Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare

Saptamana patimilor sau Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Iisus Hristos si incepe in Duminica Floriilor si tine pana in duminica Pastelui.

Vinerea Mare este ziua in care traditia spune ca oamenii trebuie sa tina post negru, adica sa nu bea sau sa manance nimic. In aceasta zi este interzis consumul urzicilor si al otetului. Se spune ca Mantuitorul nostru a fost batut cu urzici iar buzele i-au fost udate cu otet.

In aceasta zi gospodinele nu trebuie sa framante aluat sau sa il coaca in cuptor pentru ca nu va putea fi mancat si pentru ca asta atrage boala si spiritele rele. De asemenea, se spune ca, inainte de rasaritul soarelui, oamenii trebuie sa se scufunde de trei ori intr-o apa curgatoare pentru ca aceasta il va proteja de boli, bube si de friguri si il va pastra sanatos pe tot parcursul anului. Ploaia in Vinerea Marea vesteste un an roditor.

Ultima zi din Saptamana Patimilor

Sambata Mare este ultima zi de pregatire din Saptamana Mare. Este ziua in care gospodinele termina curatenia, termina de preparat mancarea si isi pregatesc hainele noi si curate pentru noaptea de Inviere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici”

Obiceiul este ca in Sambata Mare sa se taie mielul si sa se prepare mancarurile traditionale. Conform traditiei, aceasta este ziua in care femeile se spala pe cap, se piaptana, se imbracata cu haine curate si noi si merg seara la slujba. Ele isi pregatesc cosul pentru slujba. Pun in el oua rosii, pasca, o lumanare alba, zahar, faina, sare, usturoi, o ramura de busuioc si miel. Cosul se acopera cu cel mai frumos stergar din casa. Traditia spune ca si barbatii trebuie sa aiba si ei sa poarte ceva nou in noaptea de Inviere.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri