Ion Dichiseanu, o viață spumoasă, cu o reputație de Don Juan. A stat un an într-un lagăr nazist, iar povestea sa de dragoste cu Sara Montiel a făcut înconjurul lumii

11 Martie 2024 publicat în Entertainment 11 share-uri

„A fost un om extraordinar, o specie pe cale de disparție, un boier. Generos ca om, generos ca actor”, spunea actorul Ion Haiduc după moartea maestrului Ion Dichiseanu. Un om care a trăit fără regrete și care a iubit cu putere. A avut o viață parcă desprinse din filmele în care a jucat și s-a stins după șaizeci de ani de carieră, zeci de filme și multe momente spumoase.

Născut la Adjud, ]n 1993, într-o familie numeroasă, Ion Dichiseanu a avut opt fraţi. „Noi eram nouă copii. Tata, fiind ceferist, nu avea posibilităţi materiale să ne răsfeţe. Şi bunicul, şi străbunicul au fost ceferişti. Sunt născut la Adjud. Adjud, nod de cale ferată în Moldova“, declara actorul într-un interviu.

„Tata era din Călăraşi şi, datorită acestui fapt, sunt cetăţean de onoare al Călăraşiului. Străbunicul, pe care îl chema Grigorescu, era din Dichiseni, comună aflată la 10 kilometri de Călăraşi. Când s-a dus să-l declare pe bunicul la «Sfat», acolo era un bătrân care nu auzea. Nu ştiu cum i-a sunat lui „Grigorescu, din Dichiseni", că l-a trecut în acte Dichiseanu. Aceasta este originea numelui meu”, povestea actorul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, însă, familia sa a avut mult de suferit. „„Tata fiind ceferist la Adjud, a colaborat cu nemţii. În timpul războiului, ei controlau toate căile ferate, iar el trebuia să comunice cu ei. Acest Fritz, sau cum îl chema, de multe ori venea la noi acasă. Mama, în afară de cei nouă copii, se ocupa de multe ori şi de aceşti musafiri. Când România a întors armele, la 23 august 1944, nemţii au îndreptat pistolul spre noi: Sunteţi prizonieri! Ne-au urcat într-un vagon, părinţii şi cinci dintre copiii care mai rămăseserăm acasă şi ne-au dus în lagărul de la Salzburg", povestea actorul.

„Am o admiraţie pentru unguri: când am trecut prin Ungaria, staţionam o oră-două, iar ungurii ne dădeau pâine şi apă. Copil fiind, am fost marcat de asta. Apoi, guvernul ungur s-a opus să fim exterminaţi, pentru că eram familii nevinovate, nu eram soldaţi. De fiecare dată când merg în Austria, fac un ocol şi la Salzburg. În locul lagărului este o fabrică de bere şi un restaurant. Privesc şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat“, mărturisea Ion Dichiseanu.

„Am stat în lagăr un an. Când am intrat, aveam nouă ani şi ceva. Nu eram închişi în celule, stăteam în nişte barăci îngrădite cu sârmă. Mâncarea era la cazan. Bombele cădeau, bombardau americanii. O aripă a lagărului a fost bombardată, au murit şi câţiva români“, spunea regretatul actor.

Povestea de dragoste cu Sara Montiel

De-a lungul vremii, actorul și-a construit și o reputație de Don Juan, iar povestea de dragoste cu Sara Montiel a făcut înconjurul lumii. Actrița care s-a iubit și cu scriitorul Ernest Hemingway, dar și cu rebelul James Dean îi spunea lui Dichiseanu - John Dicksen. Dar marea lui iubire a fost Simona Florescu, femeie cu 34 de ani mai tânără care i-a devenit soție și care i-a dăruit un copil, de altfel și singurul, pe Ioana Dichiseanu.

„Când a venit Ioana pe lume eram cu totul, fugeam de la repetiții să o iau. Doamne Dumnezeule. Ziceam, stați așa, faceți voi, mă duc să o iau de la școală pe Ioana”, spunea regretatul Ion Dichiseanu.

Căsnicia cu Simona Florescu a luat sfârșit după 22 de ani, dar actorul a continuat să rămână un bărbat șarmand.

Carieră

Fiind student la Politehnică, Ion Dichiseanu a fost îndrumat spre actorie de către nepoata actorului George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani. Este cunoscut datorită activității artistice din cadrul Teatrului Nottara, cât și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru și teatru radiofonic. Rolul din cunoscutul serial românesc „Toate pânzele sus” rămâne un reper pentru cariera sa. Cunoscute sunt și interpretările din „Tunelul”, „Titanic Vals”, „Pistruiatul” sau „Revanșa”.

Decorații

Ordinul Muncii clasa a III-a (9 decembrie 1964) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (30 mai 2002) „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2019)

Volume

  • 1995 — Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză, Editura Arc
  • 2016 — Am fost rivalul regelui, Editura Polirom
  • 2017 — Adevarul, mai frumos decat legenda, Editura Polirom

Moarte

Vesel, demn și elegant, Ion Dichiseanu a știut mereu să își ascundă durerea. Maestrul suferea de insuficiență renală și respiratorie, iar la sfârșitul anului 2020 a fost internat de urgență la Spitalul Floreasca din București, din cauza unei infecții.

S-a stins din viață la 87 de ani, în data de 20 mai 2021, la ora 14, la Spitalul Floreasca din Capitală, după multă suferință. Ion Dichiseanu a plecat dintre noi în aplauze și flori, de la Teatrul Nottara. Pe ultimul drum către cimitirul Bellu din București i-au fost alături familia, prietenii și tinerii actori care l-au cunoscut și îndrăgit.

Chiar dacă purtau doliu, Ioana, fiica artistului, nepoata Anastasia și fosta soție, Simona Florescu, au ales să se îmbrace în alb, nonculoare preferată de actor.

Foto: Shutterstock.com


Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri