12:01, 22 Ianuarie 2010 publicat în Entertainment

Peisajele lui Marginean, de pana la doi metri inaltime, creeaza adancimi in zidurile galeriei, iar perspectiva "vol d'oiseau" folosita de artist sugereaza privitorului unghiul si ritmul in care acestea pot fi parcurse.

Anul expozitional 2010 debuteaza la ArtSociety, in 28 ianuarie, cu retrospectiva Viorel Marginean, care va transforma galeria, timp de doua luni, intr-un punct de panorama, din care se deschid privirii peisaje intinse si colturi de natura, precum si perspectiva asupra unei opere articulate in mai bine de cinci decenii.

Marginean este unul dintre artistii care si-au edificat un loc in istoria recenta a picturii romanesti printr-o optica singulara asupra lumii, prin sensibilitatea receptivitatii fata de sfera vegetalului si consecventa cu care a aprofundat metaforele acesteia, prin indelungata activitate expozitionala si recunoasterea criticii de arta. Opera sa, a carei origini pot fi identificate in raportul sau din copilarie cu locurile natale podisul Transilvaniei este expresia atentei observatii asupra naturii si schimbarilor ei. Peisajele sale cuprind mai mult decat poate imbratisa privirea, cercetand indeaproape fragmente din privelisti vazute sau imaginate, tesute apoi in planuri ample.

Expozitia de la ArtSociety invita la depasirea granitelor perceptiei obisnuite a unei lucrari de arta. Peisajele lui Marginean, de pana la doi metri inaltime, creeaza adancimi in zidurile galeriei, iar perspectiva " vol d'oiseau" folosita de artist sugereaza privitorului unghiul si ritmul in care acestea pot fi parcurse: planand in zbor de pasare, dincolo de limitele tabloului. Alaturi de cele doua dimensiuni obisnuite ale picturii si profunzimea pe care aceasta o inspira, arta lui Marginean deschide si o a patra dimensiune, una temporala, data de ragazul necesar privirii sa acopere marile suprafete pictate in detalii ca de miniatura.

Citeste si:
ProfiArt se extinde si deschide al cincilea magazin de arta si...
ProfiArt se extinde si...

Curatorii retrospectivei Viorel Marginean, Ruxandra Garofeanu si Dan Haulica, au pregatit o selectie de aproape 60 de lucrari semnificative, apartinand perioadelor majore de creatie ale artistului. Expozitia a fost organizata cu sprijinul Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului de Arta Cluj, Muzeului de Arta Constanta, Muzeului de Arta Vizuala Galati si Muzeului Judetean de Arta Prahova ''Ion Ionescu - Quintus''.

Spectacolul poate fi urmarit pana in data de 14 martie.

Citeste si:
Lecție deschisă de astrologie: 10 lucruri pe care vrem să le știi...
Lecție deschisă de...

Viorel Marginean se naste la 12 decembrie 1933, in comuna Cenade, judetul Alba, loc in care-si petrece primii sapte ani din viata. Absolveste Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu" in 1959, la clasa prof. Ioan Marsic si incepe sa expuna atat in tara, cat si in strainatate. In 1995, este numit in functia de ministru al Culturii, el detinand inca din 1960 diverse functii legate de artele plastice. Opera ii este apreciata, primind numeroase premii si distinctii, nationale si internationale. Are lucrari in muzee si zeci de colectii particulare, pretutindeni in tara si in lume. La deschiderea Bienalei de la Paris din 1967, celebrul critic francez Andre Malraux remarca lucrarile lui Viorel Marginean.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri