Vacanta de Paste in Bucovina poate fi cu adevarat deosebita datorita faptului ca obiceiurile si superstitiile din aceasta perioada inca se pastreaza cu sfintenie; de-a lungul timpului localnicii au avut grija ca simbolul vietii vesnice, al triumfului binelui asupra raului si al dragostei eterne sa fie transmis din generatie in generatie. Acestea sunt doar cateva dintre traditiile si superstitiile de Paste care surprind credinta de neclintit a bucovinenilor in Domnul nostru Iisus Hristos.
Obiceiuri de sarbatori din Bucovina in vacanta de Paste
Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri legate de ouale de Paste este incondeierea lor, atentia acordata acestui proces de catre femeile din Bucovina simbolizand grija pe care omul trebuie sa o aiba fata de viata sa sprituala. Simbolul oului de Paste ne duce cu gandul la faptul ca destinul uman este supus unui lung proces de transformare pe pamant in urma caruia sufletul este eliberat prin moarte si astfel se reintoarce la adevarata viata, cea alaturi de Dumnezeu.
In ceea ce priveste tehnica folosita, bucovinenii traseaza pe ou desene cu ajutorul cerii de albine si apoi il scufunda de cateva ori in culori galbene, rosii sau negre. Cu toate acestea nici traditionalele oua rosii simple nu lipsesc; in dimineata primei zile de Paste, trebuie sa te speli cu apa in care ai scufundat un ou si o moneda pentru a te putea bucura de belsug tot anul.
Sursa foto: Condesign, Pixabay.com
Daca iti vei petrece vacanta de Paste in Bucovina probabil vei lua parte la o alta traditie raspandita in randul localnicilor, cea a aprinderii luminilor in casa si in curte, lumini care nu se sting toata noaptea pentru a aminti de miracolul Invierii. Astfel ei aduc in mod simbolic lumina sfanta care odata ce se raspandeste alunga intunericul energiilor negative din gospodaria lor. De asemenea, oamenii aprind lumanari la mormintele celor dragi ale caror suflete sunt astfel calauzite de lumina in viata de apoi.
In noaptea de Inviere, fetele spala limba clopotului cu apa provenita din paraiase sau din fantanile nesecate. In ziua urmatoare, acestea trebuie sa se spele cu apa respectiva pentru a se mentine la fel de frumoase tot anul. In acest caz atat sunetul clopotului cat si apa au rolul de a purifica tinerele care cred in acest obicei.
Sursa foto: AdinaVoicu, Pixabay.com
A doua zi de Pasti, baietii din Bucovina dar si din alte zone ale tarii vin la usile fetelor pentru a le uda cu apa sau cu parfum dupa care zic: “Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala". Stropitul fetelor simbolizeaza in mare parte fertilitatea, acest obicei amintind si de regenerarea vietii si de puritatea fetelor pe care le stropesc. Alte semnificatii pe care le presupune simbolul apei sunt date si de asocierea acestui element cu izvorul vietii vesnice care curge spre binecuvantarea sufletelor aflate in cautarea sa.
Vacanta de Paste: superstitii din Bucovina
Se spune ca cei care cad pe drum cand se indreapta spre biserica pentru a lua parte la slujba de Inviere, vor avea probleme in anul respectiv. Cazatura este asociata cu pierderea unui echilibru atat spiritual cat si fizic, astfel ca aceasta poate anticipa apropierea anumitor pericole in viata noastra.
In noaptea de Paste, se deschid cerurile astfel incat orice dorinta impartasita Domnului se poate transforma in realitate. Deschiderea cerurilor are loc doar in anumite zile ale anului si implica o ruptura de existenta profana, de viata de zi cu zi, oferind omului posibilitatea de a trece prin experiente spirituale inaltatoare, de a comunica mai usor cu Dumnezeu.
Daca ploua in Vinerea Mare, inseamna ca vom avea parte de un an bogat dar si de zile ploioase intre Paste si Rusalii. Ploaia este un simbol al darului ceresc care purifica sufletul si aduce belsug in acelasi timp. Puterea sa regeneratoare devine izvorul de viata prin care divinitatea ne binecuvanteaza existenta. Cu siguranta vei descoperi in vacanta ta printre bucovineni si alte semnificatii ale traditiilor si superstitiilor din perioada sfintelor sarbatori. Afla si cat costa o vacanta de Paste in Bucovina.
Sursa foto front si main: Jackmac34, Pixabay.com
Habitat for Humanity România strânge și anul acesta fonduri pentru copiii afectați de lipsa unei locuințe decente prin campania: Facem loc, donație cu donație!
Învățătorul care a adus prima medalie de aur la școala din Giurgița face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor
Studiu: Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii. 18% dintre gravidele incluse în studiu au între 13 și 17 ani
Always, un brand P&G, susține și în acest an beneficiarele Asociației Pe Stop, femei din medii defavorizate, cu peste 220.000 de absorbante distribuite gratuit