Balada lui Ciprian Porumbescu este insa autentic romaneasca, este pura, sincera, te rascoleste, iti umbla prin trecut, te ravaseste, iti patrunde in urechi, in sange, te poarta prin viitor si iti ramane la inima.

Un destin sub semnul talentului. Dar si al mortii...

Ciprian Porumbescu s-a nascut in 1853 in Sipotele Sucevei in sanul familiei Golembiovschi (care ulterior isi va schimba numele in Porumbescu) ca fiu al Emiliei si al preotului Iraclie. Ciprian era un copil timid, stangaci si firav si predispus spre boala, insa extrem de perspicace si inteligent. Anii copilariei, asa cum consemneaza muzicianul insusi, au fost poate anii cei mai frumosi si indragiti din viata autorului. Baietandrul a crescut ascultand muzica dulce saltareata a folclorului romanesc care il fascina, trezindu-i un interes viu si facandu-i ochii sa sclipeasa de entuziasm. Tatal, folclorist si un mare iubitor al muzicii psaltice colabora in mod frecvent cu unul dintre poetii remarcabili ai vremii -Vasile Alecsandri. I-a cultivat asadar copilului, poate cu prea multa ardoare, dragostea pentru tara si neamul sau. Adultului de mai tarziu ii era nespus de draga frumoasa lui Stupca, adora casa cu livezi si bolti semete de vita de vie, fereastra in dreptul careia se ghemuia sa priveasca zapada, i-au ramas la suflet cantecele lautarilor din sat, oamenii din Stupca, pe sora lui, Marioara, padurile care se lafaiau nestingherite dincolo de sat. Era poate cel mai roman dintre romani, vesnic indragostit de tara sa, de romani, de Stupca lui scumpa si mai ales de vioara, eterna lui mireasa, iubita cea dintai.

Studiaza muzica la Suceava si Cernauti (Institutul Teologic), urmand ca mai tarziu sa frecventeze cursurile Conservatorului din Viena (1879 – 1881) unde printre indrumatorii sai se afla renumitii Anton Bruckner si Franz Krenn. Dornic sa acumuleze cat mai multe cunostinte despre muzica si arta, avid de cultura, Ciprian Porumbescu frecventeaza faimoasele spectacole, concerte, piese de teatru in Viena secolului XIX. Pianul il invata alaturi de Hermann Geifrig, dirijor la Biserica Neagra din Brasov, iar la Viena si Cernauti, tanarul urmeaza cursuri de filozofie si dirijeaza coruri.

Oamenii il cunosc exlusiv pe Porumbescu drept muzicianul care a compus Crai Nou, “Pe-al nostru steag e scris Unire”, “Trei Culori”, faimoasele hore: “Hora de la Stupca", "Hora Brasovului" sau "Hora Prahovei". Este drept ca opera sa insumeaza un numar impresionant de peste 200 de piese, insa putini stiu ca tanarul a cules piese de folclor, a scris poezii, a scris articole pentru diverse publicatii ale vremii. Astazi, creatia lui a fost partial uitata. “Trei culori” suna comunist si suprasaturat, Hymni i Flamurit, imnul national al Albaniei, seamana izbitor cu “Pe-al nostru steag e scris Unire”... Faimoasa lui balada nu poate fi insa uitata.


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ciprian Porumbescu: Povestea unei viori fermecate si a unei iubiri tragice.