16 August 2012 publicat în Lifestyle 21 share-uri

Cand eram copii de gradinita am invatat ca exista patru gusturi: dulce, acru, sarat si amar, nu-i asa? Dar, surpriza! Trebuie sa ne obisnuim cu ideea, exista si un al cincilea gust!

Cand a fost descoperit al cincilea gust?

In Asia, legatura dintre glutamat si al 5-lea gust a fost descoperita de catre profesorul Kikunae Ikeda de la Universitatea Imperiala din Tokyo, in anul 1908. Profesorul a izolat glutamatul din acea planta marina si a descoperit astfel proprietatile deosebite ale acesteia.

Au urmat si alte studii, cu Dr. Kikunae Ikeda incercand sa afle care este cea mai buna formula pentru glutamatul iubit de papilele care disting umami si care ar fi si cea mai buna metoda de a-l produce. A aflat ca monosodiul glutamat ar fi cel mai potrivit. Astfel, aceasta substanta a intrat si in comert in anul 1917, fiind folosit cu succes in Asia, de catre bucatarii care vroiau sa adauge savoare mancarurilor lor.

Glutamatul este o substanta care s-a regasit mereu in dieta noastra, insa abia acum avem confirmarea legaturii existenete intre aceasta substanta si cele mai delicioase mancaruri pe care le gustam. Chiar si laptele matern contine glutamat.

Mai nou, substanta este vazuta si ca o alternativa la consumul de sare. Jucandu-ne cu acest gust, putem sa cream alternative mai sanatoase la alimentele care contin grasimi saturate si sare. Este un gust care nu ne face nici grasi, nu ne intoxica dar care este in acelasi timp savuros.

Foto: Shashi Bellamkonda www.shashi.name Social Media Swami Network Solutions/ Flickr


Inscrie-te la newsletterul Garbo.ro, pentru a afla si alte informatii interesante din lifestyle-ul feminin


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri