12:03, 11 Martie 2011 publicat în Entertainment

Distins in 2007 cu premiul France Culuture/Telerama, romanul juxtapune povestile cotidiene, pe cat de banale, pe atat de fascinante a sute de personaje – de la jurnalistul cinic la batranul pedofil, de la profesorul blazat la copilul nedorit de parinti.

Editura Vellant anunta aparitia in librarii a volumului „Microfictiuni”, de Régis Jauffret, in traducerea Irinei Mavrodin.

Cartea, pe care autorul a subintitulat-o roman, contine, de fapt, cinci sute de micronaratiuni tragicomice, aparent independente una de cealalta, fiecare de o pagina, care converg intr-un tablou ironic si fara compromisuri al societatii contemporane. Régis Jauffret s-a jucat cu microfictiunile, creand o adevarata enciclopedie a maniilor, a obsesiilor si a disperarii, aranjandu-le alfabetic (de la „Acoperisul lumii” la „Zoo”) si construind din toate aceste polaroide o perspectiva ametitoare asupra conditiei umane urbane.

Citeste si:
Ponytail – o coafură actuală. Cum să obții o coadă sleek în doar...
Ponytail – o coafură actuală....

Pentru Irina Mavrodin, lectura „Microfictiunilor” inseamna „intrarea intr-o Comedie umana a societatii noastre, scrisa de un Balzac al zilelor noastre, a unei societati a frustrarii dusa la limita tragicului, a unei societati a disperarii, a depresiei, a angoasei, a atacului de panica.

E o societate de sinucigasi, dar si de ucigasi, de maniaci si de obsedati de tot felul, manii si obsesii exercitate cu o incredibila consecventa si creatoare fantezie in raporturile interumane de toate felurile: intre partenerii unui cuplu, intre parinti si copii, intre bunici si nepoti, intre stapan si sluga, intre inalt functionar si functionar inferior etc. etc. “

Distins in 2007 cu premiul France Culuture/Télérama, romanul juxtapune povestile cotidiene, pe cat de banale, pe atat de fascinante a sute de personaje – de la jurnalistul cinic la batranul pedofil, de la profesorul blazat la copilul nedorit de parinti. Cititorul parcurge cartea ca si cum ar parcurge o multime: recunoaste unele fete si, din cand in cand, pare sa isi recunoasca propria silueta.

Citeste si:
COPACUL  - o carte pentru copii, un manifest pro natură
COPACUL  - o carte pentru...

Régis Jauffret este unul dintre marile nume ale literaturii franceze contemporane, fiind cunoscut si in spatiul romanesc prin cele doua romane traduse anterior, Poveste de iubire si Case de nebuni. Nascut in Marsilia, in 1955, Jauffret s-a afirmat in literatura franceza prin romanele Univers, univers (2003), distins cu premiul Décembre, si Asiles de fous/Case de nebuni (2005), distins cu premiul Femina. In 2007, romanul Microfictiuni a fost distins cu premiul France Culture/Télérama si premiul pentru umor negru Xavier Forneret.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri