15 Octombrie 2021 publicat în Entertainment 285 share-uri

Iubesc să călătoresc și, trebuie să recunosc, peste tot pe unde ajung în România sau în străinătate, sunt curioasă în ceea ce privește specialitățile culinare ale zonei, băuturile locale și așa mai departe.

de Carmina Nițescu, addicted Traveler & Storyteller

Îmi place să simt gusturile locului, să descopăr preparate noi, iar dintre cele care îmi plac cel mai mult să învăț și câte o rețetă sau două că să știu să mi le fac și acasă.

De “vină” cred că este cea de-a doua mea pasiune, vinul, pe care am descoperit-o acum 6 ani și care mi-a scos în cale de-a lungul timpului experiențe culinare dintre cele mai savuroase. Dacă mă întrebi ce legătură are vinul, ei bine, povestea e lungă și îmi propun să ți-o spun într-un articol viitor, însă, până atunci, te rog să reții numai faptul că vinul savurat alături de mâncare îmbogățește experiența gustului unei mese. Și au de câștigat atât vinul, cât și mâncarea, dar mai ales cel/cea care le savurează.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Promenada Mall, Mega Mall si Vulcan Value Center isi asteapta clientii cu surprize si premii de Paste Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine

Revenind la povestea de astăzi, una din destinațiile culinare de care m-am bucurat vara aceasta a fost Atra Doftana, cunoscuta unitate de cazare aflată pe Valea Doftanei ce oferă experiențe de vacanță tare frumoase celor care îi trec pragul.

Vara aceasta am căutat să fug de căldura dogoritoare din București și singura varianta a fost să plec din când în când pentru câteva zile de respiro, departe de oraș. Așa că prima săptămâna din luna iulie m-a găsit pe Valea Doftanei descoperind Mira Resort, “sora” mai mică a pensiunii Atra Doftana. Și, pentru că Mira face parte din același grup cu Atra, în afara micului dejun, toate mesele se servesc la restaurantul Atra, motiv de răsfăț pentru mine pentru că știam ce fel de bunătăți fac aici. Și cum știu că în fiecare sezon cei de la Atra pregătesc câte un meniu special, abia așteptăm să fac cunoștință cu meniul de vară.

Sheraton Bucharest Hotel propune brunch-ul de Paște sub conceptul The Art of Gathering

Am ajuns pe Valea Doftanei chiar pe la ora prânzului așa că, după ce m-am cazat, am zis să încep ziua de vacanță cu un pahar cu vin și între timp să îmi aleg ceva din meniu care să se potrivească cu vinul. Aici, în mijlocul naturii, vara nu este așa călduroasă, așa că am ales un pahar de Fetească Neagră și, uitându-mă pe meniul de vară, am constatat că găseam destul de multe preparate care să se potrivească cu vinul ales. Am ales un preparat ce în meniu apărea la secțiunea starter, pentru mine fiind însă suficient pentru o masă de prânz ușoară, de vară.

Preparatul s-a numit “Sălbatic” și a fost o tocană de ciuperci din Valea Doftanei prezentată cum nu se poate mai frumos într-un fel de farfurie-cuib ce mi-o amintesc și acum.

Foto: preparatul "Sălbatic"

Călin, soțul meu, a ales tot un preparat ușor, din secțiunea starter și anume “Miez”: o merdenea de vită, păstârnac și trufe românești. Ambele preparate au fost savuroase și ne-au încărcat cu energie suficient cât pentru o după amiază liniștită petrecută în hamac.

Foto: preparatul "Miez"

Seara a venit cu noi preparate delicioase de care ne-am bucurat din plin. Și aceastea au avut nume interesante pe meniu, cum ar fi "Hedonism" (obraz de vită, spumă de cartofi cu trufe și ulei de leurdă) și "Simbioză" (pulpă de rată cu piure de cartof dulce și sos de vișine).

Foto: preparatul "Hedonism" Foto: preparatul "Simbioză"

Cele 2 zile de de vacanță au trecut relativ repede, timpul împărțindu-l între drumeții prin sat, puțin pescuit și ceva citit, admirat natura, jucat cu Bruno, cățelul gigant de 6 luni, plimbare cu caiacul și lenevit in hamac. Bineînțeles, cu pauze binemeritate de savurat bunătăți de vară.

Și dacă tot vorbim de bunătăți, în ultima zi plină ne-am bucurat de două momente culinare delicioase. La prânz am ales "Apogeu" (mușchi de vită cu țelină, legume glacee și sos demi-glace) și "Tribut" (ceafă de mangaliță asortată cu mămăligă prăjită și tocăniță de ciuperci), două preparate pe care le-am observat pe meniu încă de când am ajuns aici din simplul motiv că știu niște vinuri tare faine cu numele de “Apogeum” și “Tribut”.

Foto: preparatul "Apogeu" Foto: preparatul "Tribut"

Seara am avut parte de o super surpriză cu o cină gastronomică în asociere cu vin. Preparatul meu preferat de pe meniul special realizat pentru acea cină a fost antricotul de cerb cu sos de țelină și sos de trufe ce a mers extraordinar de bine cu Feteasca Neagră 2016 din gama Cantvs Primvs de la Viile Metamorfosis.

Foto: Antricot de cerb

Am încheiat scurta vacanță gastronomică pe Valea Doftanei cu promisiunea că ne vom revedea și la iarnă când abia aștept să încerc noul meniu și când știu că vremea va fi potrivită să încerc mai multe vinuri roșii.


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri