Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare

Saptamana patimilor sau Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Iisus Hristos si incepe in Duminica Floriilor si tine pana in duminica Pastelui.

In ziua de miercuri, la slujba de denie este pomenit Iuda, apostolul lui Iisus care isi tradeaza invatatorul, si Maria, femeia desfranata care ii spala picioarele lui Iisus cu lacrimile ei si il unge cu mir.

Obiceiuri si traditii in Joia Mare

Joia Mare este ziua in care slujba de seara ne aminteste de cele patru momente grele prin care Mantuitorul nostru a trecut: spalarea picioarelor apostolilor, Cina cea de taina, rugaciunea din gradina Ghesimani si prinderea lui Iisus.

Traditia spune ca in Joia Mare se inrosesc ouale. Se spune ca daca ele sunt inrosite joi, ele nu se vor strica tot anul. In Joia Mare niciun om nu ar trebui sa doarma pentru ca daca o va face, el va fi lenes tot anul si va trage asupra lui mania Joimaritei, un personaj mitologic romanesc care pedepseste aspru trandavia.

In Muntenia, in Joia Mare exista superstitia care spuna ca in timpul slujbei, fetele si baietii tineri trebuie sa ia o sfoara si sa impleteasca cate un nod dupa fiecare evanghelie, cu fiecare nod sa isi puna o dorinta si sa se roage pentru implinirea ei. Dupa slujba, tinerele si tinerii trebuie sa ia sfoara si sa si-o puna sub perna pentru a-si visa alesul sau aleasa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici”

In alte parti din tara precum in Maramures se spune ca in Joia Mare spiritele celor morti se intorc acasa si raman acolo pana la sarbatoarea Rusaliilor. Rudelor lor le aprind lumanari la mormant sau le aprind focuri prin curti pentru a le incalzi sufletele si pentru a avea lumina pe lumea cealalta.

In credinta populara mai exista superstitia ca cei care postesc din Joia Mare si pana la Pasti vor fi instiintati cu trei zile inainte de a trece in nefiinta de moartea lor.

Obiceiuri si traditii in Vinerea Mare


Vinerea Neagra sau Vinerea Mare este cea mai trista zi din Saptamana Patimilor pentru ca atunci a fost judecat, batjocorit, rastignit, omorat si ingropat Iisus. Seara are loc Denia Prohodului, o slujba in care biserica este inconjurata de trei ori si se trece apoi pe sub Sfantul Aer (Epitaf) – el simbolizeaza trupul mort al lui Iisus. Dupa slujba, oamenii se intorc acasa cu lumina Prohodului sau lumina punerii lui Iisus in mormant. In aceasta zi mare oamenii nu trebuie sa lucreze nimic. Nici macar clopotele nu se bat, doar toaca se aude.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri