Secretul gustului: Glutamatul
Jeya Henry, profesor nutritionist la Universitatea Oxford Brookes spune ca „o mancare bogata in umami, contine din belsug un aminoacid denumit glutamat, una dintre componenetele proteinelor. In cantitate mare, acesta da o savoare deosebita mancarurilor. Si au fost o multime de studii care atesta acest fapt”, spune nutritionistul, potrivit the Independent.Majoritatea mancarurilor contine o mica cantitate de glutamat, cu precadere alimente proteice ca pestele, carnea, lapetele, branza si anumite vegetale, care de asemenea sunt o buna sursa de glutamat. Aceste mancaruri au si gustul umami. Potrivit specialistilor, in unele alimente, continutul de glutamat creste, pe masura ce acestea se invechesc, de exemplu sunca sau branza iar in cazul vegetalelor, pe masura ce acestea se coc. Astfel, o rosie verde contine mai putin glutamat decat o rosie coapta.
In urma cu 1200 de ani, bucatarii din Asia incepusera sa adauge in supele lor, un tip de planta marina, gasita in Pacific. Ei au descoperit ca alimentele gatite in aceasta supa de plante marine este pur si simplu un deliciu. Ceea ce nu stiau pe atunci bucatarii era ca, aceasta planta contine o cantitate foarte mare de glutamat.
Foto: Timsackton

Singurătatea doare! Tu o poți vindeca! Campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor din România
”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună