12:07, 20 Iulie 2018 publicat în Entertainment

Ştim că ne-aţi aşteptat un an întreg şi venim la Ghimbav acum, în inima verii, cu cinci seri de proiecţii în aer liber, cu cinci filme alese 'pe sprânceană', pentru toate vârstele.

Comunicat de presă

Atenţie! Ploaia de stele din Capodoperele cinematografiei naţionale cade în curtea Şcolii Mari, între 20 şi 24 iulie. Ştim că ne-aţi aşteptat un an întreg şi venim la Ghimbav acum, în inima verii, cu cinci seri de proiecţii în aer liber, cu cinci filme alese „pe sprânceană”, pentru toate vârstele.

Citeste si:
Caravana filmului românesc va ajunge şi anul acesta la Zilele...
Caravana filmului românesc va...

La sărbătoarea Războiului pentru Reîntregirea Neamului şi a Centenarului Marii Uniri, nu puteam deschide altfel întâlnirea noastră cinematografică decât cu un film dedicat unui personaj simbolic al istoriei noastre: Ecaterina Teodoroiu. Cercetaşă şi asistentă medicală pe front, tânăra a cerut să intre în focul luptelor, după ce fraţii ei au murit în război. Luată prizonieră de nemţi, a evadat, a fost apoi rănită, decorată şi şi-a pierdut viaţa la 24 de ani, în luptele de la Mărăşeşti, comandând unul din plutoanele româneşti care au respins ofensiva germană din Moldova. Filmul semnat de Dinu Cocea urmăreşte povestea de război a acestei gorjence dârze, o adevărată eroină a neamului românesc.

În a doua seară trebuie să vă pregătiţi fizic, fiindcă o veţi ţine într-un hohot de râs, urmărind pelicula „Două lozuri”, semnată de Paul Negoescu şi premiată la Festivalul de Film de la Fort Lauderdale, ca cea mai bună comedie. Regizorul-scenarist s-a inspirat din „Două loturi”, a lui I. L. Caragiale, dar a adus povestea în ziua de azi. Dacă în nuvela clasică, un funcţionar se crede bogat pentru o clipă, doar pentru a descoperi că numerele câştigătoare sunt invers decât ale lui, în filmul produs în 2016, biletul de loterie câştigător este furat. Iar păgubaşii pornesc într-o goană nebună, într-o Dacie obosită, în căutarea hoţului care i-a lăsat fără de noroc.

Citeste si:
Actorul Ethan Hawke, invitat special la American Independent Film...
Actorul Ethan Hawke, invitat...

A treia seară de proiecţii de la Ghimbav este dedicată memoriei, în multipremiata peliculă „Octav”, cu care regizorul Serge Ioan Celibidachi şi-a făcut, în 2017, debutul în filmul de ficţiune. Marcel Iureş a primit şi el mai multe premii internaţionale, pentru interpretarea rolului principal, cel al bătrânului care revine în locurile copilăriei sale şi retrăieşte cu nostalgie trecutul său frânt. Un flux al aducerii aminte, iscat de reîntâlnirea cu prietena sa din copilărie.

Comedia amară „Şi caii sunt verzi pe pereţi” nu ne lasă să ne facem vreo iluzie. Suntem în România zilei de azi, ţara unde pare că bogăţia nu aşteaptă decât o mână care s-o înhaţe, la câţi milionari făcuţi peste noapte avem! De fapt, cetăţeanului obişnuit nu-i rămâne niciodată decât sărăcia şi deziluzia. Fie că e tânăr şi plin de speranţă în viaţa de cuplu, fie că e matur şi apăsat deja de greutăţile vieţii de familie. Iar tehnologia nu face decât să adauge la nefericirea cotidianului, cu escrocii care acţionează acum din anonimatul virtualului.

Pentru că au fost cuminţi în primele patru seri, în cea de a cincea copiii (de toate vârstele) se vor bucura de povestea Campioanei. A adolescentei Corina şi a prietenei ei, care fac totul, pentru a intra la celebra şcoală de la Deva, ce a adus faimă internaţională, gimnasticii româneşti. În 1990, la 14 ani de la nota de 10 absolut, obţinută de Nadia Comăneci la Jocurile Mondiale de la Montréal, maestra filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan, a filmat această poveste a voinţei de a izbândi în sport. Şi în viaţă.

Vă aşteptăm la toate proiecţiile, cu inima deschisă şi cu intrarea liberă.

Caravana filmului românesc- Capodopere ale cinematografiei naţionale

Program

Vineri, 20 iulie, ora 21.00: ECATERINA TEODOROIU

Regia: Dinu Cocea; Scenariul: Mihai Opriş, Vasile Chiriţă

Cu: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru

Sâmbătă, 21 iulie, ora 21.00: DOUĂ LOZURI

Scenariul şi regia: Paul Negoescu

Cu: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu

Duminică, 22 iulie, ora 21.00: OCTAV

Regia: Serge Ioan Celibidachi; Scenariul: Serge Ioan Celibidachi, James Olivier

Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu

Luni, 23 iulie, ora 21.00: ŞI CAII SUNT VERZI PE PEREŢI

Scenariul şi regia: Dan Chişu;

Cu: Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Anca Florescu, Ionuț Vișan, Nicodim Ungureanu

Marţi, 24 iulie, ora 21.00: CAMPIOANA

Scenariul: Vasilica Istrate; Regia: Elisabeta Bostan

Cu: Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihăiță

Accesul publicului este liber, în limita celor 170 de locuri disponibile

www.caravanafilm.ro


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri