Mirela Tiganas, psiholog clinician specialist, ne impartaseste cateva idei cu ajutorul carora putem sa ne ferim copiii de frica de stomatolog:

5. Consultatii stomatologice de la varste fragede

Parintii trebuie sa-si familiarizeze copilul cu un stomatolog de la o varsta cat mai frageda.

<Mergi la simple consultatii, in care stomatologul sa verifice „starea tehnica” a dintisorilor, eventual sa faca manevre foarte usoare si nedureroase. Fa asta de vreo 3-4 ori pe an. Realizand aceste controale de rutina, in primul rand vei familiariza copilul cu atmosfera din cabinetul de stomatologie – aparatura, scaun, mirosuri, zgomote specifice, care pot induce teama.

In al doilea rand, copilul va asocia stomatologul cu un loc placut in care, atunci cand va fi nevoie de o interventie ce presupune putina durere si folosirea instrumentarului specific, el va percepe „o cantitate” mai mica de durere (pentru ca deja este relaxat cand sta pe scaunul stomatologic, acelasi scaun pe care a mai stat si nu a simtit nicio durere in vizitele precedente). Astfel, vei evita o reactie neplacuta si neasteptata din partea copilului. Imagineaza-ti ca-l duci pentru prima data la stomatolog atunci cand va fi nevoie sa-i extragi un dinte sau sa-i curati o carie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi

Pentru ca durerea e inevitabila, risti „sa se rupa filmul” copilului si acesta sa refuze definitiv sa mai mearga la stomatolog, pentru ca el a asociat stomatologul cu durerea. In al treilea rand, vei crea o rutina foarte sanatoasa, aceea de a merge in mod constant la stomatolog, de a preveni si rezolva problemele dentare care pot sa apara de-a lungul timpului.”>, explica psihologul.

6. Alege cu grija stomatologul

De asemenea, un lucru foarte important este alegerea cu grija a stomatologului. Pentru a nu avea surprize neplacute, parintii ar trebui sa aleaga un stomatolog pe care l-au observat cum relationeaza cu pacientii, daca are rabdare, daca explica ce face, daca zambeste etc.

7. Creeaza o rutina a spalatului pe dinti

Intre aceste controale stomatologice, parintii trebuie sa creeze o rutina a spalatului pe dinti si sa faca din aceasta rutina o activitate placuta.

Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate 10 rochii maxi superbe pentru zilele calde de primăvară

<Spune o gluma, un cantecel, razi cand mergeti la spalat dintii (de exemplu, puteti canta: „Hai, acum, dupa mancare/Sa facem o zarva mare/Si pe dinti sa ne spalam, /De microbi noi sa scapam!”). Seara puteti face un adevarat eveniment de familie, spalandu-va impreuna pe dinti. Puteti lua si animalutul preferat al copilului. Ii poti trasa sarcina copilului de a avea grija ca animalutul sa se spele si sa verifice si modul in care se spala pe dinti. El va trebui sa-i arate cum se spala corect pe dinti si sa-l ajute sa se spele pe dinti.>, spune Mirela Tiganas.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri