10 Octombrie 2017 publicat în Lifestyle 30 share-uri

Lucrurile nu sunt niciodata batute in cuie. Cititi o povestire populara chinezeasca care a devenit celebra pe internet!

In vremuri de demult, intr-un sat din nordul Chinei traia un barbat care avea un cal superb. Calul era atat de frumos incat oamenii veneau de departe doar pentru a-l admira. Ii spuneau ca este binecuvantat fiindca este stapanul unui cal atat de frumos.

“Poate”, spunea el. “Dar ce pare o binecuvantare poate fi un blestem.”

Intr-o zi, calul a fugit. Pur si simplu disparuse. De data aceasta, oamenii veneau si ii spuneau cat de rau le pare pentru ghinionul pe care l-a avut.

Foto: Scott E Read /Shutterstock

“Poate”, a spus el. “Dar ceea ce pare a fi un blestem poate fi o binecuvantare.”

Cateva saptamani mai tarziu, calul s-a intors. Doar ca nu era singur; in urma lui veneau alti 21 de cai salbatici. Datorita legii pamantului, caii au intrat in posesia sa. Devenise acum bogat.

Vecinii sai au venit sa il felicite pentru averea si norocul sau. “Cu adevarat ai fost binecuvantat”, spuneau ei.

“Se prea poate. Dar ceea ce pare o bincuvantare poate fi si un blestem.”

La scurt timp dupa aceea, fiul sau – singurul sau fiu – a incercat sa calareasca unul din caii sai salbatici. Calul l-a aruncat cat colo, iar tanarul si-a rupt piciorul. Vecinii barbatului au venit si de data aceasta sa isi exprime compatimirea. “Mai mult ca sigur ca ai fost blestemat”, spuneau acestia.

“Poate”, a spus el. “Dar ceea ce pare un blestem poate fi o binecuvantare.”

O saptamana mai tarziu, regele a venit in sat ca sa recruteze toti tinerii apti fizic pentru a lupta intr-un razboi impotriva vrajmasilor din nord. Razboiul a fost unul oribil. Toti cei care au plecat la razboi din acel sat au fost ucisi. Doar fiul barbatului a supravietuit. Datorita piciorului sau rupt, nu a fost luat la razboi.

Chiar si pana astazi, in satul respectiv exista o vorba: “Ceea ce pare a fi o binecuvantare poate fi un blestem. Ceea ce pare a fi un blestem poate fi o binecuvantare.”

Morala povestirii este urmatoarea: Uneori, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi chiar si atunci cand circumstantele nu sunt in favoarea noastra. Ceea ce noua ni se pare a fi rau se poate dovedi mai tarziu ca fiind bine pentru noi. “Tot raul spre bine”… Important este insa sa nu ne descurajam sau sa ne pierdem moralul, ci sa actionam pentru a transforma raul intr-o binecuvantare. Dracul nu este niciodata atat de negru pe cat pare. Ceea ce face cu adevarat diferenta este modul in care privesti lucrurile.

~ povestire din folclorul chinezesc (autor: anonim)


Foto homepage: Maryna Stamatova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri