16 Aprilie 2024 publicat în Frumusete 2 share-uri

Bărbia dublă determinată de acumularea de țesut gras la nivelul gușei poate deveni foarte deranjantă și poate scădea încrederea de sine, din cauza aspectului pe care îl capătă fața și  gâtul odată cu apariția ei. Dar, se poate scăpa de grăsimea nedorită, care duce la acest aspect, prin două proceduri estetice, lipoliza chimică, o intervenție non-chirurgicală sau lipoaspirația, care este o procedură chirurgicală.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca, medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică & Microchirurgie Reconstructivă, explică pe larg ce presupune lipoliza chimică, varianta preferată de majoritatea, cum se desfășoară această intervenție, ce avantaje și dezavantaje are.

Ce este lipoliza?

O procedură medicală neinvazivă, care se realizează la cabinetul de consultații al medicului estetician și vizează îndepărtarea depozitelor de grăsime locale, cum ar fi cele care se pot forma sub bărbie și care duc la ceea ce denumim bărbie dublă.

Lipoliza este indicată în diferite situații: atunci când grăsimea de la nivelul gușei (submental), din zona malară sau de pe linia mandibulei este persistentă sau când se face o corectie după procedura de lipoaspirație sau după lipofilling.

În cazul bărbiei duble, tratamentul presupune topirea grăsimii prin injectarea în zonă a substanțelor fosfatidilcolina sau acidul deoxicolic. Odată injectată substanța țesutul adipos este distrus, însă inflamatia ce rezultă determină apariția fibroblaștilor responsabili de producerea colagenului. Practic, distrugerea grăsimii vine la pachet cu stimularea apariției de colagen, proteină foarte importantă pentru calitatea pielii.

Ambele substanțe cu care se poate trata bărbia dublă, fosfatidilcolina și acidul deoxicolic se găsesc în organismul nostru. Prin folosirea fosfatidilcolinei se dizolvă țesutul adipos în particule mici, facilitându-le absorbția și trasportul.

Acidul deoxicolic actionează prin distrugerea membranei celulelor grase și eliminarea acestora.

Desfăsurarea procedurii și reacții post injectare

Înainte de orice, medicul estetician consultă pacientul și îi explică fiecare pas al lipolizei, dându-i și alte informații cu privire la reacții, avantaje, dezavantaje și recuperare.

Apoi, odată ce pacientul optează pentru lipoliză, se trece la intervenția propriu-zisă care începe cu marcarea zonei supusă tratamentului și trasarea de linii la 1 cm distanță unele de altele, ceea ce va permite injectarea după un tipar, pentru a distribui uniform substanța. Se aplică crema anestezică și apoi se trece la injectare. Pacientul resimte un disconfort minim. În afara acestuia alte reacții adverse imediate pot fi: roseață in punctul de injectare, ușor edem, o ușoară vânătaie, usturime. Vânătăile (echimozele) se tratează cu un gel pe bază de arnică. Ele pot fi acoperite ulterior cu fond de ten.

Avantajele lipolizei

Constau în aceea că pacientul poate pleca acasă și la activitățile sale obișnuite, inclusiv la muncă, imediat după procedură. De asemenea, riscurile și efectele secundare sunt minime comparativ cu lipoaspirația, care este o intervenție chirurgicală.

Dezavantajele

Privesc aspecte ca repetarea procedurii, fiind posibil să fie necesare 3-5 tratamente, cu o perioadă de pauză de 4-8 săptămâni între ele, iar ulterior, periodic, să mai fie nevoie și de alte sesiuni. De asemenea, rezultatul final nu poate fi controlat și poate fi perceput de pacient ca fiind sub nivelul lui de așteptare, dacă acesta a avut cumva așteptări nerealiste. De aceea, medicul estetician trebuie să informeze pacientul despre toate aceste aspecte înainte de a se trece la intervenție.

Cât privește contraindicațiile, procedura nu este recomandată dacă există infecții la nivelul locului de injectare sau dacă pacientul are probleme de coagulare a sângelui sau alte afecțiuni majore care se pot complica. Dar, medical estetician trebuie să informeze persoana în cauză despre contraindicații și posibile complicații.

Ce efecte pot apărea și ce trebuie să facă pacientul post-procedură?

Recomandările sunt în primul rând legate de efectele imediate, care pot fi usoară durere, usturime si edem (inflamare a zonei) și care pot persista în primele 2-3 zile. Există însă cazuri foarte rare când edemul și inflamația se pot menține peste 3 până la 14 zile și atunci este nevoie de tratament medicamentos pentru a diminua aceste simptome. Astfel, tratamentul constă în administrarea unui antiinflamator non-steroidian și a unui antihistaminic. Administrarea de antiinflamatoare se va face doar la nevoie. Se aplică și comprese reci pe zona tratată.

De asemenea, persoanele cu pielea deschisă la culoare se pot confrunta cu o roșeață (eritem) de dimensiuni mici, în zona tratată.

Atunci când apare un nodul în zona injectată, nu este deloc motiv de panică. Trebuie doar masată zilnic regiunea respectivă și se recomandă purtarea unei contetii (fasa elastica), pentru a reduce edemul si a micșora dimensiunea nodulului.

O altă reacție post-procedurală poate fi apariția unei zone hiperpigmentare (pielea își schimbă culoarea) în zona tratată și de aceea trebuie folosite creme cu factor de protecție solară ridicat, minimum 30. Această hiperpigmentare ar trebui sa dispară la circa 3 luni de la procedură.

Uneori, dacă este nevoie de injectarea unei cantități mai mari de substanță, este posibil ca pacientul să resimtă post-procedură niște simptome ca diaree si greață, ce apar in primele 24 de ore de la intervenție.

Efectul lipolizei se pot derula pe o perioadă de 6-8 săptămâni din momentul realizării.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca este medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică & Microchirurgie, cu experiență în domeniu de peste 15 ani. Dr. Cristina Berbecar-Zeca profesează în București la Estet Laser Clinic, Clinica Zetta și în Târgoviște la Alpha Medica Clinic.

Dr. Cristina Berbecar-Zeca este de părere că cel mai important lucru în viață pentru o persoană este să se simtă în fiecare zi că este cea mai bună versiune a sa, iar dacă acest aspect implică a apela la chirurgia estetică, trebuie să o facă discret, fără exagerare, astfel încât intervenția chirurgicală sau procedura să ofere un aspect natural și o îmbunătățire a calității vieții. Detalii: https://www.drberbecarzeca.ro/

E-mail: contact@drberbecarzeca.ro

Tel: +4 0723 356 028

Facebook: https://www.facebook.com/DrBerbecarZeca

Instagram: https://www.instagram.com/dr.cristina.berbecar.zeca/

YouTube: www.youtube.com/@cristinaberbecarzeca


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri