată.

10 Rochii de vară care emană energie și feminitate Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri