Între 14 şi 16 octombrie, Spotlight transformă Calea Victoriei şi Arcul de Triumf într-o experienţă multimedia spectaculoasă. Cea de-a şasea ediţie Spotlight este intitulată „Made in RO” şi aduce o nouă intrepretare a peisajului urban, prin instalaţii şi expoziţii interactive, holograme, proiecţii şi sesiuni de video mapping realizate de artişti români.

Comunicat de presă

Programul Spotlight pe Calea Victoriei – între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român – se desfăşoară în perioada 14-16 octombrie, în intervalul orar 19.00 – 23.00.

Arcul de Triumf se alătură Spotlight – Made in RO în ultima seară a festivalului, pe 16 octombrie, de la ora 19.00 la ora 23.00. Spotlight #6 – Made in RO este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Timp de trei seri, Spotlight transformă o simplă plimbare pe Calea Victoriei într-o experienţă hipnotizantă de culoare, lumină şi sunet. Pe traseul festivalului, publicul Spotlight e invitat să păşească în interiorul unui caleidoscop supradimensionat, să traverseze tunele iluminate cu pulsaţii de lumină, să asculte muzica creată de particulele poluante din aer, să intre în atmosfera de club cu Discoball-ul luminos pe muzica transmisă de Radio Europa FM din faţa magazinului Muzica. De asemenea, bucureştenii îşi pot face selfie cu personaje impresionante de light-art sau cu instalaţii inspirate de tema sustenabilităţii şi pot schimba peisajul urban prin instalaţii de realitate virtuală.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Începe distribuția alimentelor de la UE. Cine le poate primi Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii

Cercul Militar Naţional, Teatrul Odeon şi Hotel Novotel sunt metamorfozate total prin show-urile de video mapping ce animă prin forme şi culori faţadele clădirilor, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza și reinterpreta aria construcției. Statuile lui Mihai Eminescu din parcul Ateneului Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei prind viaţă prin proiecţii 3D.

În ultima seară de festival, Arcul de Triumf celebrează Centenarul şi se alătură Spotlight – Made in RO cu o proiecţie de video mapping impresionantă, completată la interior de evenimente tematice.

Programul ediţiei Made in RO este pregătit în întregime de creatori români, de la start-up-uri de inteligenţă artificială sau design, la studio-uri premiate de animaţie, la arhitecţi şi artişti new media.

6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

„La această ediţie, punem Spotlight-ul pe artiştii români. Mă bucur foarte tare că ne bazăm pe artiştii din România pentru că în anii trecuţi, cel puţin în primii ani de Spotlight, a fost foarte greu să găsim mai ales instalaţii de light art realizate de artişti locali […] Artiştii nostri sunt foarte talentaţi, am lucrat mult cu artiştii români pe video mapping în trecut, dar la Spotlight 2022, vom avea şi multe instalaţii create în România.” Mihaela Păun, director ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19.00 și se încheie la ora 23.00. Detalii despre program și instalațiile participante la Spotlight 2022 sunt disponibile pe arcub.ro și spotlightfestival.ro.

Proiect organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

PROGRAM ARTISTIC SPOTLIGHT #6 – MADE IN RO

– 16 octombrie 2022, Calea Victoriei

octombrie 2022, Arcul de Triumf

Resonance

#proiecţie de video mapping

Locaţie: Cercul Militar Naţional

Artist: MotionLab

Prima echipă din România nominalizată în competiția celui mai mare festival al luminii din lume (Circle of Light din Moscova), studioul specializat în video mapping, animație 2D și 3D – MotionLab vine la Spotlight cu proiecţia de video mapping Resonance.

Go Super! video mapping

#proiecţie de video mapping

Locaţie: Teatrul Odeon

Powered by Superbet

Inspirată de SuperLiga României, video mapping-ul GO SUPER de pe faţada Teatrului Odeon prezintă echipele din cea mai importantă competiție sportivă a României într-un spectacol impresionant de sunet, imagini şi lumini propus publicului de partenerul principal al ediţiei, SUPERBET.

Go Super!

#instalaţie interactivă

Locaţie: piaţeta Teatrului Odeon

Powered by Superbet

Publicul Spotlight este invitat să aleagă echipa preferată din cele 16 echipe ale SuperLigii României pe o suprafaţă digitală interactivă.Fiecare echipă este prezentată într-o animaţie de 45 de secunde proiectată pe suprafaţa Teatrului Odeon. Animaţia declanşată reprezintă un montaj compus din elemente grafice custom made și elemente vizuale SuperLiga mixate cu grafică tematică pregătite special pentru structura clădirii.

The Particle Composer

#instalaţie interactivă

Locaţie: Hotel Novotel

Artist: Denis Flueraru

Instalaţie participantă la ediţia din acest an a Festivalului Ars Electronica din Austria, „The Particle Composer” folosește un senzor de calitate a aerului pentru a măsura concentrația de particule poluante din aer și, pe baza acestuia, creează o muzică care își schimbă armonia. Cu cât aerul este mai poluat, cu atât armonia devine mai instabilă şi frecvenţele distorsionate. „Continentele” nou formate care se formează pe globul instalaţiei sunt particule de poluare văzute la microscop.

Denis Flueraru este un artist new media preocupat de conectarea artei sunetului și a vizualului cu tehnologia digitală și analogică. Conceptul de bază al lucrărilor sale este interactivitatea. Artistul caută constant să inoveze și să crească gradul de conștientizare cu privire la o varietate de dimensiuni care încapsulează ideea habitatului uman contemporan. Prin includerea utilizatorilor în live performances, instalații interactive și lucrări scrise, Denis încearcă să stimuleze limitele perspectivelor lor şi prin urmare, să insufle noi interpretări.

glo X2 HYPER

#proiecţie de video mapping

Locaţie: Hotel Novotel

Artist: Les Ateliers Nomad / Prezentat de GLO X2 HYPER / Curatoriat de One Night Gallery

Faţada fostului Teatru Naţional al Bucureştiului prinde viaţă într-o experienţă audio-vizuală prezentată de glo.

glo™ este din nou alături de comunitatea artistică, ca parte din Spotlight. După ce a trezit orașul la viață aducând pete de culoare prin arta graffiti, fiind #rebelswithacause, continuă să genereze emoții frumoase privitorilor într-o experiență nouă ce vine la pachet cu cea mai recentă inovație din portofoliu BAT: HYPER X2, cel mai nou device glo și gazdă de seamă al acestui show de video-mapping. Hai să creăm împreună momente vibrante și memorabile!

Discoball

#instalaţie luminoasă

Locaţie: Magazinul Muzica (Calea Victoriei 41-43)

Artist: 360 Revolution

Magazinul Muzica, un loc emblematic pentru istoria contemporană a Bucureștiului, este celebrat la Spotlight cu instalația Discoball. Anul acesta vor fi amplasate mai multe instalații discoball, într-o secvență paralelă cu Calea Victoriei, ce vor proiecta spoturi luminoase pe toate clădirile din zonă, rotindu-se într-o dinamică ce sugerează atmosfera unei petreceri. Efectul luminos este dublat de muzica mixată special pentru festival de Radio Europa FM, partenerul media al ediţiei.

Human Head

#instalație de video mapping

Locaţie: Piaţa Revoluţiei

Artist: Humans.ai

Humans.ai, startup-ul românesc de blockchain și inteligență artificială, vine pentru prima dată la Spotlight cu o instalaţie de video mapping pe o sculptură de dimensiuni mari. Intitulată Human Head, instalaţia este elementul central al primei colecţii de NFT-uri (Non-Fungible Token, instrument digital de identificare) lansată de Humans.ai şi ilustrează simbioza dintre oameni şi inteligenţa artificială.

Kaleidoscope

#instalaţie interactivă

Locaţie: Piaţa Revoluţiei

Artist: Kaustik

Dacă te-ai întrebat vreodată cum e să stai în interiorul unui caleidoscop, instalaţia celor de la Kaustik a pregătit pentru publicul Spotlight o experienţă imersivă de culoare, lumină şi sunet, ce reconstruieşte universul hipnotizant al unui caleidoscop. Înalt de patru metri şi lung de opt metri, Kaleidoscope invită vizitatorii să păşească înăuntru şi să se lase purtaţi de iluzia de culoare şi lumină.

Miniplex House of Light

#instalaţie light-art

Locaţie: Parcul Kretzulescu

Artist: Vlad Ţenu / Galateca

Inspirat din principii de auto-organizare celulară găsite în natură, Miniplex este un sistem modular conceput de Vlad Ţenu ce a fost asamblat în diferite configuraţii pentru Festivalul de Arhitectură din Londra 2017, Expoziția plug-in-to-future la ARUP Phase2 Gallery în 2018, Shenzhen Design Week 2019 și London ULTRA Exhibition la Oxo Bargehouse London 2019.

Pentru ediţia Spotlight 2022, artistul ales să participe cu Miniplex House of Light, o instalaţie de light art creată şi inspirată din momentul socio-economic actual. Având sustenabilitatea ca principiu de bază, sistemul modular Miniplex este născut din idea unei piese de design într-o continuă transformare, care poate fi reconfigurată în diferite moduri adaptate contextului său. Ideea unui sistem demontabil permite reciclarea şi refolosirea tuturor pieselor, care devin un „material inteligent”.

Vlad Ţenu

Vlad Ţenu, arhitect de origine română stabilit la Londra, se inspiră în creaţia sa din natură, utilizând algoritmi ce simulează fenomene precum auto-organizarea materiei, conservarea energiei, a echilibrului. Lucrările sale sunt, de fapt, o combinaţie de matematică, design şi artă. Câștigător al Concursului REPEAT Tex-Fab 2010, Vlad Ţenu a expus în Statele Unite, Marea Britanie, în cadrul unor evenimente de amploare internaţională, precum London Festival of Architecture și London Design Festival.

Păzitorul

#instalaţie light-art

Locaţie: Parcul Kretzulescu

Artist: Ioana Haluga / Galateca

Fă-ţi un selfie cu „Păzitorul”, instalaţia colorată din Parcul Kretzulescu. Creată din lemn, piele ecologică şi lumină, instalaţia combină arta cu tehnologia. Schiţat în creion, detaliat în vectori şi pictat de mână, „Păzitorul” este decorat cu sfere luminoase şi fire electroluminiscente care reacţionează la zgomot.

Ioana Haluga a terminat Istituto Europeo di Design la Milano şi activează în domeniul digital din 2007 ca ilustrator şi graphic designer, VJ sau UX designer pentru clienţi din Singapore, Statele Unite, Kuweit, Arabia Saudită, Elveţia şi România.

Manifest pentru echilibru

#instalaţie light-art

Locaţie: Parcul Kretzulescu

Artist: Wooba / Galateca

Un tribut adus pionierului modernismului şi patriarhului sculpturii moderne – Constantin Brâncuşi, instalaţia de light-art produsă de WOOBA este, în acelaşi timp, un manifest pentru sustenabilitate. Coloana de aproape trei metri înălţime cu design modular este produsă din materiale biodegradabile. „Această coloană construită din natură lasă natura să crească la loc. Lăsăm arta să urce spre cer şi punem elementul natural în vârful creaţiei.” Adrian Burscu, WOOBA

WOOBA: Un start-up de design românesc, WOOBA are o misiune clar definită: să devină un exemplu solid de bune practici în sustenabilitate şi în economia circulară. Folosind cele mai noi tehnologii, WOOBA creează obiecte modulare din lemn provenit din surplusul producţiilor de mobilier din lemn masiv ale unor mari fabrici din România. Cei trei antreprenori din spatele WOOBA sunt motivaţi de dorinţa de a face designul de produs românesc.

Folklore Creatures – BestiAR

#instalaţie VR

Locaţie: gardul Muzeului Naţional de Artă al României

Artişti: Alex Dohotaru, Augmented Space Agency, Irina Bako, Reniform, Dan Pecete

Calea Victoriei devine scena de explorare a creaturilor digitale create de artişti români în cadrul XR Month. Opt creaturi animate 3D prind viaţă prin realitatea virtuală. E de ajuns să scanezi codurile QR din locaţie pentru a deschide filtrele Folklore Creatures în aplicaţia Instagram. Fă cunoştinţă cu Balaurul, Corcoaia, Pasărea Suflet, Ursitoarele, Solomonarul, Şoimul şi oul magic, Pricoliciul şi Szelanya.

Lumi.Nativ

#instalație luminoasă

Locaţie: trotuarul Muzeului Naţional de Artă al României

Artist: NoiseLoop Studio

Lumi.Nativ este o instalație de lumină ce compune un motiv tradiţional în perspectivă prin amplasarea a şapte structuri de metal și lumină led la o distanță de aproximativ 3 metri una față de cealaltă. În interiorul instalaţiei, pe sub cele şapte structuri, se pot deplasa câte două persoane simultan și pe același rând. Elementele acestui motiv de lumină, chiar dacă sunt separate și distanțate, își demonstrează potențialul de apartenență și adeziune în patrimoniul cultural național atunci când este privită din perspectivă. Nativă sau ereditară, lumina din interior nu are etnie sau religie. Este albă, este neutră, este aceeași pentru toți.

Videomapping pe Monumentul Carol I

Locaţie: Piaţa Revoluţiei – statuia ecvestră a lui Carol I

Artist: Les Ateliers Nomad / MONUMENT for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public

Statuia ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei prinde viaţă printr-un spectacol de lumină şi culoare creat de Les Ateliers Nomad în cadrul programului „Statui vii”, o campanie iniţiată de MONUMENT for, ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

MONUMENT for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public administrează patrimoniul monumental al Bucureștiului, instituție unică la nivel național prin obiectivele și preocupările sale, înființată din anul 1999, cu o structură profesională în dezvoltare, răspunzând nevoilor punctuale ale unui oraș aflat în continuă dinamică. Misiunea MONUMENT for este să facă din fiecare monument o poveste care contribuie la identitatea Bucureștiului și a locuitorilor săi.

Videomapping pe Statuia Mihai Eminescu

Locaţie: Ateneul Român – statuia lui Mihai Eminescu

Artist: Les Ateliers Nomad / MONUMENT for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public

Statuia lui Mihai Eminescu din parcul Ateneului Român prinde viaţă printr-un spectacol de lumină şi culoare creat de Les Ateliers Nomad în cadrul programului „Statui vii”, o campanie iniţiată de MONUMENT for, ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

Videomapping Arcul de Triumf

Locaţie: Arcul de Triumf

Artist: Les Ateliers Nomad / Monument for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public

În ultima seară a festivalului, Arcul de Triumf se alătură ediției Spotlight din acest an și marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului cu un moment special creat de Monument for, în calitate de partener instituțional. Evenimentul dedicat Centenarului Arcului de Triumf va transforma exteriorul monumentului într-un spectacol de video-mapping completat, la interior, de o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance menit să creeze un itinerar istoric emoționant.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri