11 Septembrie 2015 publicat în Familie 2 share-uri

Dezvoltarea cognitiva la copii este absolut fascinanta. Micutii dobandesc pana la 80% din capacitatile cognitive in primele 1000 de zile, invata aproximativ 900 de cuvinte pana la varsta de 3 ani, iar marimea creierului se tripleaza de la nastere pana la 2 ani.

Comunicat de presa

Primele 1000 de zile, de la conceptie, pana la varsta de 2 ani, sunt definitorii pentru dezvoltarea sanatoasa a viitorului adult, nutritia fiind un element esential in aceasta perioada.

Un studiu desfasurat de Nestle si GFK Romania a evidentiat gradul scazut de informare a parintilor din Romania cu privire la importanta unei alimentatii corecte a copiilor si faptul ca obiceiurile alimentare ale copiilor nu sunt portivite varstei: 70% dintre copiii de 1-3 ani din Romania mananca alimente nepotrivite varstei lor, diversificarea alimentatiei sugarilor incepe, de obicei, mai devreme de 4 luni si doar 26% dintre copiii de 1-3 ani sunt hraniti cu lapte adaptat nevoilor nutritionale specifice varstei.

In primele 1000 de zile de viata ale bebelusului au loc adevarate miracole

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Medicii specialisti sunt de parere ca, in primele 1000 de zile, au loc schimbari majore in dezvoltarea copiilor, adevarate miracole, cu impact pentru tot restul vietii si care pot fi influentate, in principal, printr-o alimentatie corecta.

Dezvoltarea fizica este cea mai accelerata in primii 2 ani de viata

Dezvoltarea fizica este cea mai accelerata in primii 2 ani de viata, copiii dezvoltandu-se de la o celula la 500 de trilioane de celule, isi tripleaza greutatea de la nastere pana la 1 an, iar in inaltime cresc in medie cate 2 centimetri in fiecare luna.

In primii 2 ani de viata, copiii au nevoi nutritionale mult mai mari decat adultii pentru ca au un ritm de crestere accelerat: organismul lor cere de 4 ori mai mult fier si de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A si C. In acelasi timp, stomacelul lor reprezinta doar 20% din capacitatea gastrica a adultului, ceea ce ne avertizeaza sa avem grija ca meniul celor mici sa nu fie acelasi cu meniul adultilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni, iar diversificarea nu trebuie inceputa mai devreme de 4-6 luni pentru ca doar atunci este pregatit organismul sa primeasca alte alimente decat lapte. Alimentele cu care se recomanda sa se inceapa diversificarea sunt: legumele si fructele pentru un aport suficient de minerale si vitamine si, treptat, alimente care contin proteine”, declara dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Spitalul Medicover.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Dezvoltarea cognitiva la copii este absolut fascinanta

Dezvoltarea cognitiva este considerata cea mai fascinanta de catre specialisti. S-a demonstrat ca micutii dobandesc pana la 80% din capacitatile cognitive in primele 1000 de zile, invata aproximativ 900 de cuvinte pana la varsta de 3 ani, iar marimea creierului se tripleaza de la nastere pana la 2 ani.

“Dezvoltarea creierului, cat si dezvoltarea cognitiva incep in uter, din luna a patra de sarcina cand, cei mai multi neuroni sunt formati si vor continua sa supravietuiasca pana spre finalul vietii. Diversificarea alimentelor si obiceiurile alimentare au un rol important in dezvoltarea cognitiva a micutilor, de aceea, momentul mesei este despre explorare si placere, nu despre disciplinare si curatenie. Un lucru bine de stiut pentru parinti este ca mesele de diversificare sunt, pentru copii, momente de cunoastere a lumii. Ii ajuta in dezvoltarea limbajului prin exersarea musculaturii faciale si a limbii, si sunt primii pasi in dezvoltarea abilitatilor de scriere prin manipularea mancarii si prin semnele pe care le face cu lingura sau cu mana”, spune psihologul Bogdana Bursuc.

”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Foto homepage: Nadezda Cruzova / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri