'Este cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris in engleza in afara Statelor Unite ale Americii', nota ziarul britanic The Observer despre acest roman. Autorul romanului, J.M. Coetzee, primeste in 2003 premiul Nobel pentru literatura.

Romanul 'Dezonoare' a castigat in 1999 Booker Prize, in 2000 Commonwealth Writers' Prize si a fost ecranizat in 2008 de Steve Jacobs, cu John Malkovich in rolul principal. In 2006, ziarul britanic The Observer a desemnat Dezonoare „cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris in engleza in afara Statelor Unite ale Americii“.

Dupa doua casnicii esuate si o cariera stagnanta la Universitatea din Cape Town, dezabuzatul profesor David Lurie comite un gest necugetat: are o aventura cu o studenta. Odata descoperit, refuza sa-si asume calvarul cainţei publice pentru a-si pastra postul si accepta cu seninatate, ba chiar cu sfidare, sa fie concediat. Planuieste un nou inceput: sa se retraga la ferma fiicei lui, Lucy, un paradis bucolic unde-si va putea scrie opera. Nimic mai simplu, crede David. Insa in Africa de Sud post-apartheid lucrurile sunt, de fapt, foarte complicate si, mai ales, periculoase. La scurt timp dupa ce se stabileste la ţara si incearca sa-si regaseasca echilibrul, ferma este atacata de trei tineri de culoare. Incapabil sa-si protejeze fiica, David se simte coplesit a doua oara de dezonoare. Dar suferinta lui nu se poate compara cu incercarile prin care va fi nevoita sa treaca Lucy.

J.M. Coetzee este autorul unor volume de eseuri filozofice si literare. Din 2002 traieste in Australia, fiind profesor emerit la University of Adelaide. In 2003 primeste Premiul Nobel pentru literatura.

"Nici o alta carte din ultimele doua decenii nu are profunzimea romanului Dezonoare; curajul sau de a analiza decaderea si incercarea de mantuire il transforma intr-o parabola a conditiei umane.“ (The Independent)

Dezonoare este o analiza subtila si precisa a naturii umane si a raporturilor de putere dintr-o tara sfasiata de conflicte.“ (Time)

„Dezonoare trateaza problema centrala a operei lui Coetzee: este cu putinta sa evadam din istorie?“ (Motivatia juriului Premiului Nobel)

Autor roman: J.M. Coetzee

Carte aparuta la Editura Humanitas


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri