23 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle 67 share-uri

Maria Tanase, Nicolae Kirculescu, George Enescu, Mihai Cretu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu, Gheorghe Zamfir.. iata cativa dintre compozitori si muzicieni romani celebri. Faceti cunostinta cu voci, compozitori si oameni de geniu care au dus numele Romaniei pe cele mai indepartate meleaguri. Faceti cunostinta cu cele mai frumoase melodii romanesti dintotdeauna, melodii clasice sau de inspiratie folclorica care au facut inconjurul lumii si ne-au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani.

3. Gheorghe Zamfir - Pastorul singuratic

Un alt rege (de data asta al naiului) care a facut ca simtirea si muzica romaneasca sa devina cunoscuta peste hotare este Gheorghe Zamfir. Gheorghe Zamfir este cel care reinventeaza un instrument care aproape ca a cazut in uitare - naiul romanesc. Ii insufla viata prin talent, ii aduce modificari inovatoare si face ca sunetele-i perfecte sa devina cunoscute in intreaga lume moderna si contemporana. Compozitia muzicala care l-a consacrat pe Gheorghe Zamfir si a facut ca muzica inconfundabila a naiului romanesc sa se auda in toate colturile lumii este Pastorul Singuratic. Piesa a fost compusa de un muzician si dirijor german, James Last, iar acompaniamentul cu nai ce particularizeaza piesa si ii da splendoare si emotie ii apartine lui Gheorghe Zamfir. Piesa a devenit celebra indeosebi in 2003, cand a fost inclusa in coloana sonora a filmului Kill Bill, un film in regia reputatului Quentin Tarantino.

4. Ciprian Porumbescu - Balada pentru vioara si orchestra OP. 29

Daca ar fi sa regret ca nu am venit mai devreme pe lume, as face-o doar pentru ca nu am apucat sa-i cunosc pe cei doi romani in care Dumnezeu a turnat har din belsug: autorul «Luceafarului», Eminescu, si pe cel al «Baladei pentru vioara», Porumbescu“, a spus Mihail Sadoveanu ascultand minunata balada a lui Ciprian Porumbescu. Marele violonist si compozitor al secolului XIX, Ciprian Porumbescu a trait intre 1853 si 1883. Compusa in 1880, in 7 zile, balada care a starnit admiratia unei lumi intregi pentru muzica romaneasca, Balada pentru vioara si orchestra OP. 29 este autentic romaneasca, este pura, sincera, te rascoleste, iti umbla prin trecut, te ravaseste, iti patrunde in urechi, in sange, te poarta prin trecut si iti intra in inima”, scriam intr-un articol mai vechi publicat pe Garbo. Despre viata si destinul dramatic al muzicianului, despre patriotismul, opera si iubirile sale poti citi mai multe in articolul 'Ciprian Porumbescu: Povestea unei viori fermecate si a unei iubiri tragice'.

5.  Grigoras Dinicu - Hora Staccato

“Cine asculta vioara lui Grigoras aude si vede, in acelasi timp, muzica!”, spunea Alexandru Vlahuta ascultandu-l pe maestru interpretand la vioara intr-un restaurant bucurestean. Nascut in 1889, Grigoras Dinicu, muzician roman de etnie roma, s-a facut remarcat prin talentul sau remarcabil de a manui vioara. Pe buna dreptate, il putem include in topul celor mai buni violonisti ai secolului XX. “Hora staccato” este o piesa muzicala superba, dificil de interpretat chiar si de virtuosii geniului. Compusa in 1906, Hora staccato a devenit celebra in intreaga lume si poate chiar mai faimoasa decat cel care a compus-o. Despre Grigoras Dinicu, Jascha Heifetz, acest Paganini al secolului XX, afirma ca este “cel mai bun violonist pe care l-a ascultat vreodata.” Insusi Lacz Lacz Laczi, cel mai mare lautar al Ungariei, supranumit “printul lautarilor” a ramas impresionat de calitatile exceptionale ale muzicianului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri